Biokert Magazin 2021 június 1

Leírás

Megnyitott a valódi Bio-Gazdabolt

Igaz ugyan, hogy mostantól Biokiskert néven működünk, de minden olyan biológiai növényvédelmi termék egy helyről beszerezhető lesz, ami eddig lehetetlen volt.

Persze ez nem megy egyik percről a másikra. Átalakítunk egy régen bezárt gazdaboltot Pesterzsébeten a Nagykőrösi út 49. szám alatt.

Ez ahhoz kell, hogy legálisan, egy helyről árusíthassuk összes biológiai növényvédelmi készítményünket.

A webáruházunkat is elköltöztettük egy szép, új, oldalra. Az átállás sajnos itt sem zökkenőmentes, de igyekszünk olyan új dolgokat létrehozni benne, mint a régóta reklamált, bankkártyás fizetés, a valós súlyalapú szállítási díj számítás, vagy a Gyöngyvér válaszol rovat.

Csapatunk tagjai is változtak. Nehéz szívvel engedtük el Viruékat, ahol azonban egy ajtó bezárul, ott egy másik kinyílik és régi jó barátainkat üdvözölhetjük helyettük a fedélzeten. Van egy fiatal, ambiciózus webáruházvezetőnk és egy ökológiai irányultságú növényorvosunk. Jövő héten pedig érkezik a Kertészeti Egyetem bio tangazdaságának két munkatársa, akik hosszú évek óta gyakorlatban biogazdálkodnak, kutatás-fejlesztést végeznek és tanítanak. Közösen szeretnénk kiteljesíteni a Bio-Gazdabolt által elindított és most a Biokiskert színeiben folytatódó munkát, hivatásunkat, a BIO kertészkedés, termelés és termékek népszerűsítését, oktatását, az ismeretterjesztést.

Kérünk Benneteket, hogy segítsétek munkánkat. Csodálatos érzés, hogy még a hatóságok is a mi pártunkon állank és nekünk drukkol az Önkormányzattól, a NÉBIH-en és az ÁNTSZ-en keresztül egészen a bio minősítő szervezetig mindenki. Köszönjük nekik!

Mit tehettek értünk? Segítsetek jobbító kritikával, szóljatok, ha valami probléma van, mert a weboldalt, a webáruházat, a stábot mi is most alakítjuk, teszteljük és szeretnénk a lehető legjobbra fejleszteni.

Segítségeteket előre is köszönjük!

Elérte a spanyol csiga invázió kertjeinket

Az előző években még inkább csak a nyugati megyében okoztak komoly gondot. Tavaly már egyre több helyen, idén pedig az esős, hűvős tavasz miatt igazi invázió alakult ki.

Ez a leginvazívabb csigafaj, amely Portugáliából indult Európai hódító útjára… Az igazi problémát a szaporodási gyorsasága okozza, egyszerúen gyorsabban jönnek létre, mint ahogyan pusztítani tudjuk őket. Ezért nem elegendő a csapdázás, vagy a mindennapi összeszedés.

Két hatékony megoldás létezik: a futókacsa és a NEMASLUG.

Utóbbi idén nem volt, mert leállt a gyártás a brexit miatt. Egy összetevő Angliából jött és hónapokig tartott az újraengedélyezés. Most viszont megoldották és hamarosan hozzánk is érkezik a következő szállítmány.

De mi az a NEMASLUG és hogyan működik?

Ezek olyan mikroszkopikus fonalférgek, amelyek kizárólag csigákban élnek. Megbetegítik és elpusztítják az áldozatot, majd felszaporodnak és tovább fertőzik a csigapopulációt. Annyira hatékony módszer, hogy Angliában és Németországban minden biogazdaság használja.

Jó tervezéssel egész nagy területeken le lehet gyéríteni. Végeztünk már ilyet egy dunántúli faluban, helyi összefogással, komoly sikerrel és most is van felkérésünk egy budakörnyéki településről. Megtervezzük, beszerezzük és el is végezzük a csapdázó kezelést.

A valóban hatékony kijuttatásról a következő videot érdemes megnézni:

VIDEO

Idén minden kertben “pusztít” az időjárás.

Az olyan hidegben fertőző gombák, mint például a monília, vagy a tafrina kitűnően növekszenek, viszont az ellenük valamelyest használható bio készítmények a gombaölő gombák csak 15-20 fok körül kezdenek “dolgozni”. Normális években ez már április vége felé bekövetkezik, idén azonban egész májusban nem nagyon érte el a hőmérő higanyszála a 20 fokot. Ez több, mint egy hónapnyi előnyt adott a gombabetegségeknek, amelyeket a folyamatos esőzések , csak tovább szaporítottak, borzalmas tüneteket okozva a növényeknek.

Elérkezett a Polyversum gombaölő gomba hőoptimuma. Sajnos a Biogazdabolt készletei már végesek és csak az idei szezonban használhatók fel. A jövő évben a Biokiskert fogja árusítani majd ezt a készítményt is, új beszerzési forrásból.

A különösen érzékeny fajtáknál a monília és a tafrina ellen is csak a Cuproxat nevezetű, hatékony, mégis alacsony réztartalmú, bioban engedélyezett permetszert tudtuk használni. Utána azonban a Polyversum már sokáig nem fog működni, a permetező pedig nem lesz alkalmas a továbbiakban élő készítmények kijuttatására.

Ugyan a levéltetű szezon csúcsán vagyunk és mindenki úgy érzi, hogy soha még ilyen sok nem volt, ez azonban nem teljesen igaz. Melegebb, szárazabb tavaszon sokkal nagyobb lenne a kártételük. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell védekezni, hiszen nagyon legyengítik a növényeket a szívogatásukkal. Most már a narancsolaj nem elég hatékony az olyan “tetűmagnes növényeken”, mint a cseresznye, vagy a szilva, ezért egy-egy kezelésre érdemes bevetni a NeemAzalt. Figyeljünk azonban a célzott (!) kezelésre, hiszen egy biokert ökoszisztémája csak úgy fog beállni, ha lesz elég táplálék a tetűfogyasztó ragadozó rovaroknak. Tehát csak a haszonnövényeket kezeljük ezzel a bio készítménnyel, a banknövény rendszert (főleg a virágokat) soha.

A cseresznyelégy elleni sárga lapok

Immár mindenhol ki kellett helyezni őket. A sárga, műanyag lapnak csak egyik oldala ragacsos és két lyuk van az átellenes sarkain. A hozzá tartozó dróttal úgy kell félcsőbe húzni a lapot, hogy kívülre essen a ragadós felület. Eláltal a cseresznyelégy nagy érni kezdő cseresznyének tekinti és peterakási céllal fog rászállni.

Fontos, hogy ennek a színkódja eltér az álatalános sárga rovarfogó laptól, ezért sokkal kevesebb hasznos rovart bántunk vele.

Megérkezett a Nemastar és Nematop

A kezdeti nehézségek után végre mindkét nagyágyú megérkezett a talajlakó kártevők ellen. Mivel nem látjuk őket és kártételük sokszor nem egyértelmű, ezért sokan a védekezést is elhanyagolják.

Ahol lótücsök pusztított, ott akkor is számítani kell a felszaporodásra, ha elkaptunk néhány felnőtt példányt. Érdemes most elvégezni az egyszerű kezelést, mert a nagy meleg megérkeztével már nem lesz rá lehetőség.

A cserebogár pajorok ellen tökéletes megoldás a Nematop. Leggyakrabban a szép zöld, gondozott, trágyázott, öntözött pázsitokon veszik észre a kerttulajdonosok. Paradox módon ez azért van, mert a kirajzó kerti cserebogarak színszűrőt használnak arra, hogy megtalálják “gyermekeik számára” a legzöldebb gyepeket. Ez az oka, hogy a szép pázsitokon éktelenkedő elszáradt foltokat nem találjuk meg a biodiverz ökológiai gyepekben.

Mindenesetre a Nematopban levő hasznos fonalférgek levadásszák a pajorokat, így megmenthetők az igazi angol pázsitok is. Most érdemes kezelni az első megjelenő foltokat, mert a száraz meleg beköszöntével robbanásszerű lehet a kár és akkor már nem lesz kapható és használható a leghatékonyabb élő készítmény a NEMATOP.

Biokertekben sokkal nagyobb kárt okoznak a nagy cserebogarak pajorjai. Gyakran nem is gondolunk rá, hogy ez lehet az alapprobléma. Főként a meggy és a cseresznye esik áldozatul a gyökérrágásnak. A fiatal fák el is pusztulnak, de az idősebbek is legyengülnek, ezért gyakran láthatunk olyan betegségeket, amelyek gyenge immunrendszerre utalnak. Tipikusan ilyen a blumeriella. Gyümölcsösben érdemes évente próbaásást végezni. Egy 50x50x50 cm-es gödröt ásunk, alaposan átnézve a talajt. Ha ekkora területen 2 db, vagy annál több pajort találunk, akkor erősen fertőzött a kert. Ebben az esetben mindenképpen indokolt a NEMATOP kezelés, főként meggyfák esetében.

Petefürkészeink az alma, paprika, paradicsom, bab, borsó kukacossága ellen

Sokan vesznek részt almamoly elleni kísérletünkben. Idén először kaptunk olyan korán lepkehernyók elleni petefürkészt, hogy teljeskörűen bevethessük az almamolyok ellen. Segített nekünk a hideg idő is, mert idén később kezdtek rajzani ezek a kártevők.

Ezek a rejtőzködő életmódú rovarok okozzák a “kukacos” almát, körtét, birset és a rágásuk nyomán befertőző moníliás rothadás jelentős részét. Ha megakadályoznánk a kártételüket, akkor a monília sokkal kisebb problémát okozna ezekben a kultúrákban.

Mi évek óta használjuk a kártétel mérséklésére nyári időszakban lepkehernyó elleni petefürkészeinket. Szinte minden (kivéve a cseresznye és dió) zöldségünk, gyümölcsünk kukacossága ellen tökéletes megoldás.

Aki most kezdi ellenük a védekezést, annak a petefürkészek kihelyezésével egyidőben javaslok egy DIPEL-es kezelést. Ha már kikelnek az első mini hernyók mire kihelyezzük a fürkészeket, azokkal már nem csinálnak semmit, addig a DIPEL-ben levő bacillus thuringienses baktériumok megölik őket. Így a két élő készítmény együtt oldja meg a problémát.

Mivel az év folyamán még több hullámban is támadnak majd a hernyókártevők, ezért mindenképpen érdemes kihelyezni petefürkészeinket.

Az alábbi videón bemutatom a kihelyzésüket:

VIDEO

Mit vessünk most?

A Biokert magazinban fontos helyen volt a mindig aktuálisan vethető, ültethető növények bemutatása. Általában őrlődtem aközött, hogy mindent felsoroljak-e, vagy egy-egy érdekességet emljek-e ki. Most az új Biokiskert webáruházzal végre megoldottam ezt a dilemmát.

Időszakonként létrehozok egy-egy aktuális kategóriát, amibe az akkor vethető növényeket sorolom fel. Jelenleg három ilyen található fenn. Az első a most vethető főnövények listája. A második a nyárra vethető levélzöldségek, a harmadik olyanokat tartalmaz, amelyeket most kell vetni, de a betakarítás már a tél elejére esik.

Ezentúl a teljes listákból csak néhány érdekeset, vagy fontosat fogok kiemelni itt a Biokert magazinban.

Kezdjünk is bele!

Nyári levélzöldségek

A levélzöldségek elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Nyáron a magas sugárzás és a légköri aszály leszűkíti a saláták termeszthetőségét a nyári időszakban. Érdemes kissé takarni őket és sokat öntözni, de a római saláta, jégsaláta, batávia és endívia bírja magas hőmérsékletet. Én a Forellenschluss római salátát javasolom megkóstolni mindenkinek. Ez egy lilával pöttyözött zöld saláta, amely sok egészséges “keserűanyagot” tartalmaz, mégsem rossz az íze. Ezek annyira egészséges anyagok, hogy mindenképpen javasolt a fogyasztásuk.

A labodák, különleges, őshonos főzeléknövények. Spenótként elkészítve, vagy párolva köretként kitűnőek. Van sötét- és világoszöld, valamint vörös fajtája is. Érdemes egy utazást tenni eleink magyar konyhájába.

A mángoldok nem igazán népszerűek hazánkban, pedig sok fajtájuk és felhasználási lehetőségük van. A fehér levélnyelű, régi fajtáknak külön fogyasztják a levéllemezt (spenótként) és a levélnyelet (spárgaként). A vörös levélnyelűeknek kissé céklaízük van, de párolva, köretként, vagy zöldturmixokba szuperek. A legújabbak kisebb, kompakt fejeket képeznek, amelyeket egyben takarítanak be és nagyon sok modern konyha alapanyagai. Az igazi ázsiai zöldséges ételekbe is használják.

A szárzeller az új superfood. Arany árban mérik a biopiacokon, pedig könnyű otthon megtermelni. Szereti a meleget és mindenképpen palántát kell nevelni belőle, de nyáron ez is szabadföldön történik. A helyigénye nem nagy, viszont tápanyagra és vízre igényes. Mindenképpen komposztált szervestrágyát adjunk alá, hiszen levélzöldség és betárolja a nitrátokat. Nálunk legjobb erre az Orgevit.

Spenótok közül ilyenkor az Újzélandit vessük.

 

Nagyon sok főnövény is vethető nyáron egészen június végéig.

Ilyenek a zöldbabok, a cukkínik, a céklák, a csemegekukoricák, uborkák, paszternákok, sárgadinnyék és a tarlórépák. Én a zöld színű zöldbabokat ajánlom, mert ezek általában többet teremnek és nem szálkásodnak.

A kígyóuborkák szeretik a meleget, ilyenkor szabadföldbe, fészekbe vetjük, majd támrendszerre futtatjuk őket.

A Luffa szivacstök a legkülönlegesebb a most vethető kabakosok közül. Sok tápanyag és víz kell ahhoz, hogy igazán nagyra nőjön. De mire is jó a Luffa? Természetes szivacs lesz belőle! A nagyok fürdéshez, a kicsik mosogatáshoz tökéletesek. Termeljük meg a szivacsunkat!

Most lehet vetni és bármely kerítésre felfuttatható. Itt lehet magot rendelni:

Luffa

Ugyanúgy termesszük futtatva, mint az uborkát. Minél több trágyát kap fészekbe, annál nagyobb szivacsot termel.

Többet megmutat a következő video:

VIDEO

Tél elején szedhető zöldségek

Most kell gondoskodni a tél elején szedhető káposztafélékről és hagymákról.

A dughagymákat egész nyáron szakaszos vetéssel folyamatos zöldhagymaként lehet hasznosítani. A póréhagymák jó része pedig áttelel, vagy tél elején szedhető. Ezekből szabadföldi palántát nevelünk, majd végleges helyükön nyár végétől töltögetjük, hogy szép hosszú fehér része legyen. A karfiol és brokkoli sokkal jobb őszi termesztésben. Ehhez most vetjük, majd nyár közepén kiültetjük és november végén szedjük a termést. Az elején fátyolfóliával védjük a földibolhák ellen, de ha megerősödött, akkor már azok sem nagyon árthatnak nekik. Ősszel minden brokkoli szép fejet hoz, a karfiolok pedig nem égnek meg.

A hosszú tenyészidejű karalábék, például a Gigant ilyenkor vetve fejlődnek ki teljesen novemberre. Ezeket csak a kemény fagyok beköszöntekor szedjük le.

Legfontosabbak számomra a leveles kelek. Ezeket az északi zöldségeket angolul kale-nek nevezik és szinte minden népszerű főzős műsorban szerepet kapnak. A leveles kelek nem képeznek fejet és a legközelebb állnak vad rokonukhoz. Hatalmas, dekoratív zöldségek, amelyek akár két évig folyamatosan szedhetők. Még hó alatt is nőnek és rendkívül egészségesek. Én legjobban a kale chips-et szeretem belőlük, amelynek elkészítése nagyon egyszerű, finom nasi, ami nem hízlal.

 

Újdonságaink az “ehető rózsák”

Nagyon kedves barátnőm, a 30 éve Magyarországon élő, vietnámi származású Vera Thao. Mi magyarok alig tudunk róla valamit és közben ez az apró, mosolygós hölgy világhírű rózsa szakértő, imádó és kereskedő. Messze külföldről jönnek hozzá rózsákat venni és főzni tanulni. Furcsa, de a két dolog összefügg. A vietnámi közösség jó része Budapest XVI. kerületében él, ahol magánkertekben sok-sok különleges rózsát termelnek, melynek egy részéből teát készítenek, amit el is adnak. Egy-egy kis kertben több száz rózsa van. Éngem azért hívtak, hogy biológiai módszerekkel védjem meg a rózsáikat, hiszen mivel elfogyasztják, vegyszereket nem is használhatnának. Miközben kidolgoztam a biológiai növényvédelmüket, egyre jobban megismertem és megszerettem Verát és a rózsáit is.

Alapvetően négyfélét tartunk a Biokiskert webáruházban. Az első egy multirezisztens futórózsa, amely a legszebb amit valaha láttam, nem véletlenül választották pár éve az év rózsájának. Ezt nem fogyasztják, de szinte minden pozitívumot felmutat, ami egy rózsától kell. Folyamatosan, hatalmas bőségben virágzik. Erőteljesen és nagyra nő. Nem beteg és egészen különleges textúrájú éa színű virága alig hullik. A neve: Éden

Vannak kozmetikai rózsavíz készítésre alkalmas rózsák. Eredetileg a damaszkuszi rózsát használták ilyen célra, amely azonban egyetlen egyszer virágzik. Ma már léteznek többször virágzó fajták, mi ezekből válogattunk. Ilyen az Evelyn és az Ausbord. Házilag nagyon egyszerű friss rózsavizet készíteni. A hajnalban szedett virágokat (ne legyen túlérett!) tegyük kevés vízbe, turmixoljuk meg, majd szűrjük le finom szöveten. Máris használható és egész nyáron elérhető.

Legtöbb fajtánk valódi tearózsa. Vera Thao erre használja rózsáit. Mindegyiknek kicsit más az aromája, így különböző teakeverékek állíthatók elő. Keverhetők gyógynövényekkel, más teanövényekkel és fűszerekkel. A variációk végtelenek. Nekem legjobban a citromfüves rózsateakeverék ízlett mézzel.

Teakészítéshez is hajnalban szedjük, teljes virágzásban a fejeket, majd azonnal napon szárítsuk meg. Tároljuk nagyon száraz helyen.

A legújabb és legkülönlegesebb fajtáink ehető rózsák. Ezeket általában cukrászok nemesítik saját receptjeikhez. Most a citrusos ízvilágú Eveline Wild, a málnás aromájú Renée Van Wegberg és az eperízű Theo Clevers kapható webáruházunkban. Az interneten nagyon sok receptet találunk az elkészítésükhöz.

Ne féljünk a szőlőtelepítéstől nyáron sem!

Sok kezdő biokertész nem mer belevágni a szőlőtermesztésbe, hiszen a profi szőlészek mindehol azt hangoztatják, hogy vegyszerek nélkül “NEM LEHET” szőlőt termeszteni. Ma már ez a kényes borszőlőkre sem igaz, de a rezisztens csemegeszőlőkre meg végképp!

Ne higgyünk nekik!

Mi most segítünk. A legellenállóbb, nagyon finom, rendkívül egészséges, sötétlila Nérót konténerben felneveltük, így bármikor kiültethető. Fejlett növények, amelyek idén már kinevelik a fő hajtást, amivel elkezdhetjük kialakítani a formát támrendszerhez, lugashoz. Jövőre gyümölcsöt is hoz majd.

Másik fajtánk a Venus, amely egy különleges magnélküli, nagyszemű csemegeszőlő. A gyerekek általában idegenkednek a szőlő magjától, ennél ilyen probléma nincs.

Biokerti szolgáltatásaink

Sokaknak túl bonyolult a biológiai növényvédelem, vagy nem szeretnének nagy kiszerelésű termékeket megvásárolni. Számukra kínáljuk Biokerti növényvédelmi szolgáltatásunkat, melynek keretében kimegyünk és kezeljük a felmerülő problémákat. Immár komplex módon, szaktanáccsal egybekötve is választható teljeskörű biológiai kertápolásként.

Folyamatosan építjük profi magasított ökológiai dombágyásainkat, melyeket mindig az időszaknak megfelelő növényekkel, belső öntözőrendszerrel és beoltott szervesanyag maggal adunk át.

Fűszerspirálok és eperpiramisok kivitelezését is vállaljuk.

Keressenek bizalommal a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen!

Ökológiai gondolkodó

A Covid járvány sokmindenre ráébresztette az embereket. Először is lelassult az élet, jobban megismertük közvetlen környezetünket és lélegzetett kapott a természet. Aki tud(ott) élni ezzel a lehetőséggel, az hosszabb távon is profitálhat az így kapott energiával. Persze sokakat közvetlenül is érintett a járvány, vannak hosszan lábadozó betegeink és sajnos halottaink is. A depresszió, düh és elkeseredés legjobb ellenszere a természet, melynek kertünk is része, sőt, ha valódi biokertünk van, akkor mini természetvédelmi területet tartunk fenn.

Mi most beköltöztünk az M5 kivezető szakasza mellett egy 12 éve elhagyott gazdaboltba. A hátsó udvar nagy része le van betonozva. Hely hiányában gyorsan oda pakoltuk le 2000 palántánkat, konténeres fáinkat, bogyósainkat, fűszernövényeinket, virágainkat. Egy hónapja kezdtük el a költözést és ennyi idő alatt megrohant minket a természet. Rigók vannak a növények között, rozsdafarkú költ a fészerbe, gyíkok szaladgálnak a falon és tele van minden méhecskékkel. Nagy terveink vannak a bio világában, de ha csak ennyit sikerült tennünk a természetért, már nem dolgoztunk hiába.

Jó lenne, ha mindenki rácsodálkozna így az Őt körülvevő világ apró csodáira. Kertészkedés után üljetek le kicsit odakinn és nézelődjetek, próbáljatok semmit sem tenni, csak figyelni a természetet! Nem létezik ennél jobb a lelketeknek és komolyabb gyógyszer a Covid okozta testi-, lelki sérülések ellen.

Sok tudós, filozófus jutott el ide, de az én kedvencem Assisi Szent Ferenc, aki beszélt a madarakhoz, hallgatta a természetet és egyszerűen, szerényen élt.

ELKÖLTÖZTÜNK!

Május 3-án új telephelyre költöztünk.

Nincs messze a régitől, ez is Budapesten a XX. kerületben van, de a Nagykőrösi út 49. szám alatt. Az M5 kivezetőjének szervízútja nem messze a Határ úttól. Mi jobban elférünk, bővülő árukészletünkkel, vásárlóinknak pedig egy helyen, egyszerre elérhető lesz minden rendelésük.

Jó érzés, hogy egy régi gazdaboltnak adunk új, BIO életet. Ez lesz az első olyan gazdabolt Magyarországon, ahol minden minősített biogazdálkodó megkötés nélkül vásárolhat és biztosan nem fog olyan tápanyagot, növényvédelmi készítményt, vagy növényt hazavinni, amiért megbüntetné az ellenőrző szervezet.

Természetesen minden termékünk elérhető lesz hobbikertészek számára is.

 

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 június 1” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük