Biokert Magazin 2021 április 1

Leírás

Virágzásban NE permetezzünk!

A legérzékenyebb növényi szövetek a virág részei. Nagyon könnyen megfagynak, vagy megperzselődnek, ezért virágzáskor nagyon vigyázzunk a gyümölcsfákra

Egyetlen kivétel ez alól az előző részben ismertetett Trifenderes komplex kezelés, amelyet azonban csak nagyon indokolt esetben tegyünk!

Emlékeztetőül:

Az igazán beteg fáknál a virágzás közepén egy speciális kezelést végzünk egy gombaölő gombával. Ezt a terméket, a TRIFENDER Pro-t nem erre találták ki, nincs is rá hivatalos technológia. Mi azonban hosszú évek alatt kísérleteztük ki és bizonyítottuk a hatékonyságát.

10 liter langyos vizet teszünk a permetezőbe és beleszórunk egy 20 g-os zacskó TRIFENDER Pro-t, majd hozzáöntünk 2 dl (bármilyen) tejet. Várunk 15-30 percet és lefújjuk a virágokat, meg a közvetlenül a fa alatti területet. A talajt utána átgereblyézzük és beöntözzük vízzel. A folyamatot késő délután-este végezzük.

Léteznek azonban olyan kártevők is, amelyek a virágokra specializálódtak. Viszonylag ritka a komolyabb inváziójuk, de olyankor tönkre tehetik a termést. Ezek az ún. “virágbogarak”. Jellemző képviselőjük a Bundásbogár. Figyeljük őket! Kedvencük a körte és a szamóca. Minden virágzásban használt rovarölő -legyen az bio-, vagy kémiai szer- vagy a méheket, vagy a virágot öli meg. Ennek ellenére ne essünk kétségbe! Helyezzünk ki fehér tálakat tele tiszta vízzel. Ezek lehetnek mélytányérok, lavórok, vagy tiszta fehér vödrök. Minél többet tegyünk a bogarak által “megszállt” növények köré! Simán összefoghatjuk így őket igen nagy hatékonysággal.

Ugyanilyen hatékonyak a fehér ragadós lapok, melyeket most érdemes beszerezni!!!

Ezeket használjuk a gyümölcsdarazsak ellen is, most a virágzás kezdetétől!

Talajkezelések és hőmérséklet

A talajélet elindulása a talaj hőmérsékletétől függ. Egy biokertésznek mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a hőmérsékleti adatokat. Ehhez egy normál külső hőmérőre és egy talajhőmérőre lesz szükségünk. A levegő és a talaj hőmérséklete csak kis mértékben függ össze. Fontosabbak a talajmenti fagyok, a légköri aszály és a talaj fizikai félesége, színe.

Aki profi módon szeretne figyelni minden adatot, annak ajánljuk mini meterológiai állomásunkat.

Kezdjük azzal, hogy melyek a legfontosabb hőmérsékleti határok?

Első a fagypont. Nagyon sok számunkra hasznos élőlényt is elpusztít a fagy a talaj felső rétegében, ezért amíg erősebb éjszakai fagyok várhatók, addig ne végezzünk semmilyen élő szervezetes talajkezelést.

Második a 10 celsius fok. Ettől kezdve indul be igazán a talajélet. Ilyenkor jelennek meg a talajlakó kártevők károsításai, pl. a lótücsök, vagy a cserebogár pajorok. Hazánkban a déli, könnyű homoktalajokon ez már március végén is bekövetkezhet, hűvös, hegyvidéki tájak északi völgyeiben azonban lehet hogy csak májusban.

10 fokos talajhőmérséklet felett érdemes elkezdeni az ARTIS Pro, a TRIFENDER Pro, a Natur Terra és az AlgilBio használatát.

Harmadik fontos határ a 12 fokos talajhőmérséklet. Ekkortól dolgoznak leghatékonyabban a talajlakók. Biológiai növényvédelmi szempontból ekkortól használhatók legeredményesebben a különböző fonalféreg készítmények.

Utolsó talajhőmérsékleti határunk pedig a 30 celsius fok, amely felett leáll a talajélet.

Aktuális talajkezelések rovarok ellen.

Most nézzük, hogy a következő néhány hétben milyen talajkezelésre lehet szükség a kertünkben és hogy lehet elvégezni ezeket?

Legfontosabb két kártevőnk a lótücsök és a cserebogár pajor.

Ezek ellen hasznos fonalféreg készítményekkel lehet a leghatékonyabban védekezni. Fontos, hogy mind a rovarölő gombák (pl.: ARTIS Pro), mind pedig a kémiai talajfertőtlenítők megölik őket, ezért az ilyen szerek használata után, már nem érdemes fonalféreg készítményekkel próbálkozni. Már rendelhető a NEMASTAR és a NEMATOP.

Tehát, mielőtt Artist használnánk, nézzük meg nincsen-e lótücsök, vagy cserebogárpajor a kertben. A lótücsköt vagy a frissen ásott veteményesben vehetjük észre legkönnyebben, vagy a gondozott pázsitban. Mindkettőnél a felszínnel párhuzamos, ujjnyi széles járatokat láthatunk, amelyek kiemelkednek a földből. Sokféle elmélet és megoldás létezik ellenük, de mivel kemény ellenfelek, ezért érdemes elsőre megfontolni, hogy a NEMASTAR hasznos fonalférget vessük be ellenük. Ez nem egy olcsó és mellé érzékeny készítmény, mégis jobban megéri indulásnál bevetni ha lótücskök kezdenek dolgozni a kertben, mint hónapokig küzdeni és viselni a károkat. Ma már a vegyszeres kertészek is ezzel indulnak harcba, amikor nagy a baj. Aki már megtapasztalta, milyen érzés a reggelre letarolt palánták látványa, az tudja mekkora segítséget jelent az április végén kijuttatott NEMASTAR .

A cserebogárpajorok biogazdálkodási szempontból a gyümölcsösben, főként a fiatal fáknál okoznak károkat. A nagyméretű pajorok fő táplálékai a fásszárúak gyökerei. A nagy rágáskárok még a régi fákat is legyengítik, ezért sokkal betegesebbek, de egyes fajok (leginkább a meggy) fiatal példányai ki is pusztulhatnak miattuk. Érdemes bizonyos időközökben ún. próbaásást végezni. Ha egy 50x50x50-es gödörben egynél több pajort találunk, az már fertőzött terület és érdemes NEMATOP hasznos fonalféreg készítménnyel kezelni a talajt.

A gondozott angol pázsitoknál a kerti cserebogár és a zöld cserebogár lárvái károsítanak. Itt nagy foltokban elsárgul, majd elhal a gyep. Az ilyen tünetek 90%-ért a pajorok felelősek. Érdemes elsőként a NEMATOP hasznos fonalféreg készítményt bevetni, hiszen itt is igaz, hogy az egyéb szerek használata után ez már nem fog működni!

Az ARTIS Pro rovarölő gomba nem pusztít el minden talajlakó rovart. Elsődlegesen a káros fonalférgek és a gyenge kitinpáncélzatú rovarkártevők ellen használjuk. Pont ez az oka, hogy a hasznos fonalféreg készítményeket is károsítja. Amihez azonban elengedhetetlen, az a cseresznyelégy és dió burokfúrólégy lárváinak elpusztítása kikelésük előtt. Ezzel megakaszthatjuk a fertőzési láncot, de csak ha színes ragacslapokkal védekezünk majd a berepülők ellen is. A cseresznyelégy ellen már érdemes beszerezni a speciálisan erre való sárga lapokat, de kiakasztani, csak jóval később, amikor már nagyok, de még zöldek a rajtuk levő gyümölcsök. Ez májusban következik be. A diólégy még későbbi feladat, csak nyáron kell védekezni zöld ragacslapokkal, akkor viszont folyamatosan.

Megérkeztek első fűszer- és gyógynövényeink

Legtöbbjük teljesen hidegtűrő, ezért teljes nyugalommal kiültethetők. Kivétel a bazsalikom, amelyet már lehet kapni, de kiültetés után az esetleges fagytól védeni kell esetleg egy kis darab fátyolfóliával.

Hidegtűrő levélzöldségeink közül érdemes ültetni az évelő Szarvasagancs útifüvet, a Vízitormát, a Téli porcsint, évelő rukkolát, Csabaíre véfűt, sarjadékhagymát, metélő hagymát és metélő fokhagymát.

Két évig vannak velünk a metélőpetrezselymek és ehető árvácskák.

Igazán aktuálisak a rovarmágnes növények. Ilyen például a nagyra növő bokrot képző csodálatos Borágó, a  növénybank rendszerbe illeszkedő Margaréta, vagy a gyógynövényként is használt Margitvirág, Indiáncsalán és a zsályák, .

Paprika és paradicsom palántáink

Palántáinkat azoknak állítjuk elő, akik:

Jó palántanevelő híján nem tudnak jó minőségű növényeket előállítani.

Szeretnének több fajtát kipróbálni.

Szeretnének magot visszafogni.

Kezdőként szeretnének biztosra menni.

Természetesen nagyon sok törzsvásárlónk van, akik már pontosan tudják, hogy a jó minőség miatt kell minket választani, ha valódi biopalántáról van szó.

Fajtaválasztékunkról:

Paradicsomaink közül méltán legnépszerűbbek a magyar Ökörszív paradicsom, amelyet fantasztikus íze és lédús bogyója nemcsak frissfogyasztásra, hanem befőzésre is alkalmassá tesz.

A Supersweet koktél paradicsomunk az első helyekért küzd, a legédesebb paradicsomok versenyében. Minden gyerek imádja, ellenálló és igazán bőtermő. Fürtben érik.

A San Marzano a hazánk biogazdaságaiban bevált, lucullus paradicsom, amely kiváló püré készítésre, aszalásra és saláta paradicsomnak, mert magas szárazanyagtartalma miatt nem ereszt sok levet.

Klasszikusunk a Marmande. Bevált fajta, amely finom, aromás ízével, nagy termőképességével és jól védhető immunrendszerével a hagyományos frissfogyasztású, lédús paradicsomok képviselője.

Paprikáink közül a hungarikumnak is számító fehér TV, illetve lecsó típusok hódítanak leginkább. Ilyenek a Fehérözön és az Albaregia. A csípős verziók közül a klasszikus “hegyes-erős” Rekord és a közepesen csípős Jalapeno a legnagyobb kedvencek.

Ezeket a palántákat közvetlenül a palántanevelőből küldjük a hűvös tavaszi időszak végén, hogy biztonságosan kiültethetők legyenek. Sajnos már terméket ezekhez nem tudunk csomagolni. Érdemes most megrendelni, mert gyorsan fogynak, mi pedig egyszerre április végén-május első napjaiban küldjük őket a legnagyobb szeretettel és gondoskodással…

A palántanevelés során mi biztosítjuk a biológiai növényvédelmet, amely évről-évre javul, saját technológiánk fejlődésével. Növényi kivonatok, élő gombák és hasznos rovarok a “fegyvereink” a kártevők és kórokozók elleni harcban.

Építjük biokerti rendszereinket

Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyások

Ezeket saját magam fejlesztettem hosszú évek alatt. Tulajdonképpen a biogazdák dombágyásainak és a trendi magaságyásoknak az ötvözésével.

Méretei: 50 cm magas, 1,30-1,50 m széles 4-8 méter hosszú

Előnyei:

  • szennyezett városi talajon is nagy mennyiségű, egészséges zöldség állítható elő
    kicsi a munkaigénye
    esztétikus
  • rendkívül kényelmesen, a szélén lévő ülőkéről gondozható.
  • Kevés energia és idő ráfordítást igényel, mert a folyamatos növényborítottság miatt alig kell gyomlálni

Felépítése:

Vastagabb fatörzsek kerülnek a szerves anyag mag gerincébe, melyek bomlása a fehérkorhadást okozó gombák hatására 5-6 évig eltart.

A domb forma ökológiai szempontból fontos (mindennek helye van).

Ezt úgy alakítjuk ki, hogy mindig a gerincre tesszük a következő réteget és azt alaposan formára tapossuk.
A túlmelegedés és erózió miatt csak beépített rendszerrel működőképes. Mi T-tape-ből építettük fel a speciális gerincet és a szelepes öntözőszalagot, így nem nőnek bele a gyökerek és nem záródik el.
Az ágyás falán kívülről egy gyorscsatlakozó látható, arra kell rátenni az öntözőcsövet.

Profi csapatunk felméri a helyszínt, árajánlatot ad és megépíti az ágyást. Működési területünk Budapest és vonzáskörzete, valamint a Balaton északi partja, Balatonfelvidék.

Eperpiramis

Szamócák közül most a folytontermőket érdemes telepíteni. Elsődlegesen Mara de Bois fajtánkat ajánlom.

Most is lehet eperpiramist, különböző intenzív termesztő kreációkat létrehozni, amelyek valóban akár egy balkonon is elférnek.

Profi csapatunk meg is építi a folytontermő eperpiramist.

Fűszerspirál

Ez a konstrukció nem más, mint a permakultúra kicsiben, ahol sokféle növény és állat él egymással összhangban, ugyanakkor nem kíván sok munkát a kertésztől, mégis bőséges terméssel hálálja meg a jó helyválasztást és kialakítást.

Tulajdonképpen egy olyan kövekkel határolt ágyás, amely a spirálvonal közepe felé csigavonalban emelkedik.

A méret az 1 méter átmérőtől, bármeddig terjedhet. Léteznek hatalmasak, amelyekre kis gyalogút vezet.

Évelő fűszernövényekkel, egyszer telepítjük be, onnantól már csak szedni, gyéríteni kell. Meghatározott rétegrendje, tájolása és betelepítési sorrendje van.

Az interneten számtalan információ begyűjthető róla és nem nehéz megépíteni, ha azonban mégis szeretnének profi segítséget, akkor csapatunk ebben is rendelkezésére áll.

Ajánlatot kérni a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet

Online fogadóórákat tartunk hamarosan

Nagyon sok emailre, FB üzenetre csak nagy késéssel tudok válaszolni, mert legtöbbjük hosszas átgondolt választ igényel, sokan több oldalas leírások után várnak tőlem teljeskörű szaktanácsadást. Sajnos annyira elfoglalt vagyok, hogy nem vagyok képes egyenként válaszolni mindenre. Ez elkeserít, mert szeretnék mindenkinek segíteni.

Jó megoldásnak tűnik egy kontrollált rendszer. Ennek első eleme lesz egy heti élő-online fogadóóra. Ilyenkor bárki tehet fel kérdéseket a biokertekkel és biológiai növényvédelemmel kapcsolatban. Előre is lehet majd kérdéseket küdeni fotókkal, amelyeket ott fogok megválaszolni. Érdemes lesz meghallgatni, hiszen mások kerti problémái nálunk is előfordulhatnak és sokat tanulhatunk egymástól is. A legfontosabb kérdések-válaszok felkerülnek majd a gyakran ismételt kérdések közé a honlapon.

Hamarosan meghirdetjük az első alkalmat, amelyre szeretettel várok majd mindenkit.

mottó:

“nincsenek rossz kérdések”

Ökológiai gondolkodó

A kutyás kert…

Lehet arról vitatkozni, hogy tartsunk-e egyáltalán kutyát? Jómagam profi kutyásként azt mondom, hogy akiben ez a kérdés bármikor felmerül élete során, az semmiképpen ne tartson kutyát!

A kutya egy ajándék a lelkünknek. Az év (tíz)ezredek során ez a faj hozzánk idomult, egyedül már életképtelen. Az utóbbi évtizedekben azonban a legtöbb haszonvételét elvesztette. Ma már az ingatlanokat jobban őrzik a technikai dolgok, a vadászat egyre kevesebbek kiváltsága, a vándoroltatott állatok terelése sem aktuális kérdés. Azokban a dolgokban viszont, amelyek nagyon szorosan az emberhez kötődnek, egyre jobbak a kutyák. Ilyenek a fogyatékosoknak és sérülteknek segítők, a keresőkutyák, a mentőkutyák, a vakvezetők. Leggyakrabban azonban a lelki társ szerepét töltik be, ezáltal sokaknak helyettesítik az emberi kapcsolatokat. Mielőtt azonban büszkék lennénk magunkra, mert mondjuk menhelyi kutyát fogadtunk be, vagy mert úgy szeretjük, mint egy embert… mélyen gondolkodjunk el! Aki társas kapcsolatok helyett tart kutyát, az egyre jobban eltávolodik azoktól, akikhez közelednie kellene, másokhoz alkalmazkodás helyett a kutyáját választja, mert az a könnyebb út. A kutyának pedig nincs annál rosszabb, mintha humanizáljuk, vagy nem töltjük be a falkavezér egyértelmű irányító szerepét. Minden kutya egy jól működő családban szeretne élni!  Hozzáértés nélkül ne tartsunk kutyát!

Aki azonban kutyás tudását, képességeit is fejleszti és a szíve viszi ebbe az irányba, az a kertjét is kialakíthatja “kutyabiztossá”.

Elsődleges a kutya nevelése. Értelmetlen akadálypályát építeni, mert ha egy kutya rombolni akar, az fog is. Le kell foglalni értelmes feladatokkal, mozgással és megismertetni vele az egyértelmű tiltásokat és csökkenteni a konfliktusforrásokat.

Nézzük melyek a fő konfliktus források?

Első a gyep.

Amennyiben nyírott, öntözött angolpázsitunk van, akkor az öntözőrendszer beállítása igazodjon a kutya bioritmusához. Ez azt jelenti, hogy legalább háromszor, kis adagokban öntözzünk. Egy reggeli, egy kora délutáni és egy késő esti locsolással, lemossuk a vizeletet a növényzetről és elkerülhetők a sárga, kiégett foltok a pázsitban.

Ha ökológiai gyepről beszélünk, akkor kevésbé vehető észre a károsítás, de a kutyák nagyobb létszáma és mérete szükségessé teheti a gyakoribb öntözést.

A bokrok.

Főként az örökzöldeknél okozhatnak gondot a magasnövésű kanutyák, akik jelölik a terepet. Az ivartalanítás megoldja ezt a gondot. Még a törzskönyves, fajtatiszta kankutyáknak is csak egészen elenyésző része alkalmas tenyésztésre. Az állományok kb. 10%-a. A többi vagy remeteként fogja leélni életét, vagy “véletlen” kiskutyákat nemz majd. Az egészségügyi kockázatok miatt amúgy is érdemes ivartalaníttatni a kanokat. Egyébként a jól szocializált kanok inkább csak idegen területen jelölnek. Ha mégis biztosra mennénk, akkor a szép örökzöldeket az alsó (kutya által “megöntözhető”) sávban kerítsük körbe egy dísznád csíkkal. Az eredmény olyan lesz, mintha cserépben állnának a veszélyzetetett növények.

A “kutyagumi”.

Az ürülék összeszedése kisebb probléma, mint az eltűntetése. Ökológiai gondolkodással ugyanis messzebbre látunk, mint a kuka. Ha soha le nem bomló műanyagokba csomagoljuk ezt az állati trágyát, akkor létrehozzuk a legkárosabb hulladékot. Utcán ideális a papírzacskó, de sajnos a kültéri szemetesekben újabb nylonzacskó fogadja a cuccot. Mindeközben drága pénzen vesszük a kerti trágyát.

A kutyaürülék, összetételét tekintve nem alkalmas közvetlen kerti trágyázásra, sőt, normál komposztálásra sem teljesen. Legnagyobb gondot azonban az egészségügyi tényezők okozzák, hiszen a kutyák képesek sok fertőzést átvinni egymásra és az emberre is.

A saját, oltott, féregtelenített, velünk élő, egészséges kutyánk azonban nem jelent ilyen veszélyforrást. Az ürülékében levő nitrogén javítja a komposztálódás folyamatát, a talajra gyakorolt közvetlen káros hatása miatt, azonban hosszabb időre van szükség a kihelyezésig, mint a hagyományos komposztnál.

Ez azt jelenti, hogy a kutyásoknak érdemes egy második komposztálót is tartani, amelyben legalább 50% legyen a növényi hulladék aránya és csak pihentetés után, a következő évben kerüljön kijuttatásra.

 

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 április 1” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük