Biokert Magazin 2021 június 3

Leírás

Hogyan érdemes vásárolni nálunk

Az új rendszer már összeállt és nagyon szuper, de sokan nem értik mit miért és hogyan csinálunk a rendelésekkel, átvétellel, küldéssel.

Kicsit bonyolultak vagyunk, de mindent értetek teszünk, csak millió szabályhoz kell alkalmazkodnunk.

A nem hűtős, nem jogszabályokkal “sújtott” és nem fizikailag nehezen szállítható termékek rendelhetők GLS-el súlyalapon, vagy átvehetők külön költség nélkül új telephelyünkön a Bp. XX. kerület Nagykőrösi út 49. szám alatt. (Figyelem, ez Pesterzsébet, XX. kerületet, vagy 1205 irányítószámot üssétek be a GPS-be, mert három kerületben is van Nagykőrösi út 49.)

A hűtős termékek közül, amelyeknél csak temperálásra van szükség azoknál hozzáragasztunk egy hűtött jégakkut, 300 Ft plusz költséggel.

Ahol fontos a 10 fok alatti hőmérséklet, ott külön speciális hűtőcsomagolást és azon belül jégakkut használunk. A csomagokat én viszem be a GLS központba esti órákban és másnap délelőtt általában célba ér. Persze ilyenkor már felolvad a jégakku mire odaér, de ez általában nem befolyásolja a termékek minőségét, viszont olyankor visszahűteni már nem szabad, ki kell helyezni aznap este. Ennek a szállítási formának plusz 1500 Ft a díja, amely a gyors kiszállításból, speciális hőtartó csomagolásból és a jégakkuból áll össze.

A jogszabályok akkor sem teszik lehetővé a futárszolgálatos kiszállítást növényvédő szerként engedélyezett termékeknél, ha azok teljesen biók, növényi kivonatok, vagy élő készítmények. Az, hogy miként engedélyeztetik a gyártók, attól függ, hogy rá akarják-e írni mire jó. Például a Trifender gombaölő gomba talajkondicionálóként kapott engedélyt, és nem szabad ráírni, vagy nekünk nyílt színen reklámozni azzal a szóval hogy gombaölő. A Polyversum szinte ugyanilyen gombaölő gomba, de ott a gyártó kérvényezte hogy ráírhassa mire való (biológiai gombaölő), ezért viszont nem küldhetjük és a tartásához is gazdabolti engedély és hivatalos növényorvos kell.

Az olyan hatalmas dolgokat, mint például a koros konténeres gyümölcsfák, vagy a 25 kilós zsákos kiszerelések, nem küldjük futárszolgálattal, mert nem vállalják és mi sem tudjuk emelgetni őket.

Új telephelyünk és új, szakmai csapatunk nagyon megkönnyíti a személyes átvételű vásárlást.

Egy régi gazdaboltot alakítunk át az ország első, valódi BIO-gazdaboltjává. Ez forradalmi tett és csodálatos érzés mindannyiunknak. Jelenleg minden munkanapon 8-16 óráig vagyunk ott. Dolgozunk rajta, hogy hamarosan csütörtökön ismét 10-18 óráig legyünk és délután én üljek a pultban, válaszolva minden kérdésetekre.

Végre egy hónap után tényleg kihozták a bankkártya terminált, így már lehet azzal is vásárolni. Kérjük, rendeljétek meg amit szeretnétek, mert úgy könnyebb a számlázás és biztos lesz készleten amire szükségetek van. Persze ott lehet még hozzátenni, ha kiderül, hogy kell még valami.

Most már minden munkatársunk ért a technológiáinkhoz, így bárkitől nyugodtan kérhettek tanácsot a boltban.

Szeretettel várunk!

Virágok

Megérkeztek a nyári virágok a komplex biokert banknövényeiként.

A virágok talán a leginkább impulzustermékek a kertészeti marketingben. Ez azt jelenti, hogy a boltban kiteszik a vevők keze ügyébe és ha tetszik azonnal meg is veszik.

Mi egy kicsit ezt is másképp csináljuk. Számunkra a virágok, nem az öncélú szépséget testesítik meg, hanem a mi saját, kicsi ökoszisztémánk rendkívül fontos részei. A diverzitás itt is fontos, nemcsak a fajok, hanem a színek és illatok tekintetében is.

A virágok három dolog miatt ennyire fontosak.

Egyrészt bevonzzák azokat a beporzókat, akiknek a terméseink nagy részét köszönhetjük. Erre a sárga és sokszínű virágok a legjobbak, de a sok nektárral, illattal rendelkező kékes-lilás fajok is “labdába rugnak”. Mindegy, hogy cserjéről (pl. nyári orgona), félcserjéről (levendula), évelőről (fátyolvirág), vagy egyévesről (pillangóvirág) van szó.

Minél több helyre ültetjük őket annál jobban bejárják a kertet a beporzók, de ha szigeteket, blokkokat telepítünk belőlük például a terasz elé, akkor egész nyáron gyönyörködhetünk olyan csodás lényekben, mint például a magyar kolibrinek is nevezett szenderekben. Őket kifejezetten vonzzák az illatok, ezért mi a lila, illatos petúniát javasoljuk ilyen virágkombinációkba.

Másik fontos feladatuk, a ragadozók élőhelyének és táplálékának biztosítása. Megfigyelték, hogy a hasznos ragadozó rovarok előnyben részesítik a pirostól-kékig tartó színskálát. Mi szinte mindenféle kék, vad típusú, itt honos, vagy hagyományos virágot tartunk, érdemes időről-időre körülnézni cserepes növény választékunkban. Nagyon sok virágpók, ragadozó atka, virágpoloska él ezeken a növényeken, melyek aktivizálják magukat, ha valahol a kertben elszaporodnak a kártevők. Amikor elfogyott a fő táplálékuk, akkor mielőtt elmennének, körülnéznek mi mást lehetne még enni. Ilyenkor jön be a képbe a virágpor, amely a növények, legnagyobb fehérjetartalmú része.

A harmadik fontos dolog, talán kissé undorító elsőre, de tanuljuk meg kezelni. Ezek a “tetűmágnes” virágok. Hagyjunk olyan helyeket a kertben, ahol nem írtjuk a levéltetveket. Sok ilyen virág van. Például a margarétafélék, vagy a rózsák. Természetesen a kert legszebb, dekoratív virágai ne legyenek tetvesek, de egy-egy eldugott sarokban ne zavarjon minket. Fontos, hogy olyan növények legyenek ezek, amelyeket annyira szeretnek a levéltetvek, hogy elvonzzák őket rajzáskor, más, haszonnövényeinkről.

Telephelyünkön kapható a Polyversum

Itt az ideje, hogy elkezdjük használni a gombaölő gombákat! Legfontosabb bio fegyverünk a Polyversum.

Ezen a képen egy lerohadt paradicsommező közepén egyetlen egészséges növény maradt, az, amelyiket első perctől 2 hetente kezeltünk Polyversummal.

Esti órákban permetezzünk vele. Most, hogy végre kedvez neki a meleg, legjobb, ha az egész kertnek adunk. Minden növényen ugyanúgy működik és bár szuperül leszedi a kórokozókat, de legfontosabb tulajdonsága talán mégiscsak az, hogy a növényeket óriási ellenanyag termelésre készteti, mint valami növényi védőoltás. Használata után minden növényünk ellenállóbb lesz.

A biokiskert.hu webruházba hamarosan felkerül a Polyversum 250 g-os kiszerelése. Ez termelői méret, amely vagy csak nagy biokertekbe, vagy többeknek közösen éri meg. A szavatossága két év, de felbontás után még abban az évben akkor is el kell használni, ha vákumfóliázzák kisebb csomagonként és száraz helyen tartják.

50 g-os kiszerelés (idén ősszel lejáró) van akciós áron a telephelyen, ahol rendelés nélkül vásárolható 6990 Ft-os áron. Ezt érdemes megvenni közepes méretű biokertekbe is erre a szezonra.

Tárgyalás alatt van az új 50 g-os és 5 g-os kiszerelés, de mivel új forgalmazója van, ezért az ára várhatóan magasabb lesz.

Katicák, küldés

Jelenleg hazánkban hobbikerteseknek csak nálunk lehet élő, kétpettyes katicákat kapni. Ez egy őshonos faj, amelyet biológiai növényvédelmi célokra használunk, hosszú ideje. Szuper tulajdonságaik vannak, amelyek miatt érdemes meghonosítani és felszaporítani őket. Képesek egy-két hónap alatt annyira felszaporodni, hogy tudják tartani a lépést a levéltetvekkel, majd lelassítani a szaporodásukat, amikor kevés a táplálék. Kis ideig virágporon is elélnek és nem szeretnek elköltözni. Megannyi szuper tulajdonság. Sajnos azonban érteni kell ahhoz, hogy használni tudjuk.

Nem szeretnénk olyanok eladni őket, akik nem értik meg a biológiai növényvédelem lényegét!!!

A nálunk kapható kiszerelésben 100 db lárva és pete található, melyeket Belgiumban egy üzemben szaporítottak fel és hűtöttek le, azért hogy ne legyenek éhesek és rövid ideig szállíthatók legyenek. A kihelyezésig azonban szép lassan pusztulnak, hogy mennyi marad a kihelyezésig, attól függ, hogy mennyire maradnak hibernálva és mennyi idő telik el a tárolás alatt.

Természetesen, minél több lesz az egészséges lárva, annál gyorsabban szaporodnak el, de egy biokertben teljesen mindegy, hogy 100, vagy 50 db a kiindulási állapot. Ami fontos, hogy felmelegedéstől kezvde minél hamarabb táplálékot találjanak. Ehhez elsősorban ki kell őket helyezni, másodsorban fel kell fogni, hogy levéltetűt esznek!!!! Ne irtsuk a tetveket olyan növényen, ahol fel szeretnénk szaporítani azokat fogyasztó állatokat!!!

Nekem ez érthető, sokaknak viszont nem és miután kitették a max 100 db mini katica lárvát egy tetűben tocsogó 6 méteres gyümölcsfára, elcsodálkoznak amikor 3 nap alatt nem tűnik el róla a levéltetű és lepermetezik teűírtóval. Jobb esetben bio szerrel, ami nem bántja a katicákat, így legalább esélyük lesz túlélni, de felszaporodni nem fognak egy üres fán. Rosszabb esetben irány a helyi vegyszeres gazdabolt, aztán nekimennek egy totális rovarölővel. Utána keresnek, hogy nincs a fán egy katica sem, nem működik a méregdrága termék…

Kérem szépen, hogy aki nem érti a biológiai növényvédelem lényegét, az ne vásároljon tőlünk semmilyen élő készítményt! A többiek, viszont forduljanak hozzánk bizalommal, mert elég nagy szaktudással segítünk…

Tanfolyamok

Közeledik a nyár közepe, amikor biológiai növényvédelmi tanfolyamaink elindulnak. A nagy melegre tekintettel, most az élő-online tanfolyamokat részesítem előnyben. Egyre nagyobb benne a tapasztalatom, egyre jobban működik.

Ahhoz hogy a biológiai növényvédelmi tanfolyamok érthetők és követhetők legyenek javaslom előzetesen megnézni a bármikor elérhető biokert kialakítási tanfolyamomat, amely tartalmazza az alapokat.

Végigmegyek a biokert legfontosabb részein, a veteményesen, gyümölcsösön, ökológiai gyepen, madárvédelmi sövényeken és ökológiai virágszigeteken. Bemutatom a legfontosabb zöldség- és gyümölcsfajokat, fajtákat és bio termesztésüket, védelmüket.

ITT rendelhető:

Biokert építés Gyöngyvérrel

Az élő-online tanfolyamokat zoom-on tartom és speciálisan a mi technológiáinkat mutatom be zöldségre, illetve a másik tanfolyamon gyümölcsre. Szerekkel, technológiával, keverhetőségekkel, fajonként. Az időpontok még alakulnak, de általában esti órákra várhatók.

Halálra ítélt diófák?

Már mindenki tudja, hogy a pár éve hazánkba érkező dió burokfúró legyek lehetetlenné teszik az eddig megszokott házi diótermesztést. A hatalmasra nőtt, öreg diófákra még a totális rovarirtó mérgeket sem lehet felpermetezni, az pedig, hogy ez a kártevő egész nyáron károsít, szinte lehetetlenné teszik a védekezést. Mit lehet tenni egy biokertben?

Először is ne vágjuk ki a hatalmas, idős, gyönyörű fákat!

El kell fogadni, hogy innentől nem a terméséért, hanem a díszítő és egyéb értékeiért fogjuk tartani. Csodálatos légtisztító, klímajavító, árnyékoló növények, melyek menedéket adnak egy csomó hasznos állatnak.

A fiatalabb nemes diók még menthetők, de bio módszerekkel elég macerásan. Ehhez először is be kell korlátozni a magassági növekedésüket. A metszést azonban jól kell időzíteni és elvégezni, mert a dió nem szereti a metszést. Más gyümölcsfáktól eltérően ezeket csak augusztusban-szeptemberben szabad vágni, akkor is óvatosan, mert a túlmetszést megsínylik.

Csapatunk professzionálisan, nagy tapasztalattal végzi a diófák korlátozó metszését, de ez fajta, alak és méretfüggő.
Árajánlatért keresse Balogh Ferenc kollégánkat a 70-577-4671-es telefonszámon, vagy küldjön neki emailt a baloghferenc0327@gmail.com email címre.

A hazai diótermesztés megváltozik és a telepítések már kaliforniai típusú, kis méretű fát nevelő, oldalrügyön termő fajtákkal történnek. Persze az intenzív termesztésnek is van “ára”. Ez a xantomonas nevezetű bakteriális betegség, melyre érzékenyek ezek a fajták. Biotermesztésben ez szinte kezelhetetlen.

Most azonban fény látszik az alagút végén, ugyanis magyar nemesítők létrehoztak olyan új fajtákat, amelyek a régi magyar fajták jó tulajdonságait hordozzák (ellenállóképesség, jó porzás, késői virágzás) és oldalrügyön termő, kisnövésűek. Természetesen nálunk kaphatók ezek a szuper, új fajták. Itt rendelhetők:

Bonifác

Milotai kései

Elindult a burgonyabogár

Egy bakteriális készítmény a Novodor volt talán az egyik első valóban bio növényvédelmi készítmény hazánkban. Ma már a vegyszeres gazdálkodók nagy része is ezt használja burgonyabogár ellen. Még van néhány üveggel a hűtőnkben, de ha ez elfogy, akkor már sehol sem marad, ugyanis befejezték a gyártását.

Ettől függetlenül nem maradunk bio-fegyver nélkül, ugyanis Nyugat-Európában már mindenhol a NeemAzalt használják erre, mégpedig nagyobb hatásfokkal, mint a Novodort. A legnagyobb látható különbség, hogy a Novodor csak a lárvákat ölte meg, a Neemazal viszont viszi a csíkos imágót is.

Most van itt az ideje a használatnak.

Nyár, tápanyag: mulcs és komposzt

Hogyan függenek össze ezek a dolgok?

A biogazdálkodás tápanyaga a teljes értékű, saját előállítású komposzt. Ehhez növényi hulladékok (közte saját háztartási is!), szerves trágya (nem kell sok), némi víz, egy komposztáló, meleg és idő kell.

Furcsa, de általában az idő szokott gondot okozni. A magyar ember mindig azonnal akar valamit. Amikor valaki nagy felindulással elhatározza, hogy biokertészkedni fog, akkor a vetéssel, palántaneveléssel akarja kezdeni. Amikor pedig elolvassa, hogy mindenhez első lépés a saját komposzt felhasználása, akkor elkezd alternatívákat keresni, hiszen nincs még neki. Amikor kap (szükséges rossz) megoldásokat, akkor megnyugszik, hogy ja kérem jó lesz ez nekem és következő években is mindig kitalál valamit, hogy miért nem sikerült a komposztálás, ezért újra és újra a rossz megoldást választja.

Ne tegyük!!!!!!!!!!

A saját komposzt tartalmazza a mi baktériumainkat és sajáttá varázsolja a kert ökoszisztémáját, a vásárolt, vagy kapott komposztról senki sem tudja, valójában miből is készült!

Egyszerű az előállítása. Kell hozzá 4 db raklap, amit összeszögelünk és már pakolhatunk is bele szinte minden szerves hulladékot. Az legyen kivétel, ami vonzza például a rágcsálókat (pl.: kenyér), vagy akadályozza a baktériumok működését (pl. citrusfélék héja, vagy fenyőtű/tujalevél) ,esetleg gátolja a csírázást (diólevél). Minden más mehet bele. A komposzt nyáron készül, mert az előállító talajbaktériumoknak melegre van szüksége. Télen hiába pakoljuk a dolgokat bele, az csak nyáron fog lebomlani, tehát ne szalasszuk el ezt az időszakot. Ami még fontos, hogy nedvesen kell tartani. Ez azt jelenti, hogy takarjuk le valamivel (legjobb egy kidobott szőnyegdarab, mert az a szagot is lezárja) és néha locsoljuk meg (nem kell túlzásba vinni, ha kicsit száraz a teteje az nem baj).

Fontos, hogy időnként tegyünk bele egy-egy trágyaréteget is. Ez lehet háziállat (akár dísznyúl, vagy madár) trágyája, vagy zsákos trágya, vagy akár a nálunk kapható granulált forma, az ORGEVIT. A jobb minőség és gyorsabb bomlás érdekében be is olthatjuk valamilyen bakteriális anyaggal. Komoly termésnövelés érdekében a Natur Terrát javasolom, ha sok ágdarab is van benne akkor ennek az emelt szárbontós verzióját,a Magaságyások oltóanyagát.

Induló kertekbe az ALGILbio is jó megoldás lehet.

Őszre a beoltott komposzt alsó rétege már biztosan használható lesz. Azt majd át kell szitálni, amiről írok majd ősszel, a felső rétegét pedig betesszük a jövő évi kupac aljára.

A mulcs szintén alapvető része minden biokertnek. Ehhez pont ugyanazok az összetevők kellenek, mint egy komposzthoz, valójában a folyamatok is azonosak. A különbség, hogy ezzel a talajt fedjük le és lassabb a bomlás. A mulcs vastagsága alapján megülönböztetünk normál és mélymulcsot. Mindkettőnél javasolt nagyon kevés trágyát (itt tényleg jobb a granulált) rászórni és beoltani valami kevésbé erős bakteriális oltóanyaggal. Itt nem a gyors lebomlás a cél, hanem a káros mikrobák szaporodásának elnyomása (ilyenek pl. a veszélyes penészek) Erre kitűnő az ALGILbio, de saját készítésű komposzttea is tökéletes.

Mit vessünk most?

A weboldalunkon mindig találhattok aktuális válogatást az éppen vethető magajinkból, az élő növények pedig természetesen mind ültethetők, amikor megvehetők.

Most csak kiemelek egy-két érdekességet:

Zöldbabok közül szuper dolog ilyenkor a méteres babokat vetni. Ilyen például a Tapír. Nyár végére-őszre hoznak majd termést. Nagyon sokáig roppanósak és hatalmasak a párban növő hüvelyek. Igazi függönyt alkot egy-egy kerítésen.

Nagy kedvenc a Gesche cékla, amely folyamatosan vethető. Gyorsan és akár bébicéklának is szedehető. Kiváló nyersen salátába, zöldturmixokba, zöldséglevekbe és sütve is.

A cukkinik nagy melegben hajlamosak a kalciumhiányos csúcsrothadásra, van azonban egy különleges bio fajta, amelyre ez nem igazán jellemző. Ez a Reinsaat saját szelekciója: extra bőtermő cukkini.

Akinek üvegháza van, azoknak szuper dolog most Hógolyó dinnyét vetni, mert késő ősszel lehet leszedni és akár decemberig is eltárolni.

A leveles kelek közül legkarakteresebb ízű a Nero di Toscana. Ebből lehet a legfinomabb kale-chips-et készíteni teljesen házi módszerekkel. Ezt is most lehet vetni és kát évig szedhető, még a hó alól is.

Mángoldok közül a Jessica a legjobban elkészíthető, mert viszonylag kicsi marad és az egész úgy leszedhető egyben, mint mondjuk egy kínai kel. Ázsiai ételekbe is használják.

A Little Gem római saláta tökéletesen bírja a legnagyobb hőséget is, mégis felveszi a versenyt a jégsalátákkal is minőségben. Ez is most vethető.

Ugyancsak ReinSaat nemesítés az extra édes Nantes sárgarépa, amely rövid tenyészideje miatt folyamatosan vethető, üvegházakban akár még tél alá is.

Szuper levélzöldségek a Labodák, melyekből most mindhárom szín egy keverékben kapható és vethető is.

A tarlórépák ideje most jött el igazán. Szinte minden készíthető belőlük, a salátáktól, a köreteken át a savanyúságig.

Az extra minőségű ázsiai kígyóuborkák, például a Yoko, most vetve őszre hoznak termést, de üvegházban az első fagyokig kitolható a termőidőszak.

Ökológiai gondolkodó

Gondolkodjunk időben!

Arról szól ez a Biokert magazin, a Biokerti Napló és a tanfolyamok, hogy időben felkészüljünk az aktuális teendőkre és ne a már meglevő bajokat próbáljuk kezelni.

A cél a beállt biokert, ahol elengedjük a védhetetlen növényeket, helyeket alakítunk ki a hasznos élőlényeknek, azt termeljük, ami odavaló és az egész összeáll egy együttműködő ökoszisztémává. Változó éghajlatunk és a globalizáció miatt a mi kertünk is változik, figyelni kell az új kártevőkre, kórokozókra. Igyekszünk mi is lépést tartani mindezzel. Legdinamikusabban a biológiai növényvédelem fejlődik az agráriumban, de vannak olyan problémák, amelyeket jelenlegi tudásunkkal nem tudunk kezelni. Ez az oka annak, hogy néhány zöldség-gyümölcs eltűnik a kínálatból, mások pedig átveszik a helyüket.

A saját kertünkben először a gondolkodásunkat “szabjuk át”! Ne akarjunk mindent megoldani, akkor sem, ha van rá szer, vagy eszköz! Tanuljunk meg “elengedni”…

Az iparszerű termelés ilyet nem tesz, ezért egyre drágábbak bizonyos élelmiszerek. Nekik is ugyanazokkal a környezeti tényezőkkel, kártevőkkel és kórokozókkal kell megküzdeniük és mivel a piac, azaz a marketing vezérelt fogyasztók megkövetelik a piacos, egyöntetű árut, ezért egyre több mesterséges beavatkozást végeznek, ami betegebbé, vegyszeresebbé és drágábbá teszi a zöldségeket, gyümölcsöket.

Vásároljunk lelkes, fiatal kistermelőktől, biogazdáktól, új társulásoktól (pl. MyFarm), de legfőképpen, amit lehet termeljünk meg a friss fogyasztású élelmiszerekből!

 

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 június 3” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük