Biokert Magazin 2021 február 1

Leírás

Az időjárás figyelmeztet, hallgassuk meg!

Már a tél elején figyelmeztettek tudósok, hogy az északi sarki folyamatok teljesen kiszámíthatatlanok és hirtelen hidegbetörések várhatók. Ami most érkezett, az eddig nagyon jó. Pont jókor jött. Az itt honos növények még nem indultak be annyira, hogy komoly kárt tegyen bennük a fagy, az új, melegkedvelő, betelepülő kártevők azonban nem bírják a hosszabb fagyos periódust. Nagyobb mértékű pusztulásukhoz -10 fok alatti éjjeli hőmérséklet és nappal is megmaradó fagy kell legalább 10 napig. Most az előrejelzések alapján ez meglehet.

Igazi gondot azoknak a kertészeknek okozhat ez az idő, akik túl hamar kezdték a palántanevelést gyengén fűtött helyeken.

A gond február végén jöhet a hideg elmúltával. A gyümölcsfák egy gyorsan beinduló tavasz esetén olyan gyorsan virágba borulhatnak, hogy nem lesz elég idő a metszés-lemosás elvégzéséhez, illetve nem jönnek elég gyorsan a beporzók. Még nagyobb probléma lehet, ha a tél utóvédjeként virágzási időben kapunk több hullámban fagyot, ahogy tavaly.

A gyümölcsfatelepítést sem lesz érdemes elhúzni, főként ha száraz lesz a tavasz!

Rendelhetők tavaszi szabadgyökerű gyümölcsfáink

Sokan várták már a tavaszi fákat. Reklám helyett azonban figyelmeztetéssel kezdem. A tavaszi gyümölcsfa telepítés csak ott lesz sikeres, ahol öntözni lehet a fákat. Télen a vermeléskor a fák, már elkezdik nevelni első gyökérszőreiket, amelyeket ültetéskor megsértünk, ezért több energiára van szükségük az eredéshez, egy száraz tavasz pedig el is pusztíthatja őket.

Ahol nincsenek meg a feltételek, ott “engedjük el” a tavaszi szabadgyökerű telepítést és válasszunk inkább a később rendelhető konténeres fákból, vagy várjuk meg az őszt!

Nézzük melyek azok a fajták, amelyeket különösen javasolok? Ezeknek a beszerzésén mindenképpen érdemes elgondolkodni, ha megvannak a feltételek, mert nem tudom garantálni, hogy őszi kínálatunkban is mindegyik szerepel majd.

Almák közül egy rezisztens párost ajánlanék, amely biogazdaságainkban nagyon népszerű:

Florina és Mutsu

Cseresznyéknél a top 3:

korai a Rita, és a Szomolyai, a legjobb germersdorfi típus pedig a Tamara

Kajsziknál:

A vírusoknak ellenálló Ceglédi arany, a fitoplazmózisnak ellenálló Goldrich és a moníliára nem érzékeny Pannónia

Körték közül

A gyönyörű Piros Vilmos és a Nyári Kálmán egy kitűnő páros

A mindig moníliás mandulák között üdítő jelenség az erre a betegségre nem fogékony Supernova és Tuono, amelyek öntermékenyek is, tehát elegendő egyet ültetni belőlük.

Meggyek közül csakis a Feketicsi.

Ősziknél egy új, ellenálló fajtára esik a választásom, ez az Incrocio Pieri.

Szilváknál csakis a TOP-sorozat tagjait, a hazánkban elterjedt sharka vírusra rezisztens fajtákat javasolom telepíteni.

Az érési sorban első a Topfirst, a különösen fagytűrő Topfive, a gyönyörű Tophit, a legtöbbet termő Topking, a legnagyobb TopStar Plus és a legédesebb Toptaste.

Ahogy megszoktátok, idén is március közepén lezárjuk az előrendelést és március második felében küldjük ki a Sprinter futárszolgálattal. Egy csomagba maximum 5 db szabadgyökerű fát teszünk és mivel a fás telephelyünk vidéken van, ezért annak is szállítási költsége van, ha valaki budapesti telephelyünkön szeretné átvenni. Itt is becsomagolva kapjátok meg szállítási díjjal, viszont egyéb termékeket már külön költség nélkül vihettek hozzájuk.

Itt az ideje a palántanevelésnek?

Csak jól fűtött helyen szabad belekezdeni februárban a melegkedvelő zöldségek palántanevelésébe. Elsőként a chilik, padlizsánok, földicseresznyék és bazsalikomok kerültek földbe nálunk is, ezeknél figyelni kell, hogy alulról melegítsük a termesztőtálcákat, mert a talajhőmérséklet meghatározó a csírázásuknál.

A paradicsomokat bőven ráérünk március elején vetni, ha ki akarjuk majd ültetni őket a szabadba. Ha a korai hajtatási paradicsomok később is fóliában teremnek majd, akkor mesterséges világítással már januárban elkezdhető a palántanevelés.

Folyamatosan töltjük 2021 évi vetőmag kínálatunkat.

Megérkeztek a dughagymák!!! Nagy a kínálat, érdemes most rendelni!

A február és március a legnagyobb szezonunk minden tekintetben. A járvány miatt hihetetlenül sokan kezdtek otthoni zöldségtermesztésbe egész Európában. A ReinSaat biodinamikus vetőmag nemesítő cég, amelynek márkaképviselete vagyunk, az egyik legelismertebb hobbikerti bio vetőmag előállító, ezért teljesen megrohanták őket rendelésekkel Nyugat-Európából. Mi a készleteinket lekötöttük és folyamatos a szállítás, de (nagy örömünkre) mi is nehezen bírkózunk meg a hazai kereslettel. A nehézségek ellenére lesznek vetőmagok és minden rendelést kiszolgálunk, de kisebb késések előfordulhatnak. Telephelyi átvételre kérjük, csak azután jöjjenek, ha kiértesítettök Önöket!

Már feltettük készletbe a legújabb bio vetőmag szállítmányt, ezért érdemes lehet most válogatni.

Magyar partnereink a vegyszermentes vetőmagjainkat szállítják. Ezekre szerződésünk van, hogy igazolják a vegyszermentességüket, tehát biogazdálkodók számára is felhasználhatók, de előzetesen be kell nyújtani engedélyezésre a minősítő szervezetükhöz. Kérem jelezzék a rendelés megjegyzés rovatában, mert az igazolásokat vetőmagtételenként kell megadnunk!

Tanfolyamok, tanácsadás tavasszal

Élő-online biológiai növényvédelmi tanfolyamaink véget értek. Legközelebb nyár végén fogom megtartani ezekkel a témákkal. Az ezeket magalapozó komplex biokert tanfolyamok rögzített online formában azonban továbbra is elérhetők bárki számára ITT:

Biokert építése és működtetése

A helyszíni szaktanácsadásra továbbra is lehet jelentkezni a  gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

A tavaszi vetéstervek elkészítéséhez legnagyobb segítséget az általam kidolgozott biokerti növénytársítási mátrix adja. Ezt minden bio vetőmag rendeléshez mellékelünk ajándékba. Aki szeretne tartós, jó minőségű anyagból, jobban látható méretűt, az már tud rendelni ilyet is ITT:

Növénytársítási mátrix nagy

A Biogazdabolt youtube csatornájára feltettem egy kisfilmet a biós vetéstervezésről:

VIDEO

Kertünk megismeréséhez, a biológiai növényvédelem kertre szabott megalapozásához szükség van arra, hogy vezessük az eseményeket, leírjuk a tapasztalatainkat. Erre jó egy egyszerű füzet is, de aki szeretne alapvető információkat, egy biokerti kalendáriumban gyűjteni az adatokat, annak szeretettel ajánlom művemet:

a Biokerti Naplót Gyöngyvérrel.

Bio palántaneveléshez használjunk Polyversumot!

A klasszikus vegyszeres termesztésben az élő talaj egy kerülendő fertőzési forrás a palántanevelésben. Megpróbálnak helyette kókuszrostot, kőzetgyapotot, vagy akár akvakultúrát alkalmazni. Sok vegyszerek nélkül termelő hobbikertész is megpróbálja kiiktatni az élő talajt például hővel sterilizálni amit a palántákhoz használ, vagy azt gondolja, hogy az áruházakban vásárolt zsákos palántaföld jó megoldás…

Ne féljünk a kertünk ökoszisztémájától, hiszen oda fogjuk kiültetni a palántáinkat! Természetesen a legjobb helyről szedjünk a legjobb minőségű kerti földből. Sokan év közben erre gyűjtik a vakondtúrásokból szedett porhanyós kerti talajt. Ezt keverjük saját előállítású komposzttal és különböző szerves tápanyagokkal. Az ilyen palántaföldben tudunk erős, ellenálló és a kertünkhöz tökéletesen alkalmazkodó növényeket nevelni. Aki steril környezetben, mesterségesen neveli a palántákat, annak ugyanígy kell majd védenie később is, mert a saját immunrendszere normálisan ki sem alakul az ilyen növényeknek. Amikor pedig kiültetik, valószínűleg minden kertünkben levő kórokozó meg fogja támadni.

A DCM bio zöldség tápanyag a legtökéletesebb olyan palántaföld dúsítására, amelyben paprikát, tomatillót, vagy paradicsomot nevelünk. Tápoldatozásra, vagy lombtrágyázásra pedig a FITOKONDI gyógynövényes kondicionálót javasoljuk, mert annak az adagolását nem lehet elrontani.

Nagyon sokat javíthatunk palántanevelési eredményeinken, ha bio-csávázást alkalmazunk. Ez a vetőmagok valamilyen bioaktív anyaggal történő kezelését jelenti, amely egy nagyon ősi dolog. Hagyományosan ez valamilyen előcsíráztatásos nedves csávázást jelent. Úgy végezzük, hogy a magot közvetlenül vetés előtt beáztatjuk valamilyen növényi kivonatba pár órára. Ez lehet gyógytea, csalánlé, algakivonat, majd szobahőmérsékleten megszárítjuk éppen csak annyi ideig, amíg már nem tapad, tehát el tudjuk vetni. Tilos 12 óránál tovább visszaszárítani, mert tönkre megy benne a csíra.

Jóval egyszerűbb, modern módszer a POLYVERSUM-os száraz csávázás. Ez egy élő gombaölő gomba, amely a palántával együtt csírázva, azt nemcsak védi a gombabetegségektől (pl.: palántadőlés), hanem stimulálja is, így valami fantasztikus növekedést érhetünk el és nagyon egészséges, erős palántákat. Az alábbi kép saját kísérleteinkből van.

A két termesztő tálcában levő paradicsom palánták azonos fajták és nevelésük mindenben megegyezett, csak amelyiket POLYVERSUMMAL kezeltük, annak a kelése 40%-al jobb volt és ennyivel erősebbek lettek.

A kezelés nagyon egyszerű és gazdaságos. Egy 5g-os csomaggal legalább 10 zacskó magot csávázhatunk. A fehér porszerű anyaggal elkeverjük a magokat, majd egy szűrővel visszanyerjük a felesleget, amit újabb adagnál felhasználhatunk.

A POLYVERSUMot, csak telephelyen, illetve törzsvásárlóinknak a megszokott módon tudjuk átadni.

Ne hagyjuk utolsó percre a jelentkezést a tél-végi metszésre!

Elsőként diagnosztizáljuk a beteg fákat, hogy lehet-e érdemes-e gyógyítani őket. Utána elvégezzük az egészségügyi metszést, melynek során eltávolítjuk a menthetetlen, vagy fertőző részeket. Innentől a metszés menete minden fánál azonos. Mi nem a terméshozam maximalizálására állítjuk be a gyümölcsfákat, hanem ún. ökológiai metszéssel egy természeteshez közelebb álló extenzív koronaformát alakítunk ki. Ez lehetővé teszi a fák számára, hogy jól érje őket a napsugárzás, átszellőzzenek és ne alakuljon ki a kórokozók számára megfelelő klíma. A közepes termésszint pedig biztosítja, hogy a megkötődő termést a gyümölcsfa biokerti körülmények között is egészségesen tudja nevelni, beérlelni.

Metszés után azonnal lemosást végzünk ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítményekkel. A Biogazdabolt csapata immár egy évtizede dolgozik a biológiai növényvédelemi technológiájának fejlesztésén, ezért erre már tökéletes megoldásaink vannak. A kitisztított sebeket is ellátjuk.

Az érdeklődő megrendelőinket meg is tanítjuk az adott fa további kezelésére.

Jelentkezni a  gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet.

Egyedi árajánlatot fotó alapján tudunk adni, de tájékoztató adat, hogy egy normál méretű hobbikertben egy közepes méretű gyümölcsfa teljes kezelése (metszés, lemosás, sebkezelés) 3500-5000 Ft, amely a fa egészségi állapotától függ. Ezen felül kiszállási díjjal kell számolni. Elsődlegesen Budapest 50 km-es körzetében, illetve a Balatonakarattya-Badacsony-Veszprén háromszögben dolgozunk.

 

Kérjen ajánlatot, melyhez kérjük mellékeljen fényképet is!

Szolgáltatásaink megrendelhetők a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

Ökológiai gondolkodó

Biominősítés ára és értéke Magyarországon.

15 éve vagyok része a magyar biós társadalomnak. Ez a 30 éves múltra tekintő dolog sajnos igazi magyar sajátosságokat mutat.

30 év problémái oda vezettek, hogy az elmúlt 10 évben a bio szócska inkább negatív felhangot kapott és miközben a világ fejlettebb részén hódítanak a biotermékek, addig hazánkban csökkent a termelés.

A negatív “suttogó” propaganda rossz színben tűnteti fel a biogazdákat, akik ugye “éjjel permeteznek”. Ez ellen pedig SENKI nem védi meg őket!!!! Borzalmas érzés, amikor lelkiismeretesen, jó szívvel és elkötelezettségből termelünk bio módon és azt kapjuk, hogy biztosan csalók vagyunk… Leggyakoribb válasz az elutasító vásárlóktól, hogy csak azt hiszi el amit lát, ezért nem jelent neki semmit a bio minősítés.

A hazai bio minősítő szervezetek ugyan kitűnően ellenőriznek és minősítenek jó pénzért, de ezen felül az ég egy adta világon semmit nem tesznek és nem is hajlandók.

Az első biós szervezet a Biokultúra Egyesület sincs a helyzet magaslatán. Tagsága elöregedett, inaktív, sem népszerűsíteni nem képesek a biotermelést és fogyasztást, sem pedig ellátni a biogazdálkodók érdekképviseletét.

Az egyre több “szemetet” fogyasztó magyar népesség közben az egyik legrosszabb egészségügyi mutatóval rendelkező európai nemzet. Ennek ellenére elutasítja a friss bio zöldség és gyümölcs fogyasztását. Most a járvány alatt úgy tűnik egyre jobban keresik az egészséges élelmiszereket, de a bio minősítésűeket csak a fiatalok vásárolják nagyobb számban.

A budai biopiac árai elrugaszkodnak a magyar valóságtól és láthatóan kizárólag egy magas jövedelmű réteget céloznak meg prémium import biotermékekkel is. Ez pedig frusztrálja az átlagembereket.

Mindeközben az onnan kiszoruló biogazdálkodók csak értékük alatt, gyakran konvencionális áron tudják értékesíteni termékeiket.

Az éledő keresletet leggyorsabban a kereskedelmi láncok elégítik ki, de külföldi forrásokból, hiszen nincs elég magyar biogazdálkodó, aki egy multi normái szerint beszállítson. Ez pedig egy ördögi kör, amelyben rosszul járnak a magyar emberek legyenek akár biotermelők, akár fogyasztók.

Voltam már ebben a rendszerben bioélelmiszer vásárló, biogazdálkodó, bioélelmiszer kereskedő, szaktanácsadó és biotermelési anyagok kereskedője. Nincs olyan szegmens, amelyet nem ismernék, de eddig nem láttam a biztos kiutat.

Most ismét belecsöppentem egy kezdeményezésbe, amely reményeim szerint működhet.

A MyFarm szervezői csapata olyan fiatalokból áll, akik célul tűzték ki egy hazánkat földrajzilag lefedő biogazda hálózat létrehozását lépésről-lépésre. Ehhez minden segítséget megadnak nekik. Itt jön a képbe a Biokiskert és Biogazdabolt stábja. Mi adjuk a szakmai hátteret, a szaporító anyagokat, biológiai növényvédelmet és szaktanácsot az átálláshoz. Elsődleges cél a biogazdálkodás és a fogyasztói bizalom megszerzése. Ehhez forradalmian új eszközt alkalmaznak… a webkamerát. Komolyan vették, hogy a magyar ember azt hiszi el, amit lát, ezért megmutatják nekik!

Hajrá MyFarm!

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 február 1” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük