Biokert Magazin 2021 február 2

Leírás

Figyeljük a rügyeket!

A fák keringésének beindulása megtörtént. Lassan, de minden fásszárú felébred téli álmából. Ez legjobban a rügyeken követhető nyomon. Fajhoz kötött dolog a virágzás ideje, ez azonban nem a naptárat jelenti, hanem a hőösszeget. A nedvkeringés beindulásától összegyűjött “hőmennyiség” határozza meg a virágzás időpontját, ami a növények kezelésével kapcsolatban sok mindent befolyásol.

Jelenleg a metszés és lemosás időpontját. A tél-végi, kora tavaszi metszést addig folytathatjuk, amíg a rügyek meg nem pattannak. Ez azért fontos, mert a metszés során okozott sebeket le kell fertőtleníteni, amire legjobb a lemosóban használt narancsolaj (és esetenként réz). A rügyek pattanása azt jelenti, hogy a kemény, takaró levelek fellazulnak, elválnak egymástól és a közöttük keletkező réseken kitülemkednek a friss levél és virágkezdemények. Ez azért gond, mert a lemosáshoz használt anyagok olyan töménységben vannak jelen, amelyben már perzselnek, azaz károsítják a leveleket és legfőképpen a virágokat. Aki tehát későre hagyja a metszést, az vagy nem tudja fertőtleníteni az okozott sebeket és ott bemennek a kórokozók, vagy leégeti a növényt.

Ezen a képen még zárt rügy látható:

A sok éve használt PrevB2 narancsolajos készítmény gyártását befejezték és helyette egy tisztán narancsolajat tartalmazó másik készítményt a WETCIT-et gyártanak. Természetesen Biokiskert webáruházunkban ez továbbra is beszerezhető. Sajnos ez is csak 1 literes kiszerelésben kapható, ami egyszerre kicsit drága, de sok-sok évig használható, másokkal megosztható és nagyon sokrétűen használható. A lemosáson kívül, tetvek és lisztharmat ellen is ez a biokertész legfőbb fegyvere. Lemosóként 50 ml WETCIT+ 10 liter víz töménységben használjuk, virágzásban SOHA, a virágok lehullása után viszont nyugodtan, de már CSAK 30 ml WETCIT +10 liter víz töménységben.

Megérkeztek Ragadozó atkáink!

Sokan rendeltek és sokan várják.

Akinek nem jutott, az március első hetében esetleg még “lecsaphat” szabad készletünkre.

Néhány szó a kihelyezésről:

Hűtött, filcsíkokon adjuk át ezeket a hasznos rovarokat. Minden csíkon 20-25 hibernált nőstény van, amelyek 10 celsius felett magukhoz térnek, lemásznak a szállítóanyagról, helyet keresnek a kérgen és leteszik petéiket.

Fás szárú növényekre kell telepíteni őket, úgy, hogy a filccsíkot egyszerűen egy zsineggel körbekötözzük egy ágon, vagy tűzőgéppel rászorítjuk.

CSAK március 10-ig rendelhetők tavaszi szabadgyökerű gyümölcsfáink

A tavaszi gyümölcsfa ültetés titka, a jókor kitermelt és nagyon gyorsan elültetett csemeték, a jól előkészített ültetőgödör és az egész éves öntözés. Utóbbi nem a gyakori és sok víz kijuttatását jelenti, hanem a szükséges mennyiség biztonságos kijuttatását a fa gyökeréhez(!)

Mi garantáljuk, hogy sem előbb, sem később nem termelünk ki és küldünk el szabadgyökerű gyümölcsfákat, mint az optimális lenne. Ez az oka, annak a szigorúságnak, hogy március 10. az utolsó határidő, amíg nálunk le lehet adni rendelést. Az utána levő hétvégén termeljük ki 3 faiskolai partnerünknél a csemetéket, majd az azt követő héten becsomagoljuk és a Sprinter futárszolgálattal kiküldjük.

Forgalmunk (amelyet nagyon köszönönk Nektek!) kinőtte kicsi budapesti telephelyünket, ezért a növényeket már vidéki telephelyünkről küldjük ki.

Nézzük melyek azok a fajták, amelyeket különösen javasolok? Ezeknek a beszerzésén mindenképpen érdemes elgondolkodni, ha megvannak a feltételek, mert nem tudom garantálni, hogy őszi kínálatunkban is mindegyik szerepel majd.

Almák közül egy rezisztens párost ajánlanék, amely biogazdaságainkban nagyon népszerű:

Florina és Mutsu

Cseresznyéknél a top 3:

korai a Rita, és a Szomolyai, a legjobb germersdorfi típus pedig a Tamara

Kajsziknál:

A vírusoknak ellenálló Ceglédi arany, a fitoplazmózisnak ellenálló Goldrich és a moníliára nem érzékeny Pannónia

Körték közül

A gyönyörű Piros Vilmos és a Nyári Kálmán egy kitűnő páros

A mindig moníliás mandulák között üdítő jelenség az erre a betegségre nem fogékony Supernova és Tuono, amelyek öntermékenyek is, tehát elegendő egyet ültetni belőlük.

Meggyek közül csakis a Feketicsi.

Ősziknél egy új, ellenálló fajtára esik a választásom, ez az Incrocio Pieri.

Szilváknál csakis a TOP-sorozat tagjait, a hazánkban elterjedt sharka vírusra rezisztens fajtákat javasolom telepíteni.

Az érési sorban első a Topfirst, a különösen fagytűrő Topfive, a gyönyörű Tophit, a legtöbbet termő Topking, a legnagyobb TopStar Plus és a legédesebb Toptaste.

 

Konténeres gyümölcsfáink, bogyósaink, szamócáink

Energiánkat először a szabadgyökerű gyümölcsfákra öszpontosítjuk, hiszen ezeknél életbevágóan fontos a gyorsaság.

Utánuk következnek a konténeres fák-cserjék. Márciustól ezeknek a kínálatában is lehet majd válogatni.

Sajnos itt is kisebb lesz a szortiment, mint ősszel, hiszen legtöbben akkor telepítik a gyümölcsöket. Ennek ellenére lesznek szuper málnáink, szedreink, somjaink és megannyi nagy kedvenc.

A konténeres fák közül a datolyaszilvák, rezisztens mandulák, gesztenyék, oldalrügyön termő új diófajták lesznek a kuriózumok a hagyományos, ellenálló biokerti gyümölcsfák mellett.

Szamócák közül most a folytontermőket érdemes telepíteni. Valójában ezek nem folyton, hanem kétszer termő fajták, amelyek a nyári időszakban inkább, csak “potyogtatják” a termésüket. Olyankor kevés a termés, amely hajlamos az aprózódásra és túlöntözés hatására pedig elveszti zamatát, “vízízű” lesz.

Új fajtáink kiküszöbölik ezeket a problémákat. Márciustól lehet majd vásárolni biotermesztésre alkalmas szamóca palántáinkat.

Mikor kaphatók palántáink és honnan származnak?

Alapvetően cserepes növényeink három biogazdaságból származnak.

Az egyikben a szamócák és a melegkedvelő zöldségek termesztése zajlik. Itt fűtött üvegházban kezdjük a nevelést, de nem kapkodjuk el, így a tőlünk biokertészekhez kerülő palánták éppen a késő tavaszi fagyok után lesznek kiültethetők szabadföldre.

A szamócákat márciustól lehet rendelni és elvinni is, amíg a készlet tart.

A zöldségek márciustól rendelhetők és április végén küldjük egyszerre.

A chilik, padlizsánok, földicseresznyék és bazsalikomok már földbe kerültek. A paprikákat február 20-ig elvetjük. A paradicsomokat március elején vetjük, így április közepére “összeérnek, így könnyebb lesz sérülésmentesen kiküldeni őket. Ezeket is a szabadgyökerű fákhoz hasonlóan kampányszerűen küldjük majd.

Évek óta gondot okozott a biopalánták kiküldése csomagküldő szolgálatokkal. Most megváltoztatjuk a technológiát és a kiszállító partnert is. Közvetlenül a biokertészetből adjuk fel a rendeléseket, erre a célra gyártott csomagolásban, a GLS csomagküldő szolgálattal.

A levélzöldségeket, gyógy-, fűszer- és védőnövényeinket, valamint rovarmágnes virágainkat továbbra is budapesti telephelyünkről indítjuk. Ezek kínálata teljesen szezonális és amikor megnyitjuk a rendelhetőséget, akkor már oda is tudjuk adni őket. Bio Fűszerkertészünk fűtetlen fóliában és szabadföldön állítja elő ezeket a növényeket.

Folyamatosan töltjük 2021 évi vetőmag kínálatunkat.

Megérkeztek a dughagymák!!! Nagy a kínálat, érdemes most rendelni!

A február és március a legnagyobb szezonunk minden tekintetben. A járvány miatt hihetetlenül sokan kezdtek otthoni zöldségtermesztésbe egész Európában. A ReinSaat biodinamikus vetőmag nemesítő cég, amelynek márkaképviselete vagyunk, az egyik legelismertebb hobbikerti bio vetőmag előállító, ezért teljesen megrohanták őket rendelésekkel Nyugat-Európából. Mi a készleteinket lekötöttük és folyamatos a szállítás, de (nagy örömünkre) mi is nehezen bírkózunk meg a hazai kereslettel. A nehézségek ellenére lesznek vetőmagok és minden rendelést kiszolgálunk, de kisebb késések előfordulhatnak. Telephelyi átvételre kérjük, csak azután jöjjenek, ha kiértesítettök Önöket!

Már feltettük készletbe a legújabb bio vetőmag szállítmányt, ezért érdemes lehet most válogatni.

Magyar partnereink a vegyszermentes vetőmagjainkat szállítják. Ezekre szerződésünk van, hogy igazolják a vegyszermentességüket, tehát biogazdálkodók számára is felhasználhatók, de előzetesen be kell nyújtani engedélyezésre a minősítő szervezetükhöz. Kérem jelezzék a rendelés megjegyzés rovatában, mert az igazolásokat vetőmagtételenként kell megadnunk!

Tanfolyamok, tanácsadás tavasszal

Élő-online biológiai növényvédelmi tanfolyamaink véget értek. Legközelebb nyár végén fogom megtartani ezekkel a témákkal. Az ezeket magalapozó komplex biokert tanfolyamok rögzített online formában azonban továbbra is elérhetők bárki számára ITT:

Biokert építése és működtetése

A helyszíni szaktanácsadásra továbbra is lehet jelentkezni a  gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

A tavaszi vetéstervek elkészítéséhez legnagyobb segítséget az általam kidolgozott biokerti növénytársítási mátrix adja. Ezt minden bio vetőmag rendeléshez mellékelünk ajándékba. Aki szeretne tartós, jó minőségű anyagból, jobban látható méretűt, az már tud rendelni ilyet is ITT:

Növénytársítási mátrix nagy

A Biogazdabolt youtube csatornájára feltettem egy kisfilmet a biós vetéstervezésről:

VIDEO

Kertünk megismeréséhez, a biológiai növényvédelem kertre szabott megalapozásához szükség van arra, hogy vezessük az eseményeket, leírjuk a tapasztalatainkat. Erre jó egy egyszerű füzet is, de aki szeretne alapvető információkat, egy biokerti kalendáriumban gyűjteni az adatokat, annak szeretettel ajánlom művemet:

a Biokerti Naplót Gyöngyvérrel.

A Biogazdabolt webáruház változásai

Biokerti munkásságomat a biológiai növényvédelem indította el, amely a biogazdabolt.hu webáruházzal nyitott a hobbikertészek felé. A biotermesztésre alkalmas növényeink annyira népszerűek lettek, hogy külön webáruházat nyitottunk nekik, ez lett a biokiskert.hu webáruház.

Most elérkezett az idő, hogy a biológiai növényvédelmi termékek is átkerültek a biokiskert.hu webáruházba, amely hamarosan új külsőt, korszerűbb működést kap, amellyel könnyebben megtaláltok majd mindent és egyszerűsödik a vásárlás, sőt a sokak által hiányolt bankkártyás fizetés is lehetővé válik.

Bizonyos, engedélyköteles biológiai növényvédelmi készítmények, például a Polyversum és a Neemazal, már kapható jó néhány gazdaboltban országszerte, ezért most megszüntetjük ezek webáruházi kiszolgálását. Természetesen régi vásárlóink, szaktanácsadási partnereink ezentúl is beszerezhetik tőlünk ezeket a speciális készítményeket, de csak helyszínen, vagy szaktanácsadással egybekötve. Ehhez a bioszaktanacs@gmail.com email címünket használják!

Ne hagyjuk utolsó percre a jelentkezést a tél-végi metszésre!

Elsőként diagnosztizáljuk a beteg fákat, hogy lehet-e érdemes-e gyógyítani őket. Utána elvégezzük az egészségügyi metszést, melynek során eltávolítjuk a menthetetlen, vagy fertőző részeket. Innentől a metszés menete minden fánál azonos. Mi nem a terméshozam maximalizálására állítjuk be a gyümölcsfákat, hanem ún. ökológiai metszéssel egy természeteshez közelebb álló extenzív koronaformát alakítunk ki. Ez lehetővé teszi a fák számára, hogy jól érje őket a napsugárzás, átszellőzzenek és ne alakuljon ki a kórokozók számára megfelelő klíma. A közepes termésszint pedig biztosítja, hogy a megkötődő termést a gyümölcsfa biokerti körülmények között is egészségesen tudja nevelni, beérlelni.

Metszés után azonnal lemosást végzünk ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítményekkel. A Biogazdabolt csapata immár egy évtizede dolgozik a biológiai növényvédelemi technológiájának fejlesztésén, ezért erre már tökéletes megoldásaink vannak. A kitisztított sebeket is ellátjuk.

Az érdeklődő megrendelőinket meg is tanítjuk az adott fa további kezelésére.

Jelentkezni a  gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet.

Egyedi árajánlatot fotó alapján tudunk adni, de tájékoztató adat, hogy egy normál méretű hobbikertben egy közepes méretű gyümölcsfa teljes kezelése (metszés, lemosás, sebkezelés) 3500-5000 Ft, amely a fa egészségi állapotától függ. Ezen felül kiszállási díjjal kell számolni. Elsődlegesen Budapest 50 km-es körzetében, illetve a Balatonakarattya-Badacsony-Veszprén háromszögben dolgozunk.

 

Kérjen ajánlatot, melyhez kérjük mellékeljen fényképet is!

Szolgáltatásaink megrendelhetők a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

Magasított, ökológiai dombágyásaink

Sok máshoz hasonlóan én is egy családi egészségügyi probléma miatt kezdtem először vegyszermentes, majd bio hobbikerti termelésbe. Ez azonban közel 20 éve történt. Akkor kezdtem elmélyülni a dombágyások és magasított ágyások kérdéseiben. Mára elég nagy tudást szereztem ebben a témakörben, és 20 év alatt folyamatosan fejlesztettem speciális magasított ökológiai dombágyásaimat. Mára több száz üzemel már hazánkban ebből az “egyszerű, de nagyszerű” termesztőberendezésből. Itt a lényeg a belső felépítés, a bakteriális oltóanyag, a forma, a belső öntözés és természetesen az együttműködő, ellenálló növények. A működtetés egyszerű, de szigorú elveket követ.

A metszések után, rügypattanástól a Biogazdabolt és Biokiskert csapata idén is elkezdi építeni professzionális bio ágyásait.

Kinek ajánlom?

Akinek friss bio zöldségre van szüksége

Akinek kevés az ideje

Akinél termelésre alkalmatlan, esetleg szennyezett lehet a talaj

Akinek kevés a helye

Kérjen árajánlatot a  gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

Ökológiai gondolkodó

Ki a hibás abban, hogy hazánkban az európai átlagnál sokkal jobban pusztulnak a méhek?

A Magyar Természetvédők szövetsége most indított egy aláírásgyűjtést, hogy megállítsák ezt a folyamatot, érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy egy aláírás helyett mit tehetnénk értelmesen, a saját szintünkön. Ne álltassuk magunkat, hogy egy aláírással letudhatjuk ezzel kapcsolatos ökológiai felelősségünket!

Nem az a legnagyobb baj, hogy a háziméhek pusztulnak, hanem, hogy az összes beporzó rovar.

A méhpusztulásért alapvetően három dolog felel.

Az egyik a biodiverzitás és ezen belül a hazai virágos növények csökkenése. Ez ellen bárki tehet, aki nem a szépérzéke, hanem a virágpor termés miatt ültet virágokat. Válasszunk hagyományos, esetleg őshonos, nagy virágpor hozamú virágokat, akár a balkonra is és minél többfélét, hosszú virágzással.

Ahol nem használjuk valósan rekreációs célokra a pázsitot, ott alakítsunk ki inkább biodiverz ökológiai gyepet, vagy ökológiai virágszigeteket (következő számunkban írok ezekről).

A gyümölcsös alá ugyancsak tegyünk ökológiai gyepet.

Akinek kertje van, az ne gyep-tuja ökosivatagokat hozzon létre, ne betonozzon, aszfaltozzon, “kőmulcsozzon” és főként ne műfüvet terítsen, hanem ökológiai gyeppel takarja a talajt!

Az extrém méretű, monokultúrás, talajromboló gazdaságok megnevezhető urait pedig rá kell venni, hogy mondjanak le elképesztő profitjuk egy részéről és legalább a felvett uniós támogatások egy részét költsék arra, amire valójában kapják, a biodiverzitás megőrzésére.

Ahogy az esőerdőkkel rendelkező országokban (nemzetközi nyomásra) ki kell alakítani természetes utakat a vadállománynak a megmaradt erdőcsoportok között, úgy nálunk is ki kellene alakítani ilyen “virágfolyosókat” amelyeken az őshonos állatok közlekedhetnek, életben maradhatnak.

Másik bűn a természettel szemben, a rovarokra veszélyes növényvédő szerek használata. Itt is elsődleges hazánk agárurainak felelőssége. Ma a valóságban sokkal kevesebb ember kezében van a magyar földvagyon, mint a középkorban, ezért a döntés is kevesebb emberen múlik. Ők ahelyett, hogy csatlakoznának az uniós kezdeményezésekhez és gyorsítanák az emberre is veszélyes szerek kivonását, inkább minden fillért kizsigerelnek a magyar földből és körmük szakadtáig védelmezik ezeket a költségcsökkentő mérgeket.

Mielőtt azonban tüntetni mennénk, nézzünk körül a házunk táján és a szomszédainknál. Területre vetítve ugyanis a magyar lakosság hobbikerti szegmense sokkal több mérget használ el, kontroll nélkül, mint a nagyüzemi növénytermesztés. Gondolkodjunk el azon, hogy a Biogazdabolt és Biokiskert csapatán kívül szinte nem fognak olyan kertépítőt és karbantartót találni, akik nem egy alapos glialkás permetezéssel kezdik a munkát… Aki ma hazánkban biokertészkedésbe fog, annak legnagyobb akadályt a szomszédok permetfelhői okozzák. Ennek azonnal véget kellene vetni!

Harmadik pedig a nem növényvédelmi célú mérgek okozta rovarpusztulás…

Akár egyetlen szóban is összefoglalhatnám: SZUNYOGIRTÁS

Mindannyian részesei vagyunk és elhisszük (mert el akarjuk hinni), hogy a hatalom miattunk gyilkolja halomra hasznos rovarainkat, pedig ez hazugság!!!!!!!!!!!!!!!!!! A szunyogokat sokkal hatékonyabban lehet biológiai készítményekkel visszaszorítani, csak időben kellene elvégezni a kezeléseket. Ezek a bacillusok a lárvákat ölik meg ezért még kikelés előtt kell permetezni. Persze, ha a szunyog először nem csípi az állampolgárt, akkor nem érzi az önkormányzati politikusok munkáját, hogy kiirtják ezeket a fránya vérszívókat. A megelőzést nem veszi észre a lakosság. Követeljük ki!

Mindehhez érdekes adalék, hogy agrárminiszterünk, aki uniós szinten gátol minden veszélyes peszticid (neonikotionidok, glifozát, stb.) kivonást, magát nem szégyenli méhésznek nevezni…

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 február 2” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük