Biokert Magazin 2021 január 3

Leírás

Már csak szerdáig lehet jelentkezni utolsó idei biológiai növényvédelmi tanfolyamunkra ITT:

TANFOLYAM

Folyamatosan töltjük 2021 évi vetőmag kínálatunkat.

A február és március a legnagyobb szezonunk minden tekintetben. A járvány miatt hihetetlenül sokan kezdtek otthoni zöldségtermesztésbe egész Európában. A ReinSaat biodinamikus vetőmag nemesítő cég, amelynek márkaképviselete vagyunk, az egyik legelismertebb hobbikerti bio vetőmag előállító, ezért teljesen megrohanták őket rendelésekkel Nyugat-Európából. Mi a készleteinket lekötöttük és folyamatos a szállítás, de (nagy örömünkre) mi is nehezen bírkózunk meg a hazai kereslettel. A nehézségek ellenére lesznek vetőmagok és minden rendelést kiszolgálunk, de kisebb késések előfordulhatnak. Telephelyi átvételre kérjük, csak azután jöjjenek, ha kiértesítettök Önöket!

Most hétvégén már feltettük készletbe a legújabb bio vetőmag szállítmányt, ezért érdemes lehet most válogatni.

Magyar partnereink a vegyszermentes vetőmagjainkat szállítják. Ezekre szerződésünk van, hogy igazolják a vegyszermentességüket, tehát biogazdálkodók számára is felhasználhatók, de előzetesen be kell nyújtani engedélyezésre a minősítő szervezetükhöz. Kérem jelezzék a rendelés megjegyzés rovatában, mert az igazolásokat vetőmagtételenként kell megadnunk!

A dughagymák már érkeznek, a vetőburgonyákra azonban csak márciusban számítsanak.

Hamarosan megnyitjuk tavaszi gyümölcsfa rendelésünket. Csak azokat nyitjuk meg, amelyekből van jó minőségű oltvány, vagy konténeres gyümölcsfa.

Bogyósok közül ribizlik, egresek, homoktövisek már nem lesznek, de a málnák és szamócák kínálata nagy lesz. Ezek cserepesek, így az eredésük nagyon jó.

Az első levélzöldség-, gyógy- és fűszernövény palántáink február végén várhatók, onnan folyamatosan az éppen szezonális növényeket fogjuk feltenni.

Márciusban lehet kezdeni az előrendelést melegkedvelő zöldségpalántáinkra, melyeket április végén-május elején tudunk küldeni/átadni.

A palántaneveléshez szükséges anyagok többsége elérhető, illetve folyamatosan pótoljuk őket.

Bio-, és vegyszermentes vetőmagok közötti különbség érthetően:

Bio vetőmagjaink:

A bio vetőmagokat, minden esetben minősített biogazdaságokban termesztik, ami azt jelenti, hogy már az anyanövények, melyekről a vetőmagok származnak, az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint ellenőrzött biogazdálkodásban növekedtek.

Az ellenőrzött vetőmagtermelés a biztosítéka annak, hogy egyrészt az van a zacskóban, ami rá van írva, másrészt pedig, hogy a szaporítóanyag nem beteg növényekről származik.

A biogazdálkodók és hobbi biokertészek által egyik legjobban ismert európai biovetőmag előállító cég a ReinSaat, melynek  mi vagyunk a hazai partnerei és teljes kínálatuk megtalálható Biokiskert webáruházunkban. Ezeknek a magoknak a többsége biodinamikus, ami azt jelenti, hogy termesztésük során semmilyen védelmet nem kapnak, még az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket sem.

A ReinSaat egyben nemesítőcég is, amely kizárólag a biotermesztés számára állít elő új fajtákat, vagy ismert fajták ellenállóbb változatait. Ezek mindegyike visszafogható, ellenálló, kitűnő beltartalmi értékekkel rendelkezik és nagyon finom.

ReinSaat Bio igazolás 

Vegyszermentes vetőmagjaink:

Sok éve különleges-egyedi szerződésünk van hazánk két legnagyobb kistasakos vetőmag előállítójával. A szerződés alapján számunkra kizárólag a vegyszermentes, (kezeletlen, csávázatlan, azaz mérgező növényvédőszerek nélküli) konvencionális (nem bio) vetőmagjaikat értékesítik. Tehát ezek a magok olyan anyanövényekről származnak, amelyeket növekedésük során kémiai növényvédelemmel kezelték, csak a vetőmag már nem érintkezett külön vegyszerekkel. Ezekről tételenként tudnak igazolást adni biogazdálkodóink számára. Az ilyen magokból nevelkedő növényből már nem mutatható ki ökológiai gazdálkodásban tiltott anyag.

VEGYSZERMENTES IGAZOLÁS

Az ilyen vetőmagokat külön engedéllyel biogazdaságok is felhasználhatják, amíg hazánk nem lesz képes megfelelő mennyiségű, minőségű és választékú biovetőmag előállításra.

A cél nem ezeknek a konvencionális vetőmagoknak a használata biokertekben, de költségkímélő megoldásként megfelelnek a célnak. Mi azt javasoljuk, hogy aki nem engedheti meg magának az ellenőrzött, fémzárolt bio vetőmagokat, az nyugodtan használja a nem bio-, de vegyszermentes vetőmagokat, mert ezekkel sem mérgeket, sem betegségeket nem visz be a kertbe.

A vírusok elleni védekezés alapja a biztonságos vetőmag, mely a Biokiskert minden fémzárolt vetőmagjára igaz.

Kezdhetjük a paradicsomok válogatását!

Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy minden kertben van paradicsom. Vegyszermentes kínálatunkban is találhatók szuper paradicsom fajták, de bio fajtakínálatunk mindent felülmúl.

Sokat dolgoztunk azon, hogy biokiskert.hu webáruházunkban a BIO PARADICSOM kategória tetején megtaláljátok a legszuperebb válogató funkciót. Egy csomó legördülő menü segít Titeket a tökéletes választásban.

A termesztési formánál segítséget adunk, hogy biztosan olyan fajtát válasszatok, ami például elfér egy balkonládában, vagy egy magaságyásban, esetleg a meglevő támrendszerhez tökéletes, vagy éppen a mélymulcsos veteményesben.

A bogyó formájára, méretére és színére is rá tudtok szűrni, de ugyanilyen fontos a növekedési erély, amely megmutatja, hogy van-e elegendő hely az adott fajta számára.

A termőképesség is fontosabb, mint gondolnánk. Mielőtt a marketing hívószónak engedve megvásárolnánk a BŐTERMŐnek nevezett paradicsomokat, el kell mondani, hogy a bő termésnek ára van… csak a legjobb talajban, a legjobb tápanyag és vízellátással és igazán jól gondozva lehet egészségesen tartani az ilyen növényeket. Akinek nincs hozzá beállt, komposztos, kerti talaja, nem tudja rendesen öntözni, nem lesz ideje és tudása kacsolni, kötözni, nincs támrendszere, az válasszon inkább normál termőképességű, vagy extenzív fajtákat. Sokszor azoknak még jobb is az íze és biztosan ellenállóbbak. Ezeket a tulajdonságokat is mind meg lehet nézni válogatónk “növekedési erély” gombja alatt.

Egyedül a mi honlapunkon lehet kifejezetten ellenállóképességre szűrni, a biokertészek ezt tegyék is meg!

A felhasználás alapján elkülönített kategóriák: befőző- hús- koktél- saláta- és vadparadicsom is fontos támpontot adhatnak a választásnál.

A fajták ismertetése helyett inkább az összes böngészését ajánlom figyelmükbe, mert 64 bio paradicsom és 19 vegyszermentes fajtánknál már értelmetlen egyenként bemutatni őket, hiszen webáruházunk a lehető legbővebb információt tartalmazza, a legjobb kereshetőséggel karöltve.

Bio palántaneveléshez használjunk Polyversumot!

A klasszikus vegyszeres termesztésben az élő talaj egy kerülendő fertőzési forrás a palántanevelésben. Megpróbálnak helyette kókuszrostot, kőzetgyapotot, vagy akár akvakultúrát alkalmazni. Sok vegyszerek nélkül termelő hobbikertész is megpróbálja kiiktatni az élő talajt például hővel sterilizálni amit a palántákhoz használ, vagy azt gondolja, hogy az áruházakban vásárolt zsákos palántaföld jó megoldás…

Ne féljünk a kertünk ökoszisztémájától, hiszen oda fogjuk kiültetni a palántáinkat! Természetesen a legjobb helyről szedjünk a legjobb minőségű kerti földből. Sokan év közben erre gyűjtik a vakondtúrásokból szedett porhanyós kerti talajt. Ezt keverjük saját előállítású komposzttal és különböző szerves tápanyagokkal. Az ilyen palántaföldben tudunk erős, ellenálló és a kertünkhöz tökéletesen alkalmazkodó növényeket nevelni. Aki steril környezetben, mesterségesen neveli a palántákat, annak ugyanígy kell majd védenie később is, mert a saját immunrendszere normálisan ki sem alakul az ilyen növényeknek. Amikor pedig kiültetik, valószínűleg minden kertünkben levő kórokozó meg fogja támadni.

A DCM bio zöldség tápanyag a legtökéletesebb olyan palántaföld dúsítására, amelyben paprikát, tomatillót, vagy paradicsomot nevelünk. Tápoldatozásra, vagy lombtrágyázásra pedig a FITOKONDI gyógynövényes kondicionálót javasoljuk, mert annak az adagolását nem lehet elrontani.

Nagyon sokat javíthatunk palántanevelési eredményeinken, ha bio-csávázást alkalmazunk. Ez a vetőmagok valamilyen bioaktív anyaggal történő kezelését jelenti, amely egy nagyon ősi dolog. Hagyományosan ez valamilyen előcsíráztatásos nedves csávázást jelent. Úgy végezzük, hogy a magot közvetlenül vetés előtt beáztatjuk valamilyen növényi kivonatba pár órára. Ez lehet gyógytea, csalánlé, algakivonat, majd szobahőmérsékleten megszárítjuk éppen csak annyi ideig, amíg már nem tapad, tehát el tudjuk vetni. Tilos 12 óránál tovább visszaszárítani, mert tönkre megy benne a csíra.

Jóval egyszerűbb, modern módszer a POLYVERSUM-os száraz csávázás. Ez egy élő gombaölő gomba, amely a palántával együtt csírázva, azt nemcsak védi a gombabetegségektől (pl.: palántadőlés), hanem stimulálja is, így valami fantasztikus növekedést érhetünk el és nagyon egészséges, erős palántákat. Az alábbi kép saját kísérleteinkből van.

A két termesztő tálcában levő paradicsom palánták azonos fajták és nevelésük mindenben megegyezett, csak amelyiket POLYVERSUMMAL kezeltük, annak a kelése 40%-al jobb volt és ennyivel erősebbek lettek.

A kezelés nagyon egyszerű és gazdaságos. Egy 5g-os csomaggal legalább 10 zacskó magot csávázhatunk. A fehér porszerű anyaggal elkeverjük a magokat, majd egy szűrővel visszanyerjük a felesleget, amit újabb adagnál felhasználhatunk.

A POLYVERSUMot, csak telephelyen, illetve törzsvásárlóinknak a megszokott módon tudjuk átadni.

 

Melegszik az idő, lassan kezdhetjük a tél végi metszést, lemosást

Elsőként diagnosztizáljuk a beteg fákat, hogy lehet-e érdemes-e gyógyítani őket. Utána elvégezzük az egészségügyi metszést, melynek során eltávolítjuk a menthetetlen, vagy fertőző részeket. Innentől a metszés menete minden fánál azonos. Mi nem a terméshozam maximalizálására állítjuk be a gyümölcsfákat, hanem ún. ökológiai metszéssel egy természeteshez közelebb álló extenzív koronaformát alakítunk ki. Ez lehetővé teszi a fák számára, hogy jól érje őket a napsugárzás, átszellőzzenek és ne alakuljon ki a kórokozók számára megfelelő klíma. A közepes termésszint pedig biztosítja, hogy a megkötődő termést a gyümölcsfa biokerti körülmények között is egészségesen tudja nevelni, beérlelni.

Metszés után azonnal lemosást végzünk ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítményekkel. A Biogazdabolt csapata immár egy évtizede dolgozik a biológiai növényvédelemi technológiájának fejlesztésén, ezért erre már tökéletes megoldásaink vannak. A kitisztított sebeket is ellátjuk.

Az érdeklődő megrendelőinket meg is tanítjuk az adott fa további kezelésére.

Jelentkezni a  gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet.

Egyedi árajánlatot fotó alapján tudunk adni, de tájékoztató adat, hogy egy normál méretű hobbikertben egy közepes méretű gyümölcsfa teljes kezelése (metszés, lemosás, sebkezelés) 3500-5000 Ft, amely a fa egészségi állapotától függ. Ezen felül kiszállási díjjal kell számolni. Elsődlegesen Budapest 50 km-es körzetében, illetve a Balatonakarattya-Badacsony-Veszprén háromszögben dolgozunk.

Aki saját maga végzi ezeket a munkákat, annak kétféle lemosó permetezést javasolunk.

Beteg fáknál, vagy átállási biokerteknél nem tekinthetünk el a réztartalmú szerektől. Ezek sajnos a talajba kerülve nagyban károsítják a talajéletet, de az állatokra és növényekre nincs negatív hatásuk. Próbáljunk meg hatékony, de a lehető legkisebb réztartalmú, bioban engedélyezett szert választani. Mi a Cuproxatot használjuk, ha muszáj. Itt elsősorban hatásfokozóként teszünk hozzá narancsolaj tartalmú szert. Ez lehet a PrevB2, vagy a Wetcit. Ezekből csak nagy kiszerelés létezik, mégis javasolom a megvásárlását, mert nem romlik meg évekig és ezt használjuk levéltetvek, lisztharmat ellen és minden lemosó permetezéshez.

Átállt biokertekben, vagy fiatal, egészséges fáknál magában használunk narancsolajos készítményeket.

Nézzük mi ennek az oka?!

A naracsolaj, egy illóolaj, amely párolgása során bejut a kéreg belső részeibe. Ezt más olajos permetszerek nem teszik, csak a felszínt vonják be. Viszont a narancsolaj egészen a farészig elpusztítja az ott telelő kártevők és kórokozók jelentős részét (szárító-égető-befojtó hatása miatt). A gombák és baktériumok elleni hatást erősíti szükség esetén a réz, amelyet szintén a narancsolaj juttat be a mély szövetekhez.

A keverési arány: 10 liter vízhez 50-80 ml narancsolajat és szükség esetén pluszban 30-50 ml Cuproxatot teszünk.

Ami közös, az hogy KIZÁRÓLAG zárt rügyben levő fát lemosózzunk, ha már megpattant a rügy, akkor mindkét javasolt verzió meg fogja égetni a virágokat és elviszi a termést!!!

Lehet jelentkezni tél végi ökológiai metszéseinkre.

Teljeskörű biológiai növényvédelmi kezeléseket végzünk.

Egyik legfontosabb szolgáltatásunk a tél végi koronaalakító és egészségügyi metszés, sebkezelés és lemosó permetezés bio készítményekkel.

Kérjen ajánlatot, melyhez kérjük mellékeljen fényképet is!

Szolgáltatásaink megrendelhetők a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

Ökológiai gondolkodó

Ezt a rovatunkat azért indítom el, mert sok évvel ezelőtt ennek a magazinnak az elődjét azért hoztam létre, hogy a kertészkedők gondolkodását formáljam át.

Mennyiben befolyásoljuk ökoszisztémánkat az általunk behozott új növényekkel?

Nagyon kényes kérdés ez, hiszen miközben küzdünk az invazív fajokkal, melyek legtöbbjét mi magunk szabadítottuk rá természetes környezetünkre, addig nem gondolkodunk el azon, hogy amit most jónak tartunk, az mikor fordulhat ellenünk, vagy őshonos flóránk és faunánk ellen.

Itt most nem beszélek a “gyep-tuja” ökosivatagokról, hiszen olvasóink biokertészek és ha vannak is szépen gondozott pázsitjaik, vagy néhány tujájuk, már tudják milyen fontos a biodiverzitás, ezért kertjeik is ebben a szellemben épülnek.

Gondoljunk azonban például a burgonyára, amellyel a burgonyabogár és a burgonyavész is megérkezett. Most ugyanilyen trendi újdonság a batáta, vagy édesburgonya, amelyről azt hisszük, hogy a világ legkönnyebben termeszthető növénye… pedig ez sincs így. Egyetemi kísérleteket végzünk az édesburgonyával és irodalmazásunk során döbbenten láttam, hogy a batátának eredeti élőhelyén több betegsége van, mint a burgonyának… csak még nem érte utol… Az is látható, hogy a hazai faunát is átalakítja ez a növény. Ahol 2 évnél tovább termesztik egy területen, ott hihetetlenül elszaporodnak a cserebogár pajorok és a pockok.

Másik érdekes növény ebből a szempontból a szintén rendkvül divatos császárfa. A népszerűsítését egy direkt marketinges cég végezte, melynek nyomán úgy terjedt az országban, hogy lekörözte a késkészleteket és alakformáló ruhaneműket. Azt elfelejtették mondani, hogy ne telepítsük olyan helyekre, ahol küzdünk az aszállyal, mert olyan, mint egy vízpumpa. Hatalmas gyökereivel akár 10 méterről kiszippantja a nedvességet.

Ez azonban még megoldható azzal, ha egyszer kivágjuk. A népszerű kaktusz azonban már kiszabadult a kontroll alól és kezd megtelepedni nemzeti parkjainkban. Néhány évtized múlva óriási gondokat fog okozni.

Mit tehetünk? Olvassunk, informálódjunk, beszéljük meg, mielőtt új fajokat telepítünk be, ha kell tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket és mindig legyen “visszafordítható” amit teszünk!

Sanjnos az ember okozta éghajlatváltozás már magában is megváltoztatja az itt élő fajok összetételét. Az afrikai vándorpoloska, a spanyol csiga, a diólégy, vagy a foltosszárnyú muslica, mind olyan csapás, amelyet ennek köszönhetünk.

A változással azonban új lehetőségek is adódnak. Ilyen a batáta, a datolyaszilva, a banán, a kivi és még hosszan sorolhatnám. Próbáljuk ki, de ne feledjük, legyünk óvatosak, körültekintőek, hiszen ha egyszer kiszorítjuk a hazai fajokat, már nagyon nehéz lesz megmenteni őket!

Most arra hívom fel a figyelmet, hogy legyünk óvatosak a vetőmagokkal és egyéb szaporító anyagokkal! Nem csak a koronavírus terjed, hanem a különböző növényi vírusok is. Az utóbbi években rendkívüli módon megnőtt a paradicsom, paprika és uborka vírusok száma. Megjelentek eddig hazánkban ismeretelen karantén kórokozók, de a “hagyományos” vírusok is sokkal jobban sújtják a növényeket, mint eddig. Nehéz megakadályozni a terjedésüket és megvédeni a növényeinket, figyeljünk jobban! A fertőzött szaporítóanyagokkal saját magunk is bevihetjük kertünkbe. Használjunk ellenőrzött vetőmagot, megbízható helyről származó palántákat, szabadgyökerű, vagy konténeres gyümölcsöket. Mi magunk is csak olyan növényeket adjunk, ajándékozzunk másoknak, amelyekhez értünk és meggyőződtünk róla, hogy nem betegek!

.

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 január 3” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük