Biokert Magazin 2020 október /2

Leírás

Október 18-ig rendelhetők a szabadgyökerű gyümölcsfák!!!

Aki idén még szeretne gyümölcsfát ültetni, annak már csak néhány napja van rá, hogy leadja rendelését a biokiskert webáruházunkban.

Miben tudnak többet a nálunk vásárolt fák a más faiskolai árudákban kaphatóknál?

Egyrészről ezeket az ország 3 legprofibb faiskolájában állítják elő, ahol először mi válogatjuk ki a legszebbeket. A másik ok, azonban igazán fontos számunkra, ez pedig az előszűrés. A Biogazdabolt 10 éve fejlesztett biológiai növényvédelmi technológiáival a biokiskert webáruházban kapható minden gyümölcsfa megvédhető. Vannak közöttük ellenálló régi magyar fajták, tájfajták, toleráns klasszikus fajták és a legmodernebb, eredetvédett rezisztens fajták.

A máshol kapható oltványok sokszor nem alkalmasak biotermesztésre, Ha elültetnek egy betegségekre érzékeny gyümölcsfát, akkor az leromlik és elpusztul (fertőzve közben a többi növényt is), vagy kémiai, vegyszeres növényvédelemre lesz szüksége. Ilyenkor mondják aztán büszkén a mérgeket permetező hobbikertészek, hogy “na ugye megmondtam, hogy ezt NEM LEHET”. Igazuk van, olyan nemesítésből, amely kémiai növényvédelemre alapszik, ne várjunk biotermesztésre alkalmas gyümölcsfát.

Aki biokertbe szeretne gyümölcsfát, az nálunk bátran válogathat szabadgyökerű gyümölcsfát is, de már ne halogassa tovább!

Október 20-26 között termeljük ki idén a gyümölcsfákat, mert a hosszú, meleg ősz miatt későbbre tolódik a lombhullás. Október 16-tól kezdjük kiértesíteni vásárlóinkat, hogy küldjük a gyümölcsfákat, vagy átvehetők budapesti telephelyünkön.

Ettől az évtől a fákat vidéki telephelyünkön szortírozzuk és csomagoljuk, ezért más terméket nem tudunk kiküldeni ugyanabban a csomagban. A szállítást a SPRINTER végzi.

Lehetőség van Budapest XX. kerület, Kende Kanuth u. 58. szám alatti telephelyünkön is az átvételre. Itt más termékeket is át tudunk adni.

Legkeresettebb gyümölcsfáink (nem véletlenül!):

alma: MutsuFlorina (porzópárok)

birs: Cydora Robusta

cseresznye: Szomolyai fekete, Tamara (porzópárok)

szilva: Toptaste

datolyaszilva: Tipo

naspolya: Hollandi óriás

dió: Bonifác, Milotai kései (oldalrügyön termő porzópárok)

kajszi: Gönczi magyar, Goldrich

körte: Vilmos, Clapp (porzópárok)

mandula: Tuono

meggy: Feketicsi

őszibarack: Suncrest, Michelini

Konténeres gyümölcsfáink a készlet erejéig egész évben elérhetők.

A gyümölcsfák ültetéséhez nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Talajfertőtlenítés késő ősszel

Ilyenkor már hideg van ahhoz, hogy fonalféreg készítményeket juttassunk ki, ezért a spanyol csigák, lótücskök és cserebogár pajorok elleni hatékony védekezés lehetősége április második felére tolódott.

A rovarölő gombák azonban még legalább egy hónapig hatékonyan gyérítik a kártevők hadait. Legjobb közülük az ARTIS PRO. A dió burokfúrólégy talajban telelő nyüvei ellen, illetve a cseresznyefák alatt a cseresznyelégy pajorjai ellen most tökéletes a talajkezelés! Ne felejtsük ki azonban a veteményest sem!

Év közben megkeserítették a kertész életét a hagyma és sárgarépa kukacosságát okozó hagyma- és répa légy, melyek nyüveit ugyancsak elpusztítja ez az élő készítmény. A gyökértetvek és káros fonalférgek ugyancsak elpusztulnak az ARTIS PRO rovarölő gombától!

Ne maradjanak üresen az ágyások!

Sok olyan zöldségnövényünk van, amelyik télen sem hal meg, sőt az enyhébb, fagymentes napokon szépen növekszik. Ezek a speciális áttelelő növények.

A SIMA borsó akár szabadföldbe is vethető, mert teljes a téltűrése. Legkésőbb májusban biztosan szedhető, kb. 2 héttel e legkorábbi tavasziak előtt. Szerves bomlású ágyásokban gyorsabban nő és akár egy hónappal előbb szüretelhetünk, mint a tavasszal vetetteket. Ugyanez áll a fűtetlen fóliákra. Fűtött helyekre feleslege, mert a tavaszi vetésűek utolérik.

Szabadföldbe vessük csak az őszi mákot! Ennek a normál működéséhez szükség van fagyokra.

Hagymák közül minden most kapható dughagyma tökéletesen áttelel. Elsődlegesen zöldhagymának termesztjük ilyenkor a hobbikertekben. Bio dughagymánk a Radar való erre. A magyar fajták közül erre alkalmas a Makói Bronz,  kitűnő a lila Romy is, de az egészen profi választás a Shakespeare, amelyet kifejezetten erre nemesítettek. Most is vethetők a metélőhagymák, melyek közül a ReinSaat vastaglavelű fajtáját emelném ki.

Szabadföldben takarás nélkül termesszük, úgy áprilisban már szedhetők. Komposztálódó ágyásokban és fűtetlen fóliában a jelenlegi éghajlati viszonyaink között már márciusban ehetünk belőlük. Fűtéssel pedig folyamatos szedést biztosíthatunk egész éves szakaszos vetéssel.

Az áttelelő Messidrome fokhagyma jövő nyáron fog befejesedni, de sokkal nagyobb fejeket hoz és többet terem, mint a tavasziak, ezért mindenképpen érdemes ezt választani! Ugyanúgy, ahogyan a mákot csak szabadföldbe szabad vetni, takarás és fűtés nélkül.

Ugyanez vonatkozik a hagymás, hasznos virágokra. Érdemes még vásárolni és ültetni a gyümölcsfák alá, hogy a beporzókat időben bevonzzuk és nagyobb termékenyülést érjünk el. Ilyen a Crocus és Fürtös gyöngyike, a Crocus és Puschinia, a Csokros Nárcisz, a Törpe nárcisz, a Törpe Iris keverék és a Csinos szellőrózsa.

Káposztafélék közül magról vetéssel fűtött, vagy növényi bomlással hőt termelő berendezésekben fátyolfóliás takarással megpróbálkozhatunk az olyan rövid tenyészidejű karalábékkal, mint például a Szentesi fóliás kék, vagy a Noriko. Ezekből áprilisban már szüretelhetünk.

Petrezselymek közül például a Konika alkalmas lehet tél alá vetésre. Sokan szenvednek a petrezselyem gyökér termesztéssel, nekik érdemes kipróbálni, hátha a tél alá vetés jobban sikerül. Ami biztos siker, azok a különböző levélpetrezselymek, melyek közül a különlegesen nagy levelű Gigante-t emelném ki.

Sárgarépáknál ugyanez igaz az Amsterdamra és a ReinSaat saját nemesítésű Nanti 2-re.

Ezek a gyökérzöldségek akár hajtatásra is alkalmasak, tehát takarással, kis fűtéssel, akár már áprilisban is szedhetők.

A hónapos retkek közül az olyan rövid tenyészidejű, kis gumóméretű fajták, mint a Rudi, a Cherry Belle az Ester, és a Korai legjobb, szakaszosan egész télen vethetők még a komposzt “fűtésű” ágyásokban is.

A késő ősz-tél- kora tavasz tökéletes növényei a hidegtűrő levélzöldségek. Élettani szempontból ebben a vitaminhiányos időszakban ezek fogyasztása a legfontosabb.

Vethető mé

Saláták közül legjobb választás a Larissa, a Téli Vajfej, a Humil. Ezek bármelyik veteményes formában megállják a helyüket, csak a szedhetőség elérésének idejét befolyásolja a hőösszeg, de a fagytűrésük tökéletes.

Az igazi téli nagyágyúk azonban a hideg égövi spenótok. Ide tartozik a Matador, a Popey, a Monorez, a

Ugyanilyen téli Jolly Jokerek a madársaláták (normál, nagylevelű Vit) és a zsázsák (normálnagylevelű zsázsa).

Az Ázsiai levélzöldségek tulajdonképpen a káposztafélékhez tartoznak, ezért hidegtűrésük egész jó. Ennek ellenére kelésükhöz fagymentes talajt igényelnek és fejlődésük leáll igazán hidegben. Kevésbé zord teleken (és ugye az elmúlt években nem igazán láttunk ilyet) azonban egy “alulról melegítő” ágyásban (mélymulcs, dombágyás, stb), vagy egy hideghajtatásos fóliában tökéletesen jól érzik magukat. Akinek van ilyen termesztőberendezése, annak igazából a szeptember-májusi időszakban javaslom ezeknek a finom, értékes és különleges növényeknek a termesztését, mert ilyenkor nem magzanak fel és a nagy ellenség a földibolha sem károsít. Legismertebb fajtájuk a Pak Choi, vagy bordáskel ismét kapható. A legszebb a nagy rozettákat nevelő Tatsoi, a legcsípősebb pedig a Wasabino. Aki csak most ismerkedik ezzel a zöldségcsoporttal, annak az Oriental Mix keveréket javasolom, amiben szinte mindenből van egy “kicsi”.

Palánták és évelő levélzöldségek is kaphatók a Biokiskert webáruházban a Cserepes növények kategóriában. Minden készleten levő növény ültethető most, de a levélzöldségek különösen népszerűek ebben az időszakban. A Borbálafű, bár gyógynövény is, mi mégis főként korai levélzöldségként használjuk. Évelő és kissé pikáns íze a nemes rukkolához hasonló. Kis takarással már február végén is csipegethető. Ugyanez vonatkozik a tengerparti, vagy szarvasagancs utifűre, amely azonban leginkább egy jégsalátára hasonlít állagában és ízében, bár a levelei jóval kisebbek és nem fejesednek.

A sarjadék hagyma egy évelő faj, amelyből a legkorábbi zöldhagymát nyerhetjük. A metélőpetrezselyem és metélőhagyma és metélő fokhagyma is elérhető cserepes formában, de a Neon zeller is átvészeli a telet, ha most kiültetik és jövőre gyönyörű, korai levelekkel hálálja meg a gondoskodást.

 

Továbbra is telepíthetők bio szamócáink és bogyósaink

Szamócánál a késői, kisebb palánták viszont a koraiságot javítják, ezért egész ősszel telepíthetők!!!

Nagyon sokan vásároltak már tőlünk szamóca palántát az elmúlt években és a visszajelzések alapján választottuk ki a legnépszerűbb biokerti fajtákat, amelyeket biotermelőktől hozunk.

A saját szelekciós Elsanta fajta rendkívül bőtermő. Ez volt a legédesebb biogazdaságainkban, a gyerekek kedvence.

A Korona volt a legellenálló. Rendkívül aromás, eltenni ez a legjobb.

A Lambada a legkorábbi, amely egyszerű fátyolfóliás takarással is május elején terem.

A folytontermő Mara de Boist 6 fajtából válogattuk ki. Ez a fajta nyáron sem aprózódik, nem vizesedik, nem rohad és megtarja fantasztikusan finom ízét.

Másik fajtánk, az Ostara, amely viszonylag egyenletes termésmennyiséget hoz nyáron is.

Feketeribizliből kapható, a nagyon bőtermő, intenzív termelésre is alkalmas Titánia. Ehhez jó minőségű termőföld és tápanyag szükséges. A Fertődi feketeribizli ezzel ellentétben szinte mindenhol megél, olyannyira, hogy beszóródás elleni bogyós madársövényeinkben is helyet kap. Nem intenzív fajta.

Málnák közül nagy kedvenc, a fantasztikusan finom, nagy gyümölcsű, bőtermő és ellenálló Lubera Twotimer Sugana málna. Újdonság a magas UV sugárzásnak ellenálló Heritage folytontermő málna, de sokan szeretik a szinte savmentes Golden everest, sárga málnát is.

A Kazanlaki óriás bogyójú som nagyon finom, különleges színfoltja lehet a kertünknek. Teljesen érett termése friss fogyasztásra, lekvárnak, szörpnek, de akár pálinkának is fantasztikus.

Ugyancsak fajából hazai biotermesztésben a legjobb Loch Ness szedrünk, amely szintén folyamatosan kapható!.

Kiviből porzópárt is venni kell, ahhoz hogy teremjen, de amikor beindul a gyümölcsözön (kb. 3 év), akkor nagyon hálásak leszünk ennek a csodálatos növénynek.

Mogyoróból porzópárt kell venni. A Romagna és Gentile, talán a leginkább bőtermő fajták. Bokor típusa gyökerén olyan különleges gombák is megtelepedhetnek, mint a csiperke, vagy akár a szarvasgomba. Törzses verziója igazi újdonság a magyar piacon. Törökmogyoró törzsön, nemes római mogyoró, amely gyönyörű alakú fává fejlődik, melynek nem kell a sarjait folyamatosan eltávolítani.

Kis kertek tökéletes gyümölcsei a szőlők. A nálunk kapható csemegszőlők egy kivételével, szinte semmilyen kezelést nem igényelnek. Legellenállóbb az új nemesítésű, fehér Fanny és a hagyományos sötétpiros Nero.

A legtetszetősebb fehér színű rezisztens szőlőnk, a hatalmas fürtöt növesztő Palatina, a legkedveltebb pedig a Pölöskei muskotály.

A Suvenir mélykék színe mellett hosszúkás bogyói (kecskecsöcsű) miatt közkedvelt.

Nagyon különleges a szintén új nemesítésű Venus, amely egy nagy bogyójú, magnélküli szőlő. Nem rezisztens, de speciális technológiánkkal védhető, ezt ellensúlyozza, hogy a gyerekek imádják.

 

Tegyük tökéletes tápanyaggá a komposztot!

Komposztálás nélkül nincs biokert és bio gondolkodás. Ennek nagyon sok oka van. A velünk élő baktériumflóra egyesül kertünk talajának mikrobáinak közösségével, így kialakítjuk saját ökoszisztémánkat.

Fapadosabban ez a legjobb tápanyag a növényeinknek. Nem a legdúsabb, de legtermészetesebb. Kis ügyességgel azonban “feltuningolhatjuk”, úgy, hogy minden másnál több természetes tápanyagot tartalmazzon. Ehhez először is kell egy kis állati trágya. Lehet saját állatoktól származó, vagy normál almos trágya, de a Biokiskert webáruházban is kapható erre tökéletes komposztált vegyes trágya, az ORGEVIT. Utóbbi előnye, hogy már komposztált forma, ezért túladagolni szinte lehetetlen.

Második lépésben pedig be kell oltani valamilyen bakteriális anyaggal. Ez lehet egy saját komposzttea, vagy olyan őshonos bektériumokból készített biodiverz oltóanyag, mint az ALGIL Bio, de az igazi nagyágyú, a konkrétan erre szelektált nitrogén megkötő és foszformobilizáló baktériumokat és lebontó gombákat tartalmazó NATUR TERRA.

Még van egy kis idő az október végi tápanyagutánpótlásig, ezért most érdemes bekeverni-beoltani a komposztot, hogy a talajbaktériumok nagyon felszaporodjanak benne.

Nézzék meg erről alábbi videónkat:

VIDEO

Miben tud segíteni a Biogazdabolt Csapata?

Az őszi metszések lombhullástól a komoly fagyokig-hóig tartanak. Utóbbiakra már fogadjuk a jelentkezéseket, a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

Csapatunk  jelenleg saját fejlesztésű, magasított ökológiai dombágyásainkat építi. 

Tekintse meg róla következő videónkat:

VIDEO

Szolgáltatásinkat a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet megrendelni.

Kérjen ajánlatot!

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2020 október /2” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük