Biokert Magazin 2021 május 2

Leírás

Katicáink megérkeztek

Haszonnövényeinken most zajlik a legnagyobb levéltetű invázió. Ez legyengíti őket és utat enged a különböző komoly betegségeknek, például a vírusoknak, tehát muszáj védekeznünk.

Ilyenkor intenzív a védekezés. Bevetjük a különböző szappanos leveket, amelyek lehetnek saját készítésűek, vagy boltban kapható Káliszappan. Különböző növényi leveket, például csalánlevet, vagy a FITOKONDIt. Fontosak a természetes olajok, melyek közül az illóolajok (pl: narancsolaj, Wetcit) nem gátolják a fotoszintézist, azaz nem gyengítik a védendő növényt. Amikor már nagy a baj (főként olyan gyümölcsfákon következhet be ez, mint a szilva, kajszi, cseresznye, meggy vagy őszibarack), akkor előkerülhet a Neemazal, amely nem azonos a kapható kozmetikai neem olajokkal. Sokan kérdezik, hogy miben különbözik? Igaz ugyan, hogy mindkettő a trópusi Neem fa kivonatából készül és tartalmazza az azodirachtin nevezetű, rovarölésre alkalmas anyagot, de amíg a kozmetikai olajok összetételét nem ismerjük, addig a NeemAzal pontosan beállított hatóanyag tartalma biztosíték a hatékonyságra.

A valódi megoldást azonban a komplex biokert ökológiai egyensúlyának megteremtése hozza meg, amely évek munkája. Ebben legfontosabb segítőink a katicák. Sokféle él már a kertjeinkben. Őshonos a klasszikus 7 pettyes változat, amelyet mindenki ismer. Ezt is lehet betelepíteni, mégpedig a lárva alakot kézzel begyűjtve, majd saját haszonnövényeinkre kihelyezve. Ezek a fejlődési alakok röpképtelenek, tehát teljes kifejlődésig ott maradnak és hatalmas mennyiségű levéltetűt fogyasztanak. Utána azonban kirajzanak és más “levéltetűben gazdag területeket keresnek. Ezzel le is zajlik a fő szaporodási ciklusuk.

Létezik azonban egy másik őshonos faj, a kétpettyes katica, amelynek életmódja annyira különbözik a hétpettyestől és a harlekinektől, hogy nem jelent nekik konkurenciát. Ők a legszorgalmasabb ragadozók a kertben. Kicsik és nagyon rejtőzködők. Ennek köszönhető, hogy ha találnak bármilyen táplálékot, akkor nem költöznek el adott területről. Nagyon rövid a szaporodási ciklusuk (egy hónap), tehát gyorsan felszaporodnak. Táplálékhiányos időszakban pedig képesek hosszabbra “nyújtani” a lárvaállapotot, tehát az ínséges időszakokat is átvészelik.

Érdemes egy-két adagot (100 db pete és lárva) feltelepíteni növényeinkre. Erről a következő videót tekintsék meg:

VIDEO

Immár speciális hűtőcsomagolásban küldeni is tudjuk őket, illetve új telephelyünkön munkanapokon 8-16 óra között átvehetők, de csak rendelésre.

Itt rendelhetők:

KÉTPETTYES KATICÁK

Fodrosodnak a gyümölcsfák levelei

Sokan azt gondolják, hogy a különböző gyümölcsfák és cserjék hasonló csúnya tünetei (fodrosodó, hólyagosodó, pödrődő, pirosodó levelek) ugyanazt a betegséget takarják. Pedig nagyon nem, ezért a védekezés is különbözik. Ami azonos, az a nagyon károsodott levelek megsemmisítése. Ezt minden esetben tegyük meg, hogy gátoljuk a terjedést.

Legfeltűnőbb az őszibarack tafrina nevezetű gombabetegsége. Itt elsődleges a növény érzékenysége. A nagyüzemi termesztésben használt modern fajták többsége annyira fogékony erre a betegségre, hogy bio mődszerekkel, szerekkel nem védhető meg teljesen. Ezek a fák vagy “kikopnak” az igazi biokertekből, vagy rezes kezelést igényelnek, amelyet leginkább a Cuproxat nevű alacsony réztartalmú, mégis rendkívül hatékony, biogazdálkodásban engedélyezett készítménnyel tudunk elérni. Vegyük figyelembe azonban, hogy ez a szer hosszútávon rombolja a talajéletet és lehetetlenné teszi az élő gombakészítmények használatát.

A nem fogékony fajtákat is károsíthatja kismértékben a betegség, ezt azonban észrevehetetlen szintre csökkenthetjük a beteg levelek eltávolításával, Polyversum gombaölő gomba használatával és a kora tavaszi lemosó permetezéssel.

Az alma és a ribizli pirosan fodrosodó levelei bár ugyanúgy néznek ki, mégsem gombabetegség, hanem ún. levélpirosító levéltetű” áldozatai. Jó hír, hogy csúnyább, mint amennyire veszélyes. Az eltávolításon kívül, a levelek fonákját érő bármilyen levéltetű elleni kezelés célravezető.

Hasonló a helyzet, a színelváltozással nem járó levélaprózódásos fodrosodás, amelyet főként a szilvákon és néhány esetben a kajszikon figyelhetünk meg. Ezt ugyanúgy levéltetvek okozzák, mint a cseresznye hajtásainak elfajulását. Míg azonban a cseresznye és meggy tetvei feltűnőek, addig a szilva és kajszi tetvei szinte láthatatlanok, mert szürkék, vagy zöldek. A frissen kihajtó levelek tünetei, fényes bevonatuk és a törzsön szaladgáló hangyák mutatják leginkább a jelenlétüket. Mivel a hangyák védelmezik és áthordják őket, ezért különböző ragadós övekkel meg kell akadályozni a feljutásukat.

Következő lépésnek a monília elleni védekezésben

A monília talán az egyik legjobban ismert gyümölcsfa betegség a kiskert tulajdonosok körében. A kajszinál és meggynél főként a hajtáselhalásos formája okozza a legnagyobb gondot. Vannak ugyan rezisztens fajták, de a többség nem az.

Az almásoknál, szilvánál az ún. gyümölcsmonília a tünet, amikor a már érésben levő termések rohadnak el napok alatt.

Ha egy növény már megfertőződött, akkor a betegség már csak tünetmentesen tartható. Mi létrehoztunk egy komplex biológiai növényvédelmi technológiát. Ennek a következő eleme, a most alkalmazható Polyversumos permetezés. Immár elég meleg van ahhoz hogy működjön. Szépen letisztítja a gombáktól a növény felszínét és két hetig meggátolja a fertőzést.

Mivel permetezzünk most?

A sok betegség, kártevő és a különböző szerek elbizonytalanítják a biokertészeket az aktuális kezelések kérdésében.

Most a Wetcit narancsolajos készítmény és a Polyversum gombaölő gomba permetezését javaslom a következő módon:

Nézzük az időjárás előrejelzést és olyan időszakot keressünk, amikor reggeli, vagy esti permetezés után 6 órán keresztül nem esik az eső. Ennyi idő már elegendő a gombaölő gomba megtapadásához, illetve a narancsolaj levéltetvek és lisztharmat elleni hatásának kifejtéséhez.

Külön használjuk a két szert. Kezdjünk a Wetcit-el. Ebből 30-40 ml-t tegyünk 10 liter vízbe. Permetezéskor alaposan borítsuk be a növényt a levelek fonákja felől is, mert kontakt szer, azaz be kell borítani a levéltetűt, hogy befojtsa és kiszárítsa.

Egy-két nap alatt elpárolog (elillan, hiszen illóolaj), amikor elvégezte a dolgát.

Utána használjuk a Polyversumot. Ezt a gombaölő gombát csak olyan parmetezőből szórjuk ki amelyben semmilyen kémiai gombaölő nem volt még, így bioban engedélyezett réz, vagy kén sem!

5 g szükséges 6-8 liter vízbe. Először langyos vízben áztassuk 10-30 percig, majd szűrés után tegyük a permetezőbe.

Mindkét szerhez tehetünk immunerősítő növényi kivonatokat. Ilyen lehet például különbőző gyógynövények, védőnövények ázaléka. Nálunk a FITOKONDI kapható ilyen célra.

Késik a Nemastar és Nemaslug

Rossz hír, hogy a hasznos fonalféreg készítmények szállítását egész Európában megnehezíti a Brexit. Bizonyos alapanyagok Angliából érkeznek, az ellenőrzés és szállítás nehézségei miatt pedig ideiglenesen leálltak az üzemek, amelyek a Spanyol csigák elleni Nemaslug és a lótücsök elleni Nemastar gyártják.

Bizonytalan ideig ezért szünetel a forgalmazásuk nálunk is.

Petefürkészeink

Az almamoly és más gyümölcsmolyok kártétele hamarosan indul. Előzzük meg!!!

Ezek a rejtőzködő életmódú rovarok okozzák a “kukacos” almát, körtét, birset és a rágásuk nyomán befertőző moníliás rothadás jelentős részét. Ha megakadályoznánk a kártételüket, akkor a monília sokkal kisebb problémát okozna ezekben a kultúrákban.

Mi évek óta használjuk a kártétel mérséklésére nyári időszakban lepkehernyó elleni petefürkészeinket.

Idén a szokásosnál jóval előbb, már május elején-közepén megkapjuk az első adag petefürkész kapszuláinkat. Idén először lehet felhasználni az alma és egyéb gyümölcsmolyok első rajzásakor, amely a kártétel 60%-át is adni szokta.

Most megnyitjuk a Lepkehernyók elleni petefürkészeke telephelyi átvételét is a 1205 Budapest, Nagykőrösi út 49. szám alatti átadópontunkon.

Ideje kiültetni a szabadföldi paradicsomokat

Legnépszerűbb zöldségünk (?) a paradicsom. Fagyosszentek elmúltával immár bárhova kiültethetők.

A hosszú hideg periódus miatt a melegházban nevelt bio paradicsom és paprika palántáink lassan termő korba érnek. Még lehet válogatni belőlük akciós 490 Ft-os áron. Nagy méretük miatt már csak telephelyünkön átvehetők, de igazán érdemes vásárolni belőlük, hiszen egy hónap múlva szüretelhető róluk a termés…

A paradicsomok hosszú szárán gyökérkezdemények is vannak, ezért jó mélyen, akár az egyharmadukat is be lehet ásni a talajba. Ily módon kezelve kapjuk a legerősebb, legellenállóbb korai paradicsomokat.

Minden fontos fajtánk kapható még ilyen koros palánta formában.

A Három Nővér

Közép- és Dél-Amerikában, még az ősi indián kultúrákban terjedt el egy egészen kivételes termesztési mód, amelyet Három Nővérnek kereszteltek el. Ebben 3 növény szimbiózisát használták ki.

A legmagasabbra növő, nagy tápanyagigényű növény a kukorica. Most érdemes elvetni. Fontos információ, hogy az Aranymazsolán kívül a hazánkban kapható csemege kukoricák vetőmagja szinte kivétel nélkül csávázott, azaz felszívódó kémiai szerekkel kezelt. Nálunk extra édes, valódi bio kukorica vetőmagok is kaphatók. Ezekeből mindenképpen javasolom a bio vetőmagokat!!! Itt rendelhetők:

BIO KUKORICÁK

A talaj takarását indás tökfélékkel oldották meg. A mi kertjeinkben is alkalmasak ilyen célra a tökök. Bio sütőtökök közül a klasszikus Kék Magyart, a kicsi, mézédes Honeynutot és Mini Butternutot, a muskotályos ízű Muscade de Provencet, valamint a különleges Hokkaido Orange és a gesztenyés ízű Sweet Dumpling tököt javasolom. Ezek gyorsan nőnek és hamar letakarják a talajfelszínt, ami egyrészt elnyomja a gyomokat, másrészt pedig csökkenti a párolgást.

Ugyancsak jó választás a héj nélküli magjáért és egészséges olajáért termesztett olajtök, de népszerűek a különböző dísztökök is.

A harmadik növényfélét csak akkor vetjük a kukorica tövek mellé, amikor azok már megerősödtek és legalább 40-50 cm hosszúk.

Ezek a futóbabok.

Mint minden hüvelyes, a gyökerükön levő gümőkben élő baktériumokkal beépítik a levegő nitrogénjét, így felvehetővé teszik más növények számára is. A kukorica pedig támasztékul szolgál nekik.

Vetéskor fészekbe vetést alkalmazzunk. Ez azt jelenti, hogy minden magnak (kivéve a babot) ásunk egy mélyebb lyukat (egy ásónyomnyit) amibe trágyát teszünk. Ezt visszatemetjük földdel. Homokos talajban keverhetjük komposzttal, agyagos talajnál pedig sima építési homokkal. Végül a felső 2-3 cm-be tesszük a magot.

Uborka, cukkinik, sárgadinnyék

Most ezeknek a növényeknek van az optimális vetési ideje. Sokkal jobb helybe, fészekbe vetni, mint palántát nevelni. Itt is a fészekbe vetést alkalmazzuk.

A cukkinik, főzőtökök, patisszonok többsége ún: “guggon ülő”, azaz indákat nem nevelő fajta. Szép nagy bokrot képeznek, hatalmas termésbőséggel. Jelenleg a ReinSaat saját nemesítésű Bőtermő fajtája a legnépszerűbb… jogosan! Nagy kedvencek minden hobbikertben. Ma már a cukkiniknek a virágát is fogyasztják és vannak kifejezetten erre szelektált fajták. Közülük legjobb a Costates Romanesco

Létezik azonban olyan cukkini is, amelyik futó változat és felfuttatható akár egy pergolára, kerítésre, vagy egy balkon korlátjára. Ilyen a Temprano de Argelia. Igazán helytakarékosan nevelhetünk így cukkinit.

Jó kerti talajon érdemes sárgadinnyével is próbálkozni, mert hatalmas sikerélményt nyújthat. Vannak olyan késői fajták, amelyeket késő őszzel szüretelünk és akár egy hónapig tárolhatók is. Ilyen például a Hógolyó.

Az uborkák ugyanúgy elmaradhatatlan részei a biokertnek, mint a paradicsomok. A gombás betegségek lecsökkentése érdekében mindenképpen futtassuk fel valamire őket. Aki megelégszik a kisebb. ún.: berakóuborkákkal, azoknak a magyar vegyszermentes kínálatunkból ajánlom valamelyik rezisztens fajtánkat, aki viszont különleges kígyóuborkára vágyik, azt az olyan óriási, alig magvas uborkák érdekelhetik, mint az ellenálló, ázsiai nemesítésű Yoko, GinGin, Tanja, vagy Shintokiwa.

Válasz az allergiákra a Földimandula

Különleges vetőmagunk a Földimandula. Termesztése hihetetlenül egyszerű, semmilyen komoly kártevője és kórokozója nincs és a tápanyagigénye sem extra. Mindez akkor igazán meglepő, ha bioboltok polcain nézzük a belőlük készült termékek rendkívül magas árát.

Egy igen elterjedt növényről van szó, aminek a gyökérgumója ehető. Az íze olyan, mint a manduláé és a a vízigesztenyéé, állaga az utóbbira hasonlít. Már az ókori Egyiptomban népszerű kultúrnövény volt,.

A Földimandula számos egyéb néven fut, úgymint tigrismogyoró, chufa, zulu mogyoró. Gyakorlatilag egy fűféle, a papyrus növény közeli rokona. 2-3 cm hosszú kis gyökérgumójaiért termesztik.

A növény elsősorban szénhidrátot és olajat raktároz a „mandulákban”. A spanyol dietetikai adatbázis alapján 100 g nyers földi mandula átlagosan 24 g olajat és 43 g a szénhidrátot tartalmaz. Ebben a mennyiségben mindössze 6 g fehérje, viszont 17 g rost van. Emiatt lassabban és egyenletesebben szívódnak fel a szénhidrátok. Emellett a rostok teltségérzetet okoznak, segítik az emésztést, és táplálják a bélflórát.

A vitaminok közül megtalálható benne némely B-vitamin, de igazán az E-vitamin tartalma kiemelkedő és még C-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül a kálium-, foszfor- és cink- és vastartalmát érdemes megemlíteni. Olajösszetétele az olívaolajjal közel azonos, E-vitaminból pedig tényleg sok van benne. 100 g nyers gumó fedezi is egy felnőtt átlagos E-vitamin szükségletét.

Mire használhatjuk?
1. Növényi “tej”
Vegánoknak, a tej valamely összetevőjére allergiásoknak, érzékenyekneknek hasznos lehet.

2. Gluténmentes liszt
Lehet kapni a boltokban, de iszonyatosan drága. Gabona eredetű allergiák, intoleranciák esetén az egyik legjobb választás.

3. Zöldségként ételekbe
Íze és textúrája annyira hasonlít a a távol keleti konyha kedvelt vízigesztenyéjéhez, hogy helyette is használhatjuk.

Termeld meg a mosdószivacsodat!

Egyre többen ismerik a különleges Luffa tököt. Tulajdonképpen jobban hasonlít az uborkákra, csak érés végére erős, belső támasztórendszert növeszt. Utána az egyéb növényi maradványokat kimosva belőle egy szuper “dörzsi” szivacsot kapunk.

Most lehet vetni és bármely kerítésre felfuttatható. Itt lehet magot rendelni:

Luffa

Ugyanúgy termesszük futtatva, mint az uborkát. Minél több trágyát kap fészekbe, annál nagyobb szivacsot termel.

Többet megmutat a következő video:

VIDEO

Most kell vetni az őszi káposztaféléket

Vannak olyan káposztafélék, amelyeknél az őszi termesztés sokkal jobb, Ilyenek a  brokkoli, karfiol és leveles kel. Ezekhez most kell kezdeni a vetést és júniusban ültetjük végleges helyére másodveteményként például borsó után.

Legkülönlegesebb fajta kínálatunkban a Vörös leveles kel, vagy KALE. Két éves növény, ha most vetjük, akkor még jövő nyáron is szedni fogjuk hatalmas, roppanós egészséges leveleit. A népszerű külföldi főzős műsorok igazi sztárja, sokan nem tudják, hogy ezt is milyen könnyű megtermelni. Mindenkinek ajánlani tudom!

Biokerti szolgáltatásaink

Sokaknak túl bonyolult a biológiai növényvédelem, vagy nem szeretnének nagy kiszerelésű termékeket megvásárolni. Számukra kínáljuk Biokerti növényvédelmi szolgáltatásunkat, melynek keretében kimegyünk és kezeljük a felmerülő problémákat. Immár komplex módon, szaktanáccsal egybekötve is választható teljeskörű biológiai kertápolásként.

Folyamatosan építjük profi magasított ökológiai dombágyásainkat, melyeket mindig az időszaknak megfelelő növényekkel, belső öntözőrendszerrel és beoltott szervesanyag maggal adunk át.

Fűszerspirálok és eperpiramisok kivitelezését is vállaljuk.

Keressenek bizalommal a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen!

Ökológiai gondolkodó

Sokszor mondtam már, hogy a levéltetvek a biokertek zooplanktonjai, de mit is jelent ez a gyakorlatban?

A valódi biológiai növényvédelem a biológiai sokféleségre és az élőlények egymásra hatásaira alapoz. Ahhoz, hogy a hasznos rovarok maguktól is megtelepedjenek, elszaporodjanak, vagy kitelepítés után fennmaradjon a populációjuk, táplálékra van szükségük. Minden ragadozó fajnak megvan a speciális célszervezete, de amikor azok túlságosan legyérülnek, akkor először ideiglenes alternatív táplálék után néznek, később pedig elköltöznek.

Mi arra törekszünk, hogy végleg megtelepedjenek a hasznos élőlények és egy számunkra megfelelő ökológiai egyensúly alakuljon ki. Ehhez azonban gondoskodnunk kell ennivalóról a szűkös időszakokban is. Legjobb alternatív táplálék a levéltetű. Rendkívül sok faja van és teljesen a legdurvább vegyszerekkel sem irthatók ki. Mi a haszonnövényeken gyérítjük őket és a rajzásukat próbáljuk redukálni. Hagyunk azonban a kertben olyan növényeket is, amelyek ún.: “tetűmágnesek”, azért hogy amikor a haszonnövényeken nincs elég táplálék, akkor ezeken az ún: “banknövényeken” találjanak levéltetűt, így a kerti ökoszisztémánkban maradjanak. Ilyen növények lehetnek például a margaréta-félék, a rózsák, a bodza, vagy a lóbab, amely erre a célra bármikor vethető. Utóbbi nagy erénye, hogy elvonzza más növényekről a tetveket, így befogják a rajzó, szárnyas nőstényeket is, amelyek könnyen megsemmisíthetők.

A nagy virágpor és nektárhozamú kék-lila virágok ugyancsak alternatív táplálékot jelentenek a ragadozó rovaroknak, gondoljunk csak a virágpoloskákra. Ezek a vadvirágok, vagy  parasztkertek hagyományos virágai ugyancsak a “banknövény rendszer”  részei.

A biokiskert.hu webáruházunkban különös figyelmet szentelünk ezeknek a növényeknek, melyeket a Bio hasznos virágok, a Vegyszermentes magok Hasznos virágok és a Cserepes növények kategóriákban találhatnak. Most igazán aktuálisak a napraforgók, amelyek nyáron a rovaroknak, télen a madaraknak szolgálmak táplálékul.

Pünkösd a Virágok Ünnepe. Biokertészek ilyenkor ajándékozzanak virágokat!

ELKÖLTÖZTÜNK!

Május 3-án új telephelyre költöztünk.

Nincs messze a régitől, ez is Budapesten a XX. kerületben van, de a Nagykőrösi út 49. szám alatt. Az M5 kivezetőjének szervízútja nem messze a Határ úttól. Mi jobban elférünk, bővülő árukészletünkkel, vásárlóinknak pedig egy helyen, egyszerre elérhető lesz minden rendelésük.

Jó érzés, hogy egy régi gazdaboltnak adunk új, BIO életet. Ez lesz az első olyan gazdabolt Magyarországon, ahol minden minősített biogazdálkodó megkötés nélkül vásárolhat és biztosan nem fog olyan tápanyagot, növényvédelmi készítményt, vagy növényt hazavinni, amiért megbüntetné az ellenőrző szervezet.

Természetesen minden termékünk elérhető lesz hobbikertészek számára is.

 

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 május 2” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük