Biokert Magazin 2021 április 2

Leírás

Itt az ideje a palántabeszerzésnek!

Sokszor leírtam már, hogy ne kapkodjunk a kiültetéssel, hiszen az éjszakai fagyok bármikor újra kialakulhatnak. Az viszont fontos, hogy időben gondoskodjunk róla, hogy legyen mit kiültetni a biokertbe.

Mi is elsősorban a Szeged melletti palántanevelőnkben szorgoskodunk ebben az időszakban. Hozzánk hasonló bio palántanevelés nemigen zajlik máshol Magyarországon. Többségében biodinamikus ReinSaat vetőmagokból, biogazdálkodásban, természetes növényvédelemmel állítjuk elő különleges palántáinkat.

Ezek a kedvencek:

Klasszikusunk a Marmande. és a St. Pierre. Mindkettő bevált fajta, amely finom, aromás ízével, nagy termőképességével és jól védhető immunrendszerével a hagyományos frissfogyasztású, lédús paradicsomok képviselője.

A Supersweet koktél paradicsomunk az első helyekért küzd, a legédesebb paradicsomok versenyében. Minden gyerek imádja, ellenálló és igazán bőtermő. Fürtben érik.

A San Marzano a hazánk biogazdaságaiban bevált, lucullus paradicsom, amely kiváló püré készítésre, aszalásra és saláta paradicsomnak, mert magas szárazanyagtartalma miatt nem ereszt sok levet.

Paprikáink közül a hungarikumnak is számító fehér TV, illetve lecsó típusok hódítanak leginkább. Ilyenek a Fehérözön és az Albaregia. A csípős verziók közül a klasszikus “hegyes-erős” Rekord és a közepesen csípős Jalapeno a legnagyobb kedvencek.

ITT lehet válogatni belőlük:

PALÁNTÁINK

Ahhoz, hogy gyorsan, a lehető legjobb állapotban kerülhessenek új gazdáikhoz, közvetlenül a palántanevelőből adjuk fel őket, gondosan csomagolva. Idén a GLS futárcéggel szállítjuk a palántákat, amely kicsit drágább ugyan, de szavatolja a biztonságos célbajutást.

Természetesen más terméket nem tudunk melléjük csomagolni, mert egyrészt összetörnék a palántákat, másrészt pedig minden egyéb budapesti telephelyünkön van.

Reményeink szerint május elején új telephelyre költözünk, ahol mód lesz végre a budapesti személyes átvételre is.

Talajelőkészítés a palánták kiültetéséhez

Az első amiről érdemes gondoskodni, az a kártevők elleni védekezés. A palánták szempontjából legnagyobb csapás, ha megjelennek a lótücskök és /vagy a csigák. Ezek egyetlen éjszaka alatt az egész veteményest képesek letarolni.

Első, a megfigyelés. Most lazítsuk meg a talajt, simítsuk el a magágyat, emeljük fel a mulcsot, geotextilt, kukkantsunk be a kertben levő nagyobb tárgyak (pl cserepek) alá. A lótücsök ujjnyi vastag járatai nagyon feltűnőek, ha elsimítjuk a talajt:

Ellenük egyetlen valóban hatékony dolog létezik ez pedig a nálunk kapható NEMASTAR, amely egy minden másra ártalmatlan, mikroszkópikus fonaféreg készítmény. Természetesen csapdázhatjuk is, de ahol egy van, ott több is lesz és ha már lerakták a petéiket, akkor nagy bajban van a kertünk.

Ez egy földből kiásott lótetű fészek:

A meztelencsigákat és petéiket ilyenkor főként “tereptárgyak” alatt találjuk. A mulcs, geotextil és cserepek alja ideális számukra. Náluk érdemes egy megelőző, kampányszerű csapdázással készülni a palánták kiültetésére. Ez egyrészt elegendő szokott lenni, másrészt felmérjük az állományt és felkészülhetünk a későbbi védekezésre.

Erről nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Kórokozó gombák ellen egyenlőre csak ott kell védekezni, ahol valamiért nem tudjuk betartani a vetésforgót és például ugyanoda kerül a paradicsom, vagy az uborka, ahol tavaly volt. Ilyen esetben a TRIFENDER Pro jelenti a megoldást. Egyszerűen belocsoljuk vele a fertőzött talajt (10literbe 20 g) és kapával kicsit beforgatjuk, vagy letakarjuk mulccsal. Ez ezért fontos, mert érzékeny az UV sugárzásra.

Tápanyagok a veteményesnek:

Az emberek többsége minden zöldségből azt vásárolja meg, amire ráírják, hogy bőtermő. Elfelejtik azonban, hogy a növények élőlények és táplálékra van szükségük a bő terméshez.

Minél rosszabb a talajunk és minél nagyobb hozamra képes a növényünk, annál több tápanyagot kell a talajba juttatni. Ne higgyük el a marketingszöveget a lombtrágyákról, akkor sem ha biogazdálkodásban engedélyezett termékről van szó. A növények a tápanyagok több, mint 95%-át a gyökerükön keresztül veszik fel. Lombtrágyákkal csak mikroelemeket tudunk pótolni, akkor ha hiánybetegségek lépnek fel. Persze a természetes lombtrágyák kiegyensúlyozottabbá tehetik a növény tápanyagellátását, de nem alapozhatunk arra.

A biokertek tápanyaga a komposzt, de nem mindegy milyen!

A jó komposztban a növényi hulladékon kívül állati trágya és talajbaktériumok is vannak. Folyamatosan a komposztálás alatt érdemes hozzátenni valamilyen trágyát. Szinte mindegy milyet, hiszen úgyis átalakul a komposztálódás folyamán.

Utólag, a kijuttatáskor már csak olyan komposztált bio trágyákat szoktunk hozzákeverni, mint például az ORGEVIT, mert ezek nem égetik a növényeket, nem lehet túladagolni őket.

Akinél évek óta jó minőségű komposzt képződik, ami tele van gilisztákkal és jól fejlődnek benne a növények, azoknak felesleges beoltaniuk mikrobiális készítményekkel, hiszen stabil az ökoszisztémájuk és a komposztáló már úgy tartja a saját talajbaktériumait, mint a pék a kovászt.

Ahol viszont ez még nincs meg, ott érdemes beoltani a komposztot AlgilBioval ez egy őshonos fajokat tartalmazó, biodiverz koncentrátum. Igazi, jó “kovász” a magyar biokertek komposztálóinak.

Kijuttatáskor, vagy ha a komposztban vastagabb növényi részek is vannak, akkor a Natur Terra a megfelelő választás. Ez nem túl sok baktériumfajt tartalmaz, de azok olyan erősek, mint egy természetes, “mini műtrágyagyár”. Komoly mennyiségű nitrogént kötnek meg a levegőből és mobilizálják a foszfort. Az elsővel kiváltanak sok állati trágyát és ami fontos, hogy ezt hosszútávon teszik. a másodikkal, pedig felszabadítják a kötött foszfort, ami a talajban levők akár 80%-a is lehet. Ha pedig ez a csoda még nem alég, akkor jön a harmadik, amely egyedülálló. Van benne egy fehérkorhadást okozó gomba. Ez az erős növényi szövetekben levő lignint bontja le, amellyel “megnyitja az utat” a baktériumok előtt, melyek így akár a faaprítékból is kinyerik a táplálékukat a cellulózt. Az így turbó fokozatban dolgozó növénytápláló baktériumok hosszú távon megmaradnak a biokertekben.

A Natur  emelt szárbontó verziója a Magaságyások oltóanyaga. Ez már olyan mennyiségben tartalmaz fehérkorhadást okozó gombát, hogy beindítja a magasított ágyások szervesanyag magját, illetve nyesedékek komposztálódását.

Megérkeztek a bazsalikomok is

A paprika és paradicsom palántákon kívül, a fűszernövényeinket is budapesti telephelyünkről küldjük, ezért bármivel összecsomagolhatók.

Legtöbbjük teljesen hidegtűrő, ezért teljes nyugalommal kiültethetők. Kivétel a bazsalikom, amelyet már lehet kapni, de kiültetés után az esetleges fagytól védeni kell esetleg egy kis darab fátyolfóliával.

Hidegtűrő levélzöldségeink közül érdemes ültetni az évelő Szarvasagancs útifüvet, a Vízitormát, a Téli porcsint, évelő rukkolát, Csabaíre véfűt, sarjadékhagymát, metélő hagymát és metélő fokhagymát.

Két évig vannak velünk a metélőpetrezselymek és ehető árvácskák.

Igazán aktuálisak a rovarmágnes növények. Ilyen például a nagyra növő bokrot képző csodálatos Borágó, a  növénybank rendszerbe illeszkedő Margaréta, vagy a gyógynövényként is használt Margitvirág, Indiáncsalán és a zsályák, .

Levéltetvek az első kártevők

A meleggel beindul a növények nedvkeringése és megérkeznek az azt fogyasztó a levéltetvek is. Elsőként a rózsákat, ribiszkéket lepik meg, de hamarosan más növényeken is megjelennek.

Ők a biokertek zooplanktonjai. Teljes kiirtásuk nemcsak hiú ábránd, de nagy hiba is lenne. Ez persze nem azt jelenti, hogy hagyjuk haszonnövényeinket elpusztulni a gyengítő szívogatás miatt, vagy terjedni a vírusokat. Egyszerűen a levéltetvek szabályozása állandó feladat az év folyamán, vagy ezért, vagy azért.

Most az érintett haszonnövények felkutatása és az azonnali gyérítés a feladatunk. A gyümölcsfákra közvetlenül elvirágzás után viszik fel nagy mennyiségben a hangyák az “átteltetett” anyatetveket. Ezt könnyű észrevenni a fák törzsék fel-le szaladgáló hangyákról. Ha egy fán hangyák járnak, akkor az tuti tetves. Ezeknél kétféle védkezést is alkalmaznunk kell. Egyrészt eltérítjük a hangyákat. Ezt ragadós övekkel tehetjük. Másrészt a narancsolajos készítmények alkalmazásával elpusztítjuk amennyit csak lehet.

A ribiszkék friss levelei elkezdenek fodrosodni, pirosodni. Ha előző évben így jártunk, akkor el is kezdhetjük a megelőzést.

A szamóca palántákon, a spenóton és a margaréta típusú virágokon kezdjük a keresést a veteményesben.

Ilyenkor kizárólag narancsolajos készítményeket használjunk, mert az nem veszélyezteti a hasznos rovarokat és nagyon jó a hatékonysága. Olyannyira, hogy kevésbé fontos növényeken ne is használjuk, sőt hagyjunk “csalinövényeket”, amelyek odavonzzák majd a katicákat.

Erre tökéletes például a bodza, a vadrózsa, vagy a lóbab.

A WETCIT tisztán narancsolajos készítmény, amely képes perzselni is, ezért ne használjuk virágszirmokra és a maximális töménysége 30-40 ml/ 10 liter víz. Ezzel permetezzünk alaposan, a levelek fonákján. Mivel illóolajról van szó, ezért nyugodtan akár 4-5 naponként is használhatjuk. Érdemes 1 literes WETCITet beszerezni, mert egész évben ezt használjuk majd levéltetvek és lisztharmat ellen és ez a lemosó permetek legfontosabb összetevője. Sokba kerül, de akár 300 liter permetlé is lehet beéőée az évek során, hiszen hűvős helyen hosszú évekig jó marad, nem roméik meg.

Földibolhák és legyek

A sóskát, rukkolát és ázsiai levélzöldségeket lyukasztgató földibolhák, a hagymák, répák, cseresznyék és dió “kukacosságát” okozó kártevő legyek, mind a talajban fejlődnek és telelnek át. A fertőzési lánc megszakításához és az állományuk gyérítéséhez most jött el az ideje az ARTIS használatának!

Az ARTIS Pro rovarölő gomba nem pusztít el minden talajlakó rovart. Elsődlegesen a káros fonalférgek és a gyenge kitinpáncélzatú rovarkártevők ellen használjuk. Amihez elengedhetetlen, az a hagymalégy, répalégy, cseresznyelégy és dió burokfúrólégy lárváinak elpusztítása kikelésük előtt.

Ezzel megakaszthatjuk a fertőzési láncot, de csak ha színes ragacslapokkal védekezünk majd a berepülők ellen is. A cseresznyelégy ellen már érdemes beszerezni a speciálisan erre való sárga lapokat, de kiakasztani, csak jóval később, amikor már nagyok, de még zöldek a rajtuk levő gyümölcsök. Ez májusban következik be. A diólégy még későbbi feladat, csak nyáron kell védekezni zöld ragacslapokkal, akkor viszont folyamatosan.

Mit vessünk most?

A hideg kora tavasz miatt a korai zöldségeket még nyugodtan vethetjük.

Érdemes körülnézni hazánk legnagyobb kiskerti bio vetőmag kínálatában!

BIOKISKERT.HU Bio vetőmagok

Akinek a pénztárcája nem engedi meg, hogy  a visszafogásra is tökéletes bio vetőmagokból vesse be kertjét, azoknak ugyancsak széles, garantáltan vegyszermentes vetőmagokkal állunk rendelkezésére. Nekik is javaslom azonban egy-egy érdekes zöldség bio vetőmagjának megvásárlását is mert később saját maga is elő tudja majd állítani a következő évek magvait.

Eljött az ideje az olyen melegkedvelők vetésének, mint például az uborkák. Vegyszermentes kínálatunkból egy rendkívül ellenálló hibridet, a Megyer F1-et ajánlom hobbikertekbe, bio kínálatunkból pedig a ReinSaat ázsiai kígyóuborkáit.

A tökfélékből hatalmas választékot kínálunk. A bio cukkinik és bio sütőtökön az abszoltút kedvencek.

Harmadik késő tavaszi csoport pedig a babok. A zöldbabokat szakaszosan egészen nyár végéig vethetjük, ezért érdemes egy zacskó tartalmát több részre osztani. A kifejtő és főként a szárazbabok vetése azonban április-május.

Minden fűszernövényt és virágot vessünk el palántának, ami ezt igényli. A meleg beköszöntével a kevésbé érzékenyek közvetlenül szabadföldbe is mehetnek már.

A BIO fűszernövények, BIO gyógynövények, valamint az egyszerű vegyszermentes gyógy- és fűszernövények mindegyike vethető. Többségüket az év folyamán bio palánta formájában is be lehet (majd) szerezni.

A hasznos virágok kínálata egyre nagyobb webáruházunkban, amely a valódi biokertek kialakításához, ökológiai gyepekhez, virágszigetekhez elengedhetetlenek. Próbáljunk ki minél többet! Elsőként érdemes palántát nevelni, aztán következő évre megerősödve telelnek át, vagy szórják el magvaikat. Bio virágaink mellett vegyszermentes hasznos virágainkból, sőt, palántáinkból is lehet válogatni.

Építjük biokerti rendszereinket

Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyások

Ezeket saját magam fejlesztettem hosszú évek alatt. Tulajdonképpen a biogazdák dombágyásainak és a trendi magaságyásoknak az ötvözésével.

Méretei: 50 cm magas, 1,30-1,50 m széles 4-8 méter hosszú

Előnyei:

  • szennyezett városi talajon is nagy mennyiségű, egészséges zöldség állítható elő
    kicsi a munkaigénye
    esztétikus
  • rendkívül kényelmesen, a szélén lévő ülőkéről gondozható.
  • Kevés energia és idő ráfordítást igényel, mert a folyamatos növényborítottság miatt alig kell gyomlálni

Felépítése:

Vastagabb fatörzsek kerülnek a szerves anyag mag gerincébe, melyek bomlása a fehérkorhadást okozó gombák hatására 5-6 évig eltart.

A domb forma ökológiai szempontból fontos (mindennek helye van).

Ezt úgy alakítjuk ki, hogy mindig a gerincre tesszük a következő réteget és azt alaposan formára tapossuk.
A túlmelegedés és erózió miatt csak beépített rendszerrel működőképes. Mi T-tape-ből építettük fel a speciális gerincet és a szelepes öntözőszalagot, így nem nőnek bele a gyökerek és nem záródik el.
Az ágyás falán kívülről egy gyorscsatlakozó látható, arra kell rátenni az öntözőcsövet.

Profi csapatunk felméri a helyszínt, árajánlatot ad és megépíti az ágyást. Működési területünk Budapest és vonzáskörzete, valamint a Balaton északi partja, Balatonfelvidék.

Eperpiramis

Szamócák közül most a folytontermőket érdemes telepíteni. Elsődlegesen Mara de Bois fajtánkat ajánlom.

Most is lehet eperpiramist, különböző intenzív termesztő kreációkat létrehozni, amelyek valóban akár egy balkonon is elférnek.

Profi csapatunk meg is építi a folytontermő eperpiramist.

Fűszerspirál

Ez a konstrukció nem más, mint a permakultúra kicsiben, ahol sokféle növény és állat él egymással összhangban, ugyanakkor nem kíván sok munkát a kertésztől, mégis bőséges terméssel hálálja meg a jó helyválasztást és kialakítást.

Tulajdonképpen egy olyan kövekkel határolt ágyás, amely a spirálvonal közepe felé csigavonalban emelkedik.

A méret az 1 méter átmérőtől, bármeddig terjedhet. Léteznek hatalmasak, amelyekre kis gyalogút vezet.

Évelő fűszernövényekkel, egyszer telepítjük be, onnantól már csak szedni, gyéríteni kell. Meghatározott rétegrendje, tájolása és betelepítési sorrendje van.

Az interneten számtalan információ begyűjthető róla és nem nehéz megépíteni, ha azonban mégis szeretnének profi segítséget, akkor csapatunk ebben is rendelkezésére áll.

Ajánlatot kérni a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet

Polyversum és NeemAzal

Ezt a két biológiai növényvédelmi nagyágyúnkat jelenleg nem lehet kapni, mert a Covid miatt nyitvatartásunk szünetel. Terveink szerint a palánta szezon végével, valamikor május elején nyitunk. Mivel mindkét termék használati ideje májustól lesz aktuális, ezért senki nem marad nélkülük, aki hozzánk fordul régi vásárlóink közül.

polyversum 5g

Ökológiai gondolkodó

Egészségügyi problémáinknál felmerül a kérdés, hogy helyesen táplálkozunk-e?

Az biztos, hogy az vagy, amit megeszel.

Mai világunkban azonban szinte elkerülhetetlenek a különböző szennyezések, hiszen a Földet érintő környezetszennyezések immár globálisak. Sokszor ér bennünket az a vád, hogy hazugság az egész biogazdálkodás, hiszen már nincs tiszta terület, mert mindenhova esik a savas eső és száll a füst.

A mondat eleje aljas rágalom, a vége azonban igaz, csak nincs összefüggés a kettő között. A biogazdálkodás nem valamiféle romantikus ábránd, amellyel visszaforgatjuk az idő kerekét a kemizálás előttre. Mi a legmodernebb ökológiai ismereteket és biológiai fejlesztéseket használjuk fel arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben lecsökkentsük a káros környezeti hatásokat, illetve mi már ne szennyezzünk tovább. Nem vagyunk tökéletesek, de igyekszünk és látjuk magunk előtt a célt, ami a lehető legtisztább élelmiszerek előállítása.

Mivel a kémiai szereket (műtrágyáktól a növényvédő szerekig) minden nem BIO növény előállításánál használják, ezért különböző kombinációkban és mennyiségekben, de folyamatosan terhelik szervezetünk “szűrőit”. Ezek a kor előrehaladtával telítődnek és kezdődnek különféle egészségügyi problémáink. Mindenkinél az örökölt “szűk keresztmetszet” határozza meg, hogy éppen milyen problémával szembesül majd.

A Bio zöldségek-gyümölcsök nem csodaszerek, sőt minden élelmiszernél ez lenne a normális, egyszerűen nem mérgezik tovább szervezetünket és hagynak időt a természetes öntisztuláshoz. Persze nem véletlenül a vegyipar a legjövedelmezőbb üzletág a Földön, kemikáliák nélkül sokkal drágább és macerásabb az élelmiszerelőállítás. Ez az egyik oka annak, hogy a bioélelmiszerek drágábbak. Persze hazánkban mesterséges árfelhajtás és árletaposás is működik a bioélelmiszereknél. Mivel az árrés többnyire a kereskedőnél marad, ezért a biotermelés nem igazán jövedelmező, így az import válik meghatározóvá ebben a szegmensben is.

De mielőtt elkezdnénk az össznépi magyar kesergőt, inkább nézzük mit tehetünk mi magunk az egészségünkért?!

Együnk friss, növényi enzimeket!

A növényi sejtek haláluk után leállnak és a bennük levő aktív fehérjék szétesnek. Ez a folyamat 15 perc és 6 óra között zajlik le a keringés leállása, tehát a szedés után.

Ezek a bioaktív anyagok az enzimek, ők működtetik a növényi sejteket és egy részük hatással van az ember test működésére is. Csak elenyésző részüknek ismerjük részletesen a hatását, ilyen például a C-vitamin. Azt viszont tudjuk, hogy támogatják az egészségünket. Tapasztalatok alapján elmondható, hogy a növények gyógyító, méregtisztító hatásához már kevés is elég, viszont minél többféle és természetesen vegyszerektől mentes formában.

Hogyan tudunk szedés után azonnal sokféle bio zöldséghez-gyümölcshöz jutni?

Termeljük meg! Erre tökéletes megoldás a biokerti veteményes, vagy a magasított ökológiai dombágyás.

Csipegessünk friss levélzöldségeket naponta akár többször is az ágyásainkból!

Töltsük gyógyító anyagokkal a szervezetünket, hagyjuk rásegíteni kerti munka közben a napocskát, amely segít megtermelni a valóban hatékony D-vitamint és piszkítsuk össze a kezünket, hagy kerüljenek bőrünkre biokertünk jótékony baktériumai.

 

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2021 április 2” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük