Biokert Magazin 2021 január 1

Leírás

KIZÁRÓLAG januárban rendelhetők ragadozó atkáink!!!!

Minden fa, cserje, szőlő, málna, szeder és egyéb fásszárú növény kártevőit csökkenti, az atkakártevőket pedig teljesen elpusztítja. Ezerszer egészségesebb minden növény, amelyre telepítjük!!!

Legújabb kutatásainkban szamóca ültetvényekben is működik.

A Typhlodromus pyri ragadozó atkákat tartalmazó filccsíkokat, nagyobb ágakra, a tőketörzsre vagy karra kell kihelyezni februárban, de a kihelyezés idejét úgy válasszuk meg, hogy az a tartós felmelegedés előtt legyen (+10 C fok fölött aktiválódnak).

A filccsíkokban 15-50 db Typhlodromus nőstény van (átlag 20 db). A kihelyezést követően a ragadozó atkák felszaporodása és tartós megtelepedése következik be 2 év alatt, ha folyamatosan jelen van a fitofág atka tápláléka is.

Valódi biológiai növényvédelemnél természetesen nem használunk semmi olyan vegyszert amely károsítaná őket. Bio körülmények között mindig találnak alternatív táplálékot, ezért teljesen nem tűnnek el, akkor sem ha specifikus táplálékuk elfogy. Megfigyeléseink szerint más kártevők egyedszáma is csökken, a ragadozóatkákkal betelepített növényeken.

Egyes dísznövényeket (pl.: tuják, leanderek, stb.) károsító fitofág atkák ellen is “bevethetők”.

Minden a Bio-Gazdabolt által kidolgozott biológiai növényvédelmi technológiába telepíthetők.

Készülünk a tél végi metszésre, lemosásra

Sokféle gyümölcsfa tulajdonos van a biokertészek között. Vannak, akik eddig vegyszereket használtak, de most szeretnék biológiai növényvédelemre átállítani a gyümölcsöst. Erre jellemzően akkor kerül sor, amikor valami betegségük lesz, vagy jönnek az unokák, esetleg valaki megörököl egy ilyen kertet.

Másik nagy csoport, akik egy elhanyagolt, beteg gyümölcsöst vásárolnak, vagy örökölnek.

Harmadik pedig, akik új fákat telepítenek.

Mi vállaljuk bármelyik verzió számára a személyre (kertre) szabott szaktanácsadást, de elsőre talán jobb a metszés szolgáltatásunkat igénybe venni.

Ilyenkor elsőként diagnosztizáljuk a beteg fákat, hogy lehet-e érdemes-e gyógyítani őket. Utána elvégezzük az egészségügyi metszést, melynek során eltávolítjuk a menthetetlen, vagy fertőző részeket. Innentől a metszés menete minden fánál azonos. Mi nem a terméshozam maximalizálására állítjuk be a gyümölcsfákat, hanem ún. ökológiai metszéssel egy természeteshez közelebb álló extenzív koronaformát alakítunk ki. Ez lehetővé teszi a fák számára, hogy jól érje őket a napsugárzás, átszellőzzenek és ne alakuljon ki a kórokozók számára megfelelő klíma. A közepes termésszint pedig biztosítja, hogy a megkötődő termést a gyümölcsfa biokerti körülmények között is egészségesen tudja nevelni, beérlelni.

Metszés után azonnal lemosást végzünk ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítményekkel. A Biogazdabolt csapata immár egy évtizede dolgozik a biológiai növényvédelemi technológiájának fejlesztésén, ezért erre már tökéletes megoldásaink vannak. A kitisztított sebeket is ellátjuk.

Az érdeklődő megrendelőinket meg is tanítjuk az adott fa további kezelésére.

Szolgáltatásaink megrendelhetők a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

Egyedi árajánlatot fotó alapján tudunk adni, de tájékoztató adat, hogy egy normál méretű hobbikertben egy közepes méretű gyümölcsfa teljes kezelése (metszés, lemosás, sebkezelés) 3500-5000 Ft, amely a fa egészségi állapotától függ. Ezen felül kiszállási díjjal kell számolni. Elsődlegesen Budapest 50 km-es körzetében, illetve a Balatonakarattya-Badacsony-Veszprén háromszögben dolgozunk.

Aki saját maga végzi ezeket a munkákat, annak kétféle lemosó permetezést javasolunk.

Beteg fáknál, vagy átállási biokerteknél nem tekinthetünk el a réztartalmú szerektől. Ezek sajnos a talajba kerülve nagyban károsítják a talajéletet, de az állatokra és növényekre nincs negatív hatásuk. Próbáljunk meg hatékony, de a lehető legkisebb réztartalmú, bioban engedélyezett szert választani. Mi a Cuproxatot használjuk, ha muszáj. Itt elsősorban hatásfokozóként teszünk hozzá narancsolaj tartalmú szert. Ez lehet a PrevB2, vagy a Wetcit.

Átállt biokertekben, vagy fiatal, egészséges fáknál magában használunk narancsolajos készítményeket.

Nézzük mi ennek az oka?!

A naracsolaj, egy illóolaj, amely párolgása során bejut a kéreg belső részeibe. Ezt más olajos permetszerek nem teszik, csak a felszínt vonják be. Viszont a narancsolaj egészen a farészig elpusztítja az ott telelő kártevők és kórokozók jelentős részét (szárító-égető-befojtó hatása miatt). A gombák és baktériumok elleni hatást erősíti szükség esetén a réz, amelyet szintén a narancsolaj juttat be a mély szövetekhez.

A keverési arány: 10 liter vízhez 50-80 ml narancsolajat és szükség esetén pluszban 30-50 ml Cuproxatot teszünk.

Ami közös, az hogy KIZÁRÓLAG zárt rügyben levő fát lemosózzunk, ha már megpattant a rügy, akkor mindkét javasolt verzió meg fogja égetni a virágokat és elviszi a termést!!!

Most lehet utoljára jelentkezni online (élő) zöldséges biológiai növényvédelmi tanfolyamunkra!

A szokásos január-februári időszakban zoom chat-es formában online, mégis élőben tartom meg a haladó, csak biológiai növényvédelmi tanfolyamainkat, melyből első a

II. Zöldségek biológiai növényvédelme

Ezt a tanfolyamunkat élőben, webkamerán keresztül konferencia beszélgetés technikával tartjuk és elküldjük az előadás anyagát.

3×2 órás interaktív előadás sorozat. Szerdai napokon délelőtti vagy esti időpontokban elérhető januárban és februárban.

A tanfolyam díja 15.000 Ft

Első tanfolyami időpontunk 2021 január 13. szerda. Választható délelőtt 9-11 óráig, vagy este 18-20 óráig. A tematika megegyezik a délelőtti és délutáni tanfolyamnál, ezért szükség esetén meg is lehet cserélni az időpontokat.

Jelentkezni ITT lehet:

Tanfolyam

Ezeket megalapozza a most már megvásárolható online tanfolyam a komplex biokertről.

Korai levélzöldségek

Először is senki ne nyugtalankodjék, ha a kiszemelt vetőmag éppen nincs készleten a biokiskert webáruházban! Folyamatos a szállítás és készletfeltöltés a bio minősítésű és az egyszerű vegyszermentes magok kínálatában!!!

Talán a levélzöldségek termesztését tartom a legfontosabbnak egy biokertben. Ezt az egészségünk szempontjából gondolom így.

Nagyon fontos például a paradicsomban levő likopin, a sárgarépában levő karotin, vagy a gyümölcsök magas antioxidáns tartalma, de a levélzöldségek koraisága, rosttartalma, magas klorofill-, vas- és egyéb ásványianyag tartalma mással nem összehasonlítható. Utóbbiakat szinte bárhol, bármikor termeszthetjük és nyersen fogyaszthatjuk, amely a bennük levő élő, növényi enzimek, károsodás nélküli felvételét teszi lehetővé a leginkább vitaminhiányos időszakokban is.

A magyar kertkultúra és konyha az elmúlt 50 évben katasztrofálisan elhanyagolta ezeket a fontos növényeket. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez mindig is így volt… pedig nem igaz. A régi magyar konyha nagyon sok olyan őshonos főzelék és saláta növényt használt, amelyeket ma már nem ismernek az átlagemberek.

Küldetésemnek érzem, hogy minél többet visszahozzak kertjeinkbe, mert a biológiai sokféleség szuper a kerti ökoszisztémánknak, a fogyasztásuk pedig az egészségünknek!

Ennek okán engedjék meg, hogy növényismertetéseinket ezzel a nagy csoporttal kezdjem:

A magyarok leginkább a fejes salátát sorolják a levélzöldségek közé, ezért kezdjük ezzel a csoporttal:

A fejes saláták között vannak hidegtűrő, nagyon korai fajták, sőt néhány áttelelő is. Utóbbiakat tél alá vetjük október végétől a komoly fagyokig, fólia alá akár egész télen. Ilyenek a nálunk kapható Skipper, Téli vajfej, vagy a Humil. Ezekből kora tavasszal, márciusban már ehető saláta lehet. Vannak hideget tűrő, (de azért nem “fagykedvelő”) korai fajták, amelyekből a koraiság fokozása miatt érdemes palántát nevelni és/vagy fóliában, üveházban termeszteni. Ezek az ún. hajtatási fajták, amelyek általában hatalmas fejeket nevelnek. Nálunk a Murielle, a Hajtató Gigant és a Safir ilyenek.

A hagyományos, klasszikus fejessaláták termesztési ideje a kora tavasz és kora ősz. A nyári időszakban felmagzanak, megkeserednek és megégnek. Van azonban néhány olyan, amellyel nyáron is próbálkozhatunk, de csak félárnyékos, árnyékos és nedves helyeken. Ideálisak például magasított ökológiai dombágyásaink erre a célra. Nyári termesztésre próbálkozhatunk például a Lentóval és az Ovationnal.

Az amerikai származású, jégsaláták a gyorséttermek megjelenésével váltak ismertté a magyarok számára. Egyre népszerűbbek és a salátakeverékekbe sokkal jobbak. Termesztésük során több vizet és tápanyagot igényelnek, mint a hagyományos fejessaláták. Nálunk igen sok biotermesztésre is alkalmas, kevésbé érzékeny jégsaláta fajta kapható.

Biokertekbe azonban leginkább a tépősaláták passzolnak. Hatalmas a szín és formagazdagságuk. Sokféle hasznosítást tesznek lehetővé, könnyű a termesztésük és igazán “strapabírók”.  Termeszthetjük salátaszőnyegként, amikor egyszerűen szétszórjuk az előkészített, morzsás magágyon és óvatosan belenyomjuk a talajba. Ilyenkor egy marék homok is megteszi takarásnak. Leginkább a mikrozöldség előállításra hasonlít ez a termesztési forma. Léteznek olyan kifejezetten erre létrehozott keverékek, mint a Mesclun, Misticanza, vagy a Baby leaf trio, de magunk is összeállíthatunk hasonlókat a kedvenceinkből. A tépősaláták között vannak talán a legszebb formagazdagságú fajták, csodálatos levélformáik mellett, a színskálájuk is igen széles a halványzöldtől a sötétliláig.

A rukkola is hatalmas korai kedvenc. Két alap faj is tartozik ide. Egyik a salátaként termeszthető nemes rukkola, amelynek több fajtája is van már. Korai, nagy levéltömeget ad, enyhe csípős-kesernyés íze van. Nálunk bio és vegyszermentes formában is elérhető. Másik az évelő, vagy vadrukkola. Ez nem pusztul el télen, sőt elszórja a magját, így terjed. Bármelyik biokertben megél az ökológiai gyepben, vagy egy szegélyben. A levele keskenyebb, rostosabb, erőteljesebb, csípősebb, karakteresebb az íze. Nagy kedvenc!

A rukkolához hasonlítanak kicsit ízben a kellemesen csípős ázsiai saláták. A világ nagyobbik felén ezek jelentik a salátákat, pedig közelebbi rokonságban állnak a káposztákkal. Büszke vagyok, hogy Magyarországon nekünk van a legszélesebb kínálatunk ebből a finom és egészséges levélzöldség csoportból!

Elsődlegesen hőkezelve fogyasztjuk a spenótokat és sóskákat a bennük levő oxálsav tartalom miatt. Főzeléknövényként viszont kevés hozzájuk hasonlóan egészséges növényt ismerünk. A spenótok nagy családjából kora tavasszal a hidegtűrőket érdemes vetni csupán. Ilyenek például a legismertebb Matador, a Popey, a Monorez, a Butterfly, vagy a Téli Verdil. A hagyományos évelő kerti sóska mellett kapható nálunk egy gyönyörű különlegesség a Vérsóska, amit érdemes kipróbálni.

A különleges levélzöldségeink közül néhányan jól bírják a hideget, ezért nagyon korán vethetők, akár szabadföldbe is. Ilyenek például a metélő petrezselymek, amelyeknek egy óriáslevelű változatát is megtalálhatják webáruházunkban, ez a Gigante Italia. A zsázsák és madársaláták a leggyorsabban kifejlődő zöldségnövényeink. A vetéstől a fogyasztásig 2-3 hét is elegendő. Léteznek nagylevelű változatok a madársalátából és a zsázsákból is.

Metélőhagymák közül a vastaglevelű és a metélőfokhagymát ajánlom figyelmükbe.

Utolsóként, de nem utolsó sorban említem a biotermesztésben kedvelt, de hazánkban kevesek által ismert Szarvasagancs, vagy Tengerparti Útifüvet. Évelő, tőlevélrózsás gyógynövény, amelynek nagyon finom salátaíze és jégsalátához hasonló roppanós állaga van. Kis takarással egész évben szedhető. Érdemes kipróbálni ezt az igénytelen, finom, egészséges növényt, amelyet év közben cserepes változatban is megvásárolhatnak nálunk.

Segítséget nyújtunk a vetéstervezéshez

Minden bio vetőmagot rendelő vásárlónknak ajándékba adunk egy általunk kifejlesztett, biológiai növényvédelmet figyelembe vevő növénytársítási mátrixot, amely egyrészt tartalmazza az összes nálunk kapható zöldségfajt, másrészt részletes útmutatót tartalmaz a vetés tervezéshez.

Az általam írt Biokerti Naplót érdemes az első vetőmagbeszerzésektől vezetni, így pontosan látható lesz, hogy év közben mivel-mikor kell foglalkozni majd.

Tanfolyamunk a komplex biokertről. bármikor elérhető online, amely nagyon hasznos az egész kert, ezen belül a vetések megtervezéséhez is.

Igényelhető személyre szabott online szaktanácsadás keretében vetés tervezés a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

Termelőink segítése

Munkánkat 10 évvel ezelőtt biogazdaságok növényvédelmi szaktanácsadásával kezdtük. Most is az ő segítésüket tartjuk legfontosabb feladatunknak. Tapasztalatunk szerint, aki kicsiben beleszeret az ökológiai gazdálkodásba, az sokszor hirtelen válik “árutermelővé”. Nekik mindenképpen megéri megkeresni minket, mert nagy tapasztalatunkkal és szakértelmünkkel biztosan tudunk segíteni nekik. Szeretettel várunk mindenkit, aki erre a rögös útra téved.

Biológiai növényvédelmi kérdéseken kívül bio minősítés megszerzésében, termelési rendszer kidolgozásában, tervezésben, kapcsolatépítésben és bioélelmiszer marketingben is tudunk segíteni, Forduljanak hozzánk bizalommal!

Szerződött partnereinknek nagy kiszerelésű minősített bio vetőmagokat, igazoltan (bio minősítőhöz benyújtható) vegyszermentes vetőmagokat és sok más ökológiai gazdálkodáshoz szükséges termékünket 10% kedvezménnyel tudjuk biztosítani.

 

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 január 1” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük