Biokert Magazin 2021 április 3

Leírás

Legújabb projektünk

Egyre többen tudják, hogy olyan fejlesztéseket végzünk a biológiai növényvédelem területén, amelyeket minden biokertész hasznosíthat.

Tavaly sokan szembesültek azzal, hogy az almák, körték és különösen a birsek túlnyomó része gyümölcsmonília tüneteivel lepotyogott a fákról.

Most hatalmas mennyiségben fogynak (ennek köszönhetően) a biológiai gomba elleni készítményeink. Ez persze üzletileg nagyon jó nekünk, de a valóságban nem ez a legfőbb oka a problémának. A fő gond, az almamoly és más gyümölcsmolyok kártétele.

Ezek a rejtőzködő életmódú rovarok okozzák a “kukacos” almát, körtét, birset és a rágásuk nyomán befertőző moníliás rothadás jelentős részét. Ha megakadályoznánk a kártételüket, akkor a monília sokkal kisebb problémát okozna ezekben a kultúrákban.

Természetesen amióta növényvédelem létezik, azóta folyik a harc az almamolyok ellen. A felszívódó mérgektől, a feromon- és fénycsapdákon át, a bacillus thuringienses készítményekig, szinte mindent próbáltak már a kutatók-szakemberek.

Mi évek óta használjuk a kártétel mérséklésére nyári időszakban lepkehernyó elleni petefürkészeinket. Sajnos azonban az almamolyok első rajzása jóval előbb, májusban szokott bekövetkezni. A pontos időpont mindenhol más, ezért almamoly elleni feromoncsapdával tudjuk pontosan meghatározni.

Idén a szokásosnál jóval előbb, már május elején-közepén megkapjuk az első adag petefürkész kapszuláinkat. Idén először lehet felhasználni az alma és egyéb gyümölcsmolyok első rajzásakor, amely a kártétel 60%-át is adni szokta.

Előrendelésben megnyitjuk a Lepkehernyók elleni petefürkészeket, de nagyon kérek mindenkit, hogy KÜLÖN rendelésben kérje, mert ellenkező esetben fennakadást fog okozni nekünk!!!

Mire megérkezik, addigra a személyes átvétel is lehetséges lesz.

Elsősorban azoknak szeretnénk biztosítani első menetben ezt a készítményt, akik a vizsgálatba is bekapcsolódnának. Ehhez szükségünk van a kihelyezés dokumentálására (időpont és fénykép) és a kártétel megfigyelésére, mérésére.

A teljes (ajánlott) technológia a következő:

Májusban kihelyezni a petefürkész kapszulákat úgy, hogy 10 m sugarú körökben fedjék a célzott gyümölcsöst.

A kihelyezés után 10 nappal lepermetezni a fákat Diplellel.

1 hónappal később lecserélni a kapszulákat.

Érés előtt permetezni Polyversummal.

Ez a technológia mind a “kukacos” gyümölcsök, mint pedig a rohadt gyümölcsök számát jelentősen csökkenteni fogja. Vizsgálatunk tárgya, hogy mikor-mennyivel. Ahány kert, ahány fa, annyiféle probléma, ezért lesz szükségünk időpont feljegyzésekre, helyszínekre és fotókra.

Új telephelyünk

A biokertészkedés és biológiai növényvédelem térhódításával a mi ismertségünk és forgalmunk is megnövekedett. Szükségünk volt egy olyan helyre, ahol minden egyszerre vásárlóink és partnereink rendelkezésére áll.

Májustól kibővült kínálattal, új telephelyen fogjuk várni vásárlóinkat, ugyancsak Budapesten, a XX. kerületben, de már a Nagykőrösi út 49. szám alatt.

A járványügyi intézkedések lazításával a személyes, telephelyi átvételt is újra elindítjuk.

Polyversum és Neemazal személyes átvétellel

Most pénteken, április 23-án régi telephelyünkön a Budapest XX. ker. Kende Kanuth u. 58-ban 8-16 óráig lehetőség van kedvező áron megvásárolni az idei Polyversum és Neemazal szükségletünket.

Nagyon kedvező az 50 g-os és 5 g-os Polyversum ára is jelenleg, amíg a készlet tart.

Szeretettel várunk mindenkit.

Mikor küldjük ki a palántákat?

Sajnos 8 éves biopalánta nevelési és értékesítési tapasztalatom azt mutatja, hogy igazából mindegy mikor, és hogyan küldjük, vagy adjuk át a palántákat, panaszok mindig is lesznek.

Aki ismer minket, az jól tudja, hogy nem a palánta eladásokból élünk, sőt, ez csak egy segítség a bio hobbikertészeknek. Azért csináljuk, mert tudjuk mekkora az igény olyan palántákra, amelyek nem áztak vegyszerekben, nincsenek “felfújva” mérgező nitrátokkal a műtrágyákból és valódi, ellenálló bio vetőmagokból nevelték őket. Csak ilyen növények alkalmasak egy biokerti kiültetésre. Aki a továbbiakban műtrágyákat, kémiai rovar- és gombaölőket fog használni, annak teljesen felesleges tőlünk palántát vásárolnia… ne tegye!

Jelenleg zsombói palántanevelőnkben dolgozunk. Hozzánk hasonló bio palántanevelés nemigen zajlik máshol Magyarországon. Többségében biodinamikus ReinSaat vetőmagokból, biogazdálkodásban, természetes növényvédelemmel állítjuk elő különleges palántáinkat.

A termelés helyszíne és a Covid-járvány miatt áprilisban GLS feladásban tudjuk kiküldeni a paradicsom és paprika palántákat. Sokat neveltünk idén, úgyhogy nyugodtan lehet még rendelni. Kartondobozban, egyenként hullámpapír hengerbe csomagoljuk a növényeket, ezért kevés a sérülés idén. Sajnos van aki azon háborodik fel, hogy a rendelés leadása után nem küldjük azonnal és fenyegtőzik, hogy ha nem kapja meg pár napon belül, akkor megveszi máshol. Van olyan, aki azt sérelmezi, hogy még nem ültetheti ki azonnal a palántát, mert a meterológia ígér még fagyot. A túl alacsony és túl magas palánta is gondot okoz.

Én csak azt szeretném kérni, hogy amíg fagyot ígér a meterológia, addig tartsuk a palántákat a lakásban, vagy üvegházban, utána viszont azonnal ültessük ki. Tegyünk az ültetőgödörbe komposztot és/vagy komposztált trágyát, majd öntözzük, kacsoljuk, védjük bio módszerekkel és szeressük növényeinket! Meg fogják hálálni!

Májusban megnyitjuk új telephelyünket, ahol majd személyes átvétel is lehetséges lesz.

Ízelítő palántakínálatunkból:

Klasszikusunk a Marmande. és a St. Pierre. Mindkettő bevált fajta, amely finom, aromás ízével, nagy termőképességével és jól védhető immunrendszerével a hagyományos frissfogyasztású, lédús paradicsomok képviselője.

A Supersweet koktél paradicsomunk az első helyekért küzd, a legédesebb paradicsomok versenyében. Minden gyerek imádja, ellenálló és igazán bőtermő. Fürtben érik.

A San Marzano a hazánk biogazdaságaiban bevált, lucullus paradicsom, amely kiváló püré készítésre, aszalásra és saláta paradicsomnak, mert magas szárazanyagtartalma miatt nem ereszt sok levet.

Paprikáink közül a hungarikumnak is számító fehér TV, illetve lecsó típusok hódítanak leginkább. Ilyenek a Fehérözön és az Albaregia. A csípős verziók közül a klasszikus “hegyes-erős” Rekord és a közepesen csípős Jalapeno a legnagyobb kedvencek.

Talajelőkészítés a palánták kiültetéséhez

Az első amiről érdemes gondoskodni, az a kártevők elleni védekezés. A palánták szempontjából legnagyobb csapás, ha megjelennek a lótücskök és /vagy a csigák. Ezek egyetlen éjszaka alatt az egész veteményest képesek letarolni.

Első, a megfigyelés. Most lazítsuk meg a talajt, simítsuk el a magágyat, emeljük fel a mulcsot, geotextilt, kukkantsunk be a kertben levő nagyobb tárgyak (pl cserepek) alá. A lótücsök ujjnyi vastag járatai nagyon feltűnőek, ha elsimítjuk a talajt:

Ellenük egyetlen valóban hatékony dolog létezik ez pedig a nálunk kapható NEMASTAR, amely egy minden másra ártalmatlan, mikroszkópikus fonaféreg készítmény. Természetesen csapdázhatjuk is, de ahol egy van, ott több is lesz és ha már lerakták a petéiket, akkor nagy bajban van a kertünk.

Ez egy földből kiásott lótetű fészek:

Levéltetvek az első kártevők

A meleggel beindul a növények nedvkeringése és megérkeznek az azt fogyasztó a levéltetvek is. Elsőként a rózsákat, ribiszkéket lepik meg, de hamarosan más növényeken is megjelennek.

Ők a biokertek zooplanktonjai. Teljes kiirtásuk nemcsak hiú ábránd, de nagy hiba is lenne. Ez persze nem azt jelenti, hogy hagyjuk haszonnövényeinket elpusztulni a gyengítő szívogatás miatt, vagy terjedni a vírusokat. Egyszerűen a levéltetvek szabályozása állandó feladat az év folyamán, vagy ezért, vagy azért.

Most az érintett haszonnövények felkutatása és az azonnali gyérítés a feladatunk. A gyümölcsfákra közvetlenül elvirágzás után viszik fel nagy mennyiségben a hangyák az “átteltetett” anyatetveket. Ezt könnyű észrevenni a fák törzsék fel-le szaladgáló hangyákról. Ha egy fán hangyák járnak, akkor az tuti tetves. Ezeknél kétféle védkezést is alkalmaznunk kell. Egyrészt eltérítjük a hangyákat. Ezt ragadós övekkel tehetjük. Másrészt a narancsolajos készítmények alkalmazásával elpusztítjuk amennyit csak lehet.

A ribiszkék friss levelei elkezdenek fodrosodni, pirosodni. Ha előző évben így jártunk, akkor el is kezdhetjük a megelőzést.

A szamóca palántákon, a spenóton és a margaréta típusú virágokon kezdjük a keresést a veteményesben.

Ilyenkor kizárólag narancsolajos készítményeket használjunk, mert az nem veszélyezteti a hasznos rovarokat és nagyon jó a hatékonysága. Olyannyira, hogy kevésbé fontos növényeken ne is használjuk, sőt hagyjunk “csalinövényeket”, amelyek odavonzzák majd a katicákat.

Erre tökéletes például a bodza, a vadrózsa, vagy a lóbab.

A WETCIT tisztán narancsolajos készítmény, amely képes perzselni is, ezért ne használjuk virágszirmokra és a maximális töménysége 30-40 ml/ 10 liter víz. Ezzel permetezzünk alaposan, a levelek fonákján. Mivel illóolajról van szó, ezért nyugodtan akár 4-5 naponként is használhatjuk. Érdemes 1 literes WETCITet beszerezni, mert egész évben ezt használjuk majd levéltetvek és lisztharmat ellen és ez a lemosó permetek legfontosabb összetevője. Sokba kerül, de akár 300 liter permetlé is lehet beéőée az évek során, hiszen hűvős helyen hosszú évekig jó marad, nem romlik meg.

Mit vessünk most?

A hideg kora tavasz miatt a korai zöldségeket még nyugodtan vethetjük.

Érdemes körülnézni hazánk legnagyobb kiskerti bio vetőmag kínálatában!

BIOKISKERT.HU Bio vetőmagok

Akinek a pénztárcája nem engedi meg, hogy  a visszafogásra is tökéletes bio vetőmagokból vesse be kertjét, azoknak ugyancsak széles, garantáltan vegyszermentes vetőmagokkal állunk rendelkezésére. Nekik is javaslom azonban egy-egy érdekes zöldség bio vetőmagjának megvásárlását is mert később saját maga is elő tudja majd állítani a következő évek magvait.

Eljött az ideje az olyen melegkedvelők vetésének, mint például az uborkák. Vegyszermentes kínálatunkból egy rendkívül ellenálló hibridet, a Megyer F1-et ajánlom hobbikertekbe, bio kínálatunkból pedig a ReinSaat ázsiai kígyóuborkáit.

A tökfélékből hatalmas választékot kínálunk. A bio cukkinik és bio sütőtökön az abszoltút kedvencek.

Harmadik késő tavaszi csoport pedig a babok. A zöldbabokat szakaszosan egészen nyár végéig vethetjük, ezért érdemes egy zacskó tartalmát több részre osztani. A kifejtő és főként a szárazbabok vetése azonban április-május.

Minden fűszernövényt és virágot vessünk el palántának, ami ezt igényli. A meleg beköszöntével a kevésbé érzékenyek közvetlenül szabadföldbe is mehetnek már.

A BIO fűszernövények, BIO gyógynövények, valamint az egyszerű vegyszermentes gyógy- és fűszernövények mindegyike vethető. Többségüket az év folyamán bio palánta formájában is be lehet (majd) szerezni.

A hasznos virágok kínálata egyre nagyobb webáruházunkban, amely a valódi biokertek kialakításához, ökológiai gyepekhez, virágszigetekhez elengedhetetlenek. Próbáljunk ki minél többet! Elsőként érdemes palántát nevelni, aztán következő évre megerősödve telelnek át, vagy szórják el magvaikat. Bio virágaink mellett vegyszermentes hasznos virágainkból, sőt, palántáinkból is lehet válogatni.

Építjük biokerti rendszereinket

Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyások

Ezeket saját magam fejlesztettem hosszú évek alatt. Tulajdonképpen a biogazdák dombágyásainak és a trendi magaságyásoknak az ötvözésével.

Méretei: 50 cm magas, 1,30-1,50 m széles 4-8 méter hosszú

Előnyei:

  • szennyezett városi talajon is nagy mennyiségű, egészséges zöldség állítható elő
    kicsi a munkaigénye
    esztétikus
  • rendkívül kényelmesen, a szélén lévő ülőkéről gondozható.
  • Kevés energia és idő ráfordítást igényel, mert a folyamatos növényborítottság miatt alig kell gyomlálni

Felépítése:

Vastagabb fatörzsek kerülnek a szerves anyag mag gerincébe, melyek bomlása a fehérkorhadást okozó gombák hatására 5-6 évig eltart.

A domb forma ökológiai szempontból fontos (mindennek helye van).

Ezt úgy alakítjuk ki, hogy mindig a gerincre tesszük a következő réteget és azt alaposan formára tapossuk.
A túlmelegedés és erózió miatt csak beépített rendszerrel működőképes. Mi T-tape-ből építettük fel a speciális gerincet és a szelepes öntözőszalagot, így nem nőnek bele a gyökerek és nem záródik el.
Az ágyás falán kívülről egy gyorscsatlakozó látható, arra kell rátenni az öntözőcsövet.

Profi csapatunk felméri a helyszínt, árajánlatot ad és megépíti az ágyást. Működési területünk Budapest és vonzáskörzete, valamint a Balaton északi partja, Balatonfelvidék.

Eperpiramis

Szamócák közül most a folytontermőket érdemes telepíteni. Elsődlegesen Mara de Bois fajtánkat ajánlom.

Most is lehet eperpiramist, különböző intenzív termesztő kreációkat létrehozni, amelyek valóban akár egy balkonon is elférnek.

Profi csapatunk meg is építi a folytontermő eperpiramist.

Fűszerspirál

Ez a konstrukció nem más, mint a permakultúra kicsiben, ahol sokféle növény és állat él egymással összhangban, ugyanakkor nem kíván sok munkát a kertésztől, mégis bőséges terméssel hálálja meg a jó helyválasztást és kialakítást.

Tulajdonképpen egy olyan kövekkel határolt ágyás, amely a spirálvonal közepe felé csigavonalban emelkedik.

A méret az 1 méter átmérőtől, bármeddig terjedhet. Léteznek hatalmasak, amelyekre kis gyalogút vezet.

Évelő fűszernövényekkel, egyszer telepítjük be, onnantól már csak szedni, gyéríteni kell. Meghatározott rétegrendje, tájolása és betelepítési sorrendje van.

Az interneten számtalan információ begyűjthető róla és nem nehéz megépíteni, ha azonban mégis szeretnének profi segítséget, akkor csapatunk ebben is rendelkezésére áll.

Ajánlatot kérni a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet

 

Ökológiai gondolkodó

A zöldségpalánták termelése és vevőinkhez juttatása minden évben elmélkedésre késztet engem.

Addig rendben van, hogy az ország legmelegebb vidékén állítjuk elő, egy olyan biogazdaságban, ahol mi adjuk a szaktanácsot. Itt többé-kevésbé természetes fűtéssel is megoldható a nevelés.

Amikor azonban a vevőkhöz juttatásról van szó, már egyáltalán nem egyértelmű, hogy melyik a legkörnyezetbarátibb megoldás.

Csomagolásnál leutazhatunk a messze levő palántanevelőbe, ami elég sok üzemanyag elégetésével jár. Ilyenkor megpróbálunk a lehető leghatékonyabban, kevés autóval megoldani a személyszállítást, de mégiscsak sokat autózunk, szennyezzük a levegőt. Ebben az esetben közvetlenül a palántanevelőből küldjük a növényeket, tehát kevésbé sérülnek.

Felhozathatjuk budapesti telephelyünkre is a palántákat, akkor azonban a teherautós szállítás okozza a légszennyezést és károsodnak a palánták.

A csomagolás kartondoboz. Amíg kicsi cég voltunk, addig barátilag összeszedtünk a használt dobozokat és újra felhasználtuk. Most már ezt nem tehetjük meg és rossz érzés nekem, hogy esetleg fákat kell kivágni pár palántáért. Kérek mindenkit, hogy az általunk kiküldött kartondobozokat használjátok fel bio módon, például talajtakarásra, vagy komposztáljátok. Gondolkodom jövőre valami jobb megoldáson.

A növények védelmére hullámpapír hengert használunk, amelynél ugyanez a helyzet, a helykitöltést azonban már szalmával oldjuk meg. Próbálkoztunk hulladék buborékos fóliával is (ebbe csomagolják a mezőgazdasági fóliát, ami a fóliasátrakat alkotja), de az nem tartotta meg eléggé a palántákat, ahogy a futárok dobálták a dobozokat.

Jó kérdés az is, hogy mi okoz több légszennyezést, ha futárcég viszi ki a növényeket, vagy ha mindenki eljön érte autóval….

Milliónyi kérdés, minden emberi tevékenységgel kapcsolatban, akkor is, ha valaki biokertészettel foglalkozik.

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 április 3” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük