Novodor FC 1 liter

8 900 Ft

Szelektív mikrobiológiai rovarölő szer a burgonyabogár lárvák ellen.

Leírás

Szelektív mikrobiológiai rovarölő szer a burgonyabogár lárvák ellen
A Novodor FC hatóanyaga a Bacillus thuringiensis var. tenebrionis.

Felhasználható: burgonyában és paradicsomban a burgonyabogár fiatal lárvái ellen.
A NOVODOR FC a burgonyabogár lárva belében aktiválódik, ahol a baktérium hatóanyag által toxinok szabadulnak fel. A bélfalhoz kötődő toxinkristályok hatására a bélcsatorna perforálódik, a lárva elpusztul. A lárvák nem azonnal pusztulnak el a kijuttatás után, de a táplálkozásuk a hatóanyag felvételével azonnal leáll.
A készítmény fiatal (L1-L2) lárvák ellen hatékony, ezért a kezelést a lárvakelés kezdetén kell elvégezni. Elhúzódó tojásrakás, ill. elhúzódó lárvakelés esetén a permetezést 7-10 nap múlva ajánlatos megismételni. Ha az első védekezés a burgonya lombozat intenzív növekedési szakaszára esik, akkor az első nemzedék elleni védekezést ugyancsak ismételni szükséges.

Dózis: 4 l/ha

A permetlé mennyiségét a kezelt lombozat nagyságától függően válasszuk meg! Permetezővíz PH-ja 5.5-6.5 között legyen!
Használatakor tapadásfokozó készítmény pl. PrevB2, Wetcit, vagy Melius hozzáadása javasolt.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs korlátozás.
Tárolás: száraz, hűvös helyen, növényvédő szer raktárban
A Novodor FC ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban is használható.
Mással nem keverhető.

Saját technológiánkban szerepet játszik a megelőzés is.

Fontos a vetésváltás, a csalogatónövények a biológiai permetlé használata.
Ennek során megfelelő módon semmisítsük meg az előző évi burgonya növény maradványokat, mert ezek a bogarak áttelelnek a növényi maradványokban.  Soha ne ültessünk csucsorféléket egymás után!

Érdemes a nagyobb burgonya terület közelébe csalogató növényeket, pl. padlizsánt telepíteni, ami egyrészt indikátorként szolgál, másrészt a rajzási csúcs előtt megsemmisítve csökkenthetjük a burgonyát érő fertőzési nyomást.

Kitűnően emelhető a hatásfok, amennyiben a permetezés előtt összetörünk néhány kifejlett bogarat, friss levet készítünk belőle és leszűrve hozzákeverjük a NOVODOR-hoz. A benne levő stresszferomonok ugyanis egy ideig elriasztják az újonnan berepülő imágókat.

Fontos információ, hogy bár elpusztítani csak a kisebb lárva alakokat tudja, de hatása a nagyobbakon, sőt az imágókon is értékelhető. Az ő bélrendszerükben is befolyásolja az emésztést, ezen keresztül pedig az aktivitásukat, amely kisebb rágáskárban és peterakásban nyilvánul meg.

Amennyiben a kifejlett bogarak általi rágáskár túl nagymérvű, akkor indokolt lehet NeemAzal használata is, ennek az engedélyére burgonyabogár ellen még várunk.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Novodor FC 1 liter” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük