Ragadozó poloska tripszek ellen 500 db (Orius laevigatus)

19 990 Ft

Tripszek elleni virágpoloska.

Elfogyott

Leírás

Előrendelés. A rovarok érkezésekor értesítjük!

Rendkívül hatékony tripszek elleni védekezés.
A tripszek valamennyi fajára alkalmazható.
A tripszek szívogatásukkal mindenhol veszélyt jelentenek, de a fóliák, üvegházak területe a legfertőzöttebb.

Az Orius laevigatus Amerika területéről származik, hazánkban szabadban nem képesek áttelelni ezért invazív elszaporodásuk nem veszélyezteti a hazai faunát.
Természetes ellenségei a különböző tripsz fajoknak.

A tripsz elleni biológiai növényvédelem egyik fontos eleme az Orius laevigatus ragadozó virág poloska. Ez a faj Amerikából származik. Közeli rokonai megtalálhatók a hazai rovarvilágban is, de szaporodási és aktivitási mutatói miatt mégis az Orius laevigatus a legalkalmasabb a termesztőberendezésekben folytatott biológiai védekezésre. A kifejlett nőstény kb. 2-3mm, míg a hím némileg kisebb. Lapított ovális testalkatú. Szárnyfedője barnás-fekete fehér foltokkal, míg lárva korban még narancssárga színűek. Jól repül, így eljut a termesztőberendezés különböző részeire.

Biológiája:
A kifejlett nőstény naponta 1-3 db 0.4 mm nagyságú színtelen-fehér tojásokat süllyeszt a fiatal csúcsi hajtások, levélfonáki erek zsenge szövetébe. A lárva 5 nap múlva jelenik meg. Először színtelen, azután néhány órával később sárgára változik, későbbi állapotban pedig fokozatosan éri el a kifejlettekre jellemző sötétebb színt. Fejlődése során a vörös szem mindig szembetűnő. A lárva fejlődési ideje 25°C-on 12-17 napig tart. Mivel a teljes fejlődés tojástól kifejlett egyedig kb. 3 hétig tart, és ezután a kifejlett egyedek 3-4 hétig élnek, tekinthető úgy egy egyed (beleértve a ragadozó lárva és kifejlett egyedet) 5-6 héten keresztül hajtja nekünk a hasznot!

Táplálékköre:
Az Orius virágpoloska széles táplálékkörrel rendelkeznek. Legkedveltebb tápláléka a tripsz, nemcsak a nyugati virágtripsz, hanem a nálunk őshonos dohánytripsz is. Szerepet játszik a takácsatkák, a liszteske lárvák, a lepketojások és a levéltetvek gyérítésében is. Kedvelt tápláléka a virágpollen, így prédaállatok hiányában ezen is fenn tudja tartani magát, populációt képes felépíteni. A kifejlett Orius a tripsz minden fejlődési alakját fogyasztja, míg a fiatal nimfák csak tripszlárvákat. A zsákmányt mindig érintéssel találja meg, majd első lábaival megfogja, beleszúrj a szájszervét és kiszívja annak testnedveit. Néha több rovart öl meg, mint amennyi feltétlenül szükséges a saját táplálkozásához.

Telepítése:
Megelőző védekezés: A ragadozó poloskák telepítését az első virágok nyílásakor kell megkezdeni, tripszmentes növényállományban. Lehetőleg több részletben legalább 1db poloska/m2 adagot kell kijuttatnunk úgy, hogy a telepítések között 1 hét teljen el. Az 500 db ragadozó poloskát tartalmazó szórópalack tartalmát a levelekre öntsük, miközben törekedjünk arra, hogy az Oriusok a leveleken megkapaszkodhassanak.

Megfelelő hőmérsékleti és fényviszonyok között már a kitelepítést követő egy hét után megfigyelhetők az első nimfák. A kibocsátásukat követő 1-2 hónap után már a harmadik nemzedékük fejlődése idején elérik a hatékonyságuk tetőfokát. Legkönnyebben a virágokban figyelhetjük meg, de megtalálhatók a növény föld feletti részein mindenhol.

A terméket azonnal helyezzük ki.

A rovarmágnes növények megrendelhetők a biokiskert.hu webáruházunkban ITT:

Rovarmágnes növények

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ragadozó poloska tripszek ellen 500 db (Orius laevigatus)” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük