Biokert Magazin 2021 július 1

Leírás

Változó éghajlatunk kertünkben

Az utóbbi hetek borzalmasan megterhelik az egész ökoszisztémát. Saját magunk után először a kertünkben vesszük észre a változásokat. Ezt természetes és jó dolog. Megmutatja, hogy átérezzük az ökoszisztéma problémáját és egyek vagyunk vele.

Természetes módon az ilyen anomáliákra kiválasztódással reagál egy biodiverz rendszer. Mi emberek belszólunk ebbe, de nem mindegy hogyan.

Először is adjunk lehetőséget a természtenek a legjobbat választani, növeljük a fajok (és fajták) sokféleségét. Ha egy növény láthatóan halódik, ne akarjuk mindenáron megmenteni, tanuljunk meg elengedni! Ismerjük fel, mikor van értelme a küzdelemnek!

Próbáljunk ki új fajokat/fajtákat!

Ne ijedjünk meg a máshol honos fajoktól, hiszen ha azok az életképesebbek itt, akkor csak lerövidítjük az evolúciót. Persze az őshonos növényeket ne szorítsuk ki.

Mediterrán zöldségek kipróbálására jó például az articsóka, melyről tekintsék meg az alábbi videót:

VIDEO

Még az olyan elkötelezett bio növénynemesítők is hallgatnak az idők szavára, mint a ReinSaat és érdeklődésük fokozatosan az ázsiai zöldségek felé fordul.

Mi is ezt tesszük és bátorítjuk a hazai biokertészeket is a felfedezésre a kertben és a konyhában egyaránt!

Új weboldalunkon a biokiskert.hu-n most egy teljes válogatást készítettünk a nálunk kapható ázsiai zöldségekből, mely itt található:

ÁZSIAI ZÖLDSÉGEK

A szárazság, meleg, UV sugárzás és viharok által tönkretett növények helyére próbáljunk ki néhányat ezek közül is, aztán keressünk hozzájuk recepteket!

Fogjuk meg a csapadékot! Ha eddig nem tettük, most kezdjük el gyűjteni az esővizet. A szúnyoglárvák kikelése ellen egyetlen tökéletes megoldás létezik: használjuk el a gyűjtött vizet mielőtt kikelnek a lárvák! Ehhez, több edény kell. Mindig egyet használjunk ki teljesen és szárítsuk ki.

Oldjuk meg a legérzékenyebb haszonnövények takarását! Nap és jég ellen jó a raschel háló, rovarok és gyenge fagyok ellen a fátyolfólia. Egyszerű tartószerkezet kell csak alá.

Új tanfolyamaimban megoldásokat is adok egyes új, az éghajlatváltozás indukálta problémákra és segítek felkészülni a kertünkben várható változásokra.

Jelentkezni egyenlőre a szaktanacs@biokiskert.hu email címen lehet, de hamarosan a webáruházban is elérhető lesz.

Ne vágjuk ki a diófákat!

Már mindenki tudja, hogy a pár éve hazánkba érkező dió burokfúró legyek lehetetlenné teszik az eddig megszokott házi diótermesztést. A hatalmasra nőtt, öreg diófákra még a totális rovarirtó mérgeket sem lehet felpermetezni, az pedig, hogy ez a kártevő egész nyáron károsít, szinte lehetetlenné teszik a védekezést. Mit lehet tenni egy biokertben?

Először is ne vágjuk ki a hatalmas, idős, gyönyörű fákat!

El kell fogadni, hogy innentől nem a terméséért, hanem a díszítő és egyéb értékeiért fogjuk tartani. Csodálatos légtisztító, klímajavító, árnyékoló növények, melyek menedéket adnak egy csomó hasznos állatnak.

A fiatalabb nemes diók még menthetők, de bio módszerekkel elég macerásan. Ehhez először is be kell korlátozni a magassági növekedésüket. A metszést azonban jól kell időzíteni és elvégezni, mert a dió nem szereti a metszést. Más gyümölcsfáktól eltérően ezeket csak augusztusban-szeptemberben szabad vágni, akkor is óvatosan, mert a túlmetszést megsínylik.

Csapatunk professzionálisan, nagy tapasztalattal végzi a diófák korlátozó metszését, de ez fajta, alak és méretfüggő.
Árajánlatért keresse Balogh Ferenc kollégánkat a 70-577-4671-es telefonszámon, vagy küldjön neki emailt a baloghferenc0327@gmail.com email címre.

A hazai diótermesztés megváltozik és a telepítések már kaliforniai típusú, kis méretű fát nevelő, oldalrügyön termő fajtákkal történnek. Persze az intenzív termesztésnek is van “ára”. Ez a xantomonas nevezetű bakteriális betegség, melyre érzékenyek ezek a fajták. Biotermesztésben ez szinte kezelhetetlen.

Most azonban fény látszik az alagút végén, ugyanis magyar nemesítők létrehoztak olyan új fajtákat, amelyek a régi magyar fajták jó tulajdonságait hordozzák (ellenállóképesség, jó porzás, késői virágzás) és oldalrügyön termő, kisnövésűek. Természetesen nálunk kaphatók ezek a szuper, új fajták. Itt rendelhetők:

Bonifác

Milotai kései

Mit tegyünk a jégesők és heves zivatarok okozta károk mérséklésére?

Először is mentsük a menthetőt! A növények erősebbek annál, amit gondolunk róluk!

Mindenről távolítsuk el éles ollóval, tiszta sebfelülettel, ami véglegesen sérült, letört. Utána permetezzük le valamilyen bioaktív anyaggal, amely segít a növekedés és az immunrendszer beindításában.

Ilyenek az algás készítmények (nálunk pl. a Natur Vita), a gyógynövényes készítmények (nálunk pl. a Fitokondi), a bakteriális készítmények (nálunk pl. az Algilbio), vagy a Polyversum gombaölő gomba (ebből rendelés nélkül kisebb kiszerelés még elérhető a boltban). Ezeket keverhetjük, vegyíthetjük, vagy egymás után is használhatjuk, mert csak erősíteni tudják egymás hatását.

Következő lépés a sebek (fákon és cserjéken) zárása pl. Biocerával.

Végül pedig adjunk nekik valamilyen bio granulált trágyát (pl. Orgevit).

Adjunk időt, majd egy hét múlva látni fogjuk, hogy melyik lágyszárú tér magához, ugyanez a fásszárúaknál 2 hetet is igénybe vehet.

Amelyik elpusztult, azt távolítsuk el és tegyünk valamit a helyére!

Szabad hely nincs a természetben, ha mi nem ültetünk, akkor más fog odanőni, melyet esetleg nem szeretnénk.

Gyümölcsfáknál érdemes megvárni az őszt és október végén-november elején, szabadgyökerű csemetét telepíteni, mert az alkalmazkodik legjobban a kertünkhöz. Aki nem tud várni a termőre fordulásra, annak konténeres gyümölcsfáink is rendelkezésére állnak.

A veteményesnél ilyenkor már nem vethető bármi és nem sok lehetőség van palánták beszerzésére sem. Nálunk azonban vannak termő növények is, ezért a legjobb koktélparadicsom fajtáink folyamatosan beszerezhetők. Egy méternél magasabb a karózott, érésben levő Supersweet és a most virágzó Donatellina.

A weboldalunkon mindig találhattok aktuális válogatást az éppen vethető magjainkból ITT:

TEMATIKUS AJÁNLATOK 

Nyári biológiai növényvédelmi kezelések

Sokan sérelmezik, hogy miért nem lehet a Biokert magazin régi számait olvasni? Ennek sok oka van, de főként a folyamatosan változó technológiáink. Fejlesztünk és teszteljük az új készítményeket, aztán beillesztjük kezeléseinkbe. Szeretnénk, ha olvasóink mindig a legújabbat használnák, mert azt tartjuk a legjobbnak.

Erre mostantól új platformot nyitunk, mégpedig a biokiskert.hu oldalunkon. Az oldal legalján található blogban jelentetjük meg szakmai tartalmainkat, melyeket folyamatosan frissítünk. Kategóriánként kereshetők lesznek és ingyenesek maradnak.

Most legfontosabb információkat a Nyári Kezelések című cikk tartalmazza ITT:

NYÁRI KEZELÉSEK

Szakmai tartalmainkat folyamatosan bővítjük, frissítjük és szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Terveink szerint ugyanitt hamarosan megjelentetünk egy fogalomtárat is, amely érthetővé teszi a biokertészkedésben használt fogalmakat, a biodinamikus gazdálkodástól a zöldmetszésig.

Hamarosan indul a szamócatelepítés

Sokan nem tudják, de a szamóca telepítés ideje a nyár és az ősz.

A folytontermő fajtáknál sikeres a tavaszi is, de akkor a tavaszi termésmennyiség jóval kisebb lesz. Az egyszer termő fajtáknál viszont csak úgy lesz normális termésmennyiség, ha augusztus-szeptemberben ültetjük.

Hogyan telepítsünk?

VIDEO

Aki igazán finom és sok szamócát szeretne, illetve ebből szeretne eperdzsemet, vagy mirelitet eltenni, az CSAK egyszer termő, profi fajtát válasszon!

Minél korábban ülteti el, annál nagyobb lesz a termés, viszont annál később. Az őszi telepítés fokozza a koraiságot, de csökkenti a termés mennyiségét.

Augusztusban már rendelhetők lesznek webáruházunkban a szamóca palánták.

Többszöri saját visszafogás után nagyon feldúdulhatnak a betegségek és leromolhat a termésminőség, ezért pár évente érdemes lehet lecserélni az állományt.

Tanfolyamok

Augusztus 3-án kedden 18 órától indul a nyári online-élő tanfolyam a bio zöldségek termesztéséről, növényvédelméről.

Augusztus 4-én szerdán 18 órától pedig a nyári online-élő tanfolyam a bio gyümölcsök termesztéséről, növényvédelméről.

4 héten keresztül ebben az időpontban tartom mindkét tanfolyamot. Az előadás1-1,5 órás, majd interaktív módon beszélgetünk a témáról és válaszolok minden kérdésre.

Egy-egy tanfolyam díja 15.000 Ft, (4 alkalom) melyben az előadás anyagának megküldése is benne van.

A tanfolyamok zoom rendszerben lesznek elérhetők, melynek technikai elérésében segítünk azoknak is, akik járatlanok ezen a területen.

Ami újdonság az előző évekhez képest, hogy lépést tartok az éghajlati változásokkal és új megoldásokat, fajokat, fajtákat ismertetek az eddigiek mellett.

Jelentkezni egyenlőre a szaktanacs@biokiskert.hu email címen lehet, de hamarosan a webáruházban is elérhető lesz.

Aki úgy érzi, hogy az alapoknál szeretné kezdeni, annak javaslom előzetesen megnézni a bármikor elérhető biokert kialakítási tanfolyamomat, amely tartalmazza az alapokat.

Végigmegyek a biokert legfontosabb részein, a veteményesen, gyümölcsösön, ökológiai gyepen, madárvédelmi sövényeken és ökológiai virágszigeteken. Bemutatom a legfontosabb zöldség- és gyümölcsfajokat, fajtákat és bio termesztésüket, védelmüket.

ITT rendelhető:

Biokert építés Gyöngyvérrel

Az élő-online tanfolyamokat zoom-on tartom és speciálisan a mi technológiáinkat mutatom be zöldségre, illetve a másik tanfolyamon gyümölcsre. Szerekkel, technológiával, keverhetőséggel.

 

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 július 1” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük