Biokert Magazin 2020 november /1

Leírás

Metszés, lemosás ősz, tél, vagy tavasz?

Nagyon megoszlanak a vélemények a metszésről és lemosó permetezésről. Nekünk is megvan a magunk véleménye, melynek azonban alapvető szakmai, biológiai okai vannak.

A lombhullató, mérsékelt égövi, fásszárú növényeink normálisan októberben leállítják a fotoszintézisüket és elkezdik a tápanyagok visszaszívását. Ilyenkor a levelek sárgulását, pirosodását vesszük észre. Végül lezárják a párologtató részeket (levelek) és lehullatják őket október végén. Ezután leáll a belső keringésük is és hibernálódnak az első komolyabb fagyokkal (-5 fok alatt), ami 20 éve átlagosan november végén következett be.

Hosszú téli alvás után, február közepén-végén hóolvadás után, amikor a nappali maximum hőmérséklet stabilan fagypont felett van, megindul a keringés, amelyet a rügyek duzzadása mutat. A rügyek március végén pattannak meg és áprilisban borul virágba a legtöbb gyümölcsfa.

Ez volt az az állapot, amelyet 20 éve még normálisnak tartottunk és alátámasztottan az ún.: “jeles napok”.

Mostanra ez teljesen megváltozott, amelyre a növények, a kártevők és a kórokozók is reagálnak. Az éghajlatváltozást már 5-10 éves távlatban is észlelhetjük saját kertjeinkben is. Mi a hírleveleink és magazinunk alapján pontosan látjuk a változásokat és igyekszünk alkalmazkodni hozzájuk biológiai növényvédelmi technológiáink kutatás-fejlesztésével.

Mindezek alapján a következőt javasolom azoknak a gyümölcskertészeknek, akik a biológiai növényvédelem rögös útjára lépnek:

Érdemes a friss ültetésű és az egészséges gyümölcsfák metszését már lombhullás után, de még az első hó előtt elvégezni. Ilyenkor alapjáraton még működik az immunrendszerük, de közvetlenül utána mindenképpen szükséges lemosó permetezést végezni narancsolajos készítménnyel (PrevB2, vagy Wetcit). Érdemes beszerezni valamelyiket, hiába kerül viszonylag sokba, mert sokáig elegendők egy kiskertbe (200-300 liter permetlé lesz belőlük) és a levéltetvek, valamint lisztharmat ellen is ezeket használjuk majd év közben. Ilyenkor a nagyobb sebeket azonnal zárjuk is például Biocera méhviaszos bio készítménnyel.

A beteg, idős fáknál jobb a február-márciusi metszés és mindenképpen réz+narancsolaj lemosó permetezést javasolunk. A probléma az időjárás bizonytalansága miatt van. Ha ugyanis hosszú, havas tél után berobban a tavasz, akkor lehet hogy lekéssük azt a pillanatot, amikor még metszeni., lemosózni lehet… egy év kimaradás pedig nagy gond lehet.

Ez az oka, hogy mi is amit lehet már novemberben-decemberben a havak előtt megmetsszünk.

Mi a Cuproxat+ PrevB2, vagy Wetcit permetszert javasoljuk 50 ml + 50 ml + 10 liter víz arányban lemosáshoz.

Ez azért nagyon jó kombináció, mert a réz nagyon rongálja a talajéletet, a Cuproxat viszont a legkisebb réztartalmú, mégis hatékony készítmény. Ha nem muszáj, tehát nem betegek a fák, akkor nem használjuk!!!

A réz erősen pusztítja a talajt, mégpedig hosszú távon. Mostantól a Biogazdabolt nem is forgalmaz réztartalmú permetszereket, akkor sem ha azok alapszintű ökológiai gazdálkodásban engedélyezettek. Akinek szüksége van rá, az bármely vegyszeres gazdaboltban beszerezheti.

A narancsolaj szuper tulajdonsága, hogy illóolaj tartalma miatt beszívódik a kéregbe, egészen a fa részig, ami azt jelenti, hogy a teljes kéregből “kitakarítja” a kórokozók többségét, majd elillan miután elvégezte a dolgát. Ez növeli a rézkészítmény hatékonyságát sokszorosára. Az összes többi olajos permetszer csak a kéreg felszínén marad, aminek a hatékonysága töredéke a narancsolajos szereknek és mivel nehezen kopik le, ezért a növény légzését is csökkenti.

Beteg ágak eltávolításánál a nagy sebeket leecseteljük a Cuproxat+PrevB2, vagy Wetcit kombinációval (ez a fertőtlenítés) és csak kicsit utána zárjuk le valamilyen fa sebkezelővel.

Karácsonyi ajándék ötleteink biokertészeknek

Alapvetően a Biokiskert-Biogazdabolt nem a karácsonyi ajándékokra szakosodott. Régebben ez nekünk teljesen “halott szezon” volt az értékesítésben, hiszen a kert alszik.

Észrevettük azonban, hogy egyre több ember hobbijává vált az otthoni zöldségkertészkedés, ami teljesen érthető ebben a Covid időszakban. Nekik pedig sokan vennének biokertészeti ajándékot.

Az ő számukra ajánljunk néhány kedvelt termékünket:

Szakkönyveink és Biokerti naplónk.

Csíráztató, bio minősítésű magjaink és csíráztató eszközeink

Legkorábban vethető vetőmagjaink:

Bio hónapos retkeink, petrezselymeink, sárgarépáinkvegyszermentes gyökérzöldségeink. Bio hagymáink, vegyszermentes hagymáink. Bio borsóink, lóbabjaink és vegyszermentes hüvelyeseink. Korai bio karalábéink és vegyszermentes káposztaféléink. Bio ázsiai salátáink, Bio salátáink, bio spenótjaink, sóskáink és vegyszermentes levélzöldségeink sokasága.

Ezekből nyugodtan válogathat minden hozzá nem értő családtag is meglepetés ajándékot, mert nem tud melléfogni!!!

Bio vetőmagjaink drágábbak, de különleges minőséget jelentenek, viszont az olcsóbb vegyszermentes vetőmagok is biztonsággal használhatók biokertekbe, tehát azok is kitűnő ajándékok lehetnek…

A kerti szerszámaink, eszközeink között is találhatunk hasznos, alacsonyabb költségvetésű ajándékokat (pl. nagyon aktuálisak a metszőollók), de akár komolyabb csomagokba is válogathatunk, például egy mini meterológiai állomást. 

Akinek tetszik Biokert Magazinunk, az akár ingyenes karácsonyi ajándékként megküldheti a regisztrációs linket kertészkedő barátainak:

FELIRATKOZÁS BIOKERT MAGAZINRA

Miket vethetünk üvegházba, fóliába télre?

Készítettem egy filmet az üvegházak (fóliák) téli vetéséről, melyben elsődlegesen levélzöldségeket ajánlok.

VIDEO

Korai borsóink (például )akár hideghajtatásba (külön fűtés nélkül) is folyamatosan vethetők. Legjobbak a cukorborsók, amelyeket hüvellyel együtt fogyaszthatunk.

Hagymák közül minden dughagyma használható. Elsődlegesen zöldhagymának termesztjük ilyenkor. Bio dughagymánk a Radar való erre. A magyar fajták közül erre alkalmas a Makói Bronz,  kitűnő a lila Romy is, de az egészen profi választás a Shakespeare, amelyet kifejezetten erre nemesítettek. Most is vethetők a metélőhagymák, melyek közül a ReinSaat vastaglavelű fajtáját emelném ki.

Káposztafélék közül magról vetéssel fűtött, vagy növényi bomlással hőt termelő berendezésekben fátyolfóliás takarással megpróbálkozhatunk az olyan rövid tenyészidejű karalábékkal, mint például a Szentesi fóliás kék, vagy a Noriko. Ezekből áprilisban már szüretelhetünk.

Ami biztos siker, azok a különböző levélpetrezselymek, melyek közül a különlegesen nagy levelű Gigante-t emelném ki.

Sárgarépáknál ugyanez igaz az Amsterdamra és a ReinSaat saját nemesítésű Nanti 2-re.

A hónapos retkek közül az olyan rövid tenyészidejű, kis gumóméretű fajták, mint a Rudi, a Cherry Belle az Ester, és a Korai legjobb, szakaszosan egész télen vethetők.

A késő ősz-tél- kora tavasz tökéletes növényei a hidegtűrő levélzöldségek. Élettani szempontból ebben a vitaminhiányos időszakban ezek fogyasztása a legfontosabb.

Saláták közül legjobb választás a Larissa, a Téli Vajfej, a Humil. Ezek bármelyik veteményes formában megállják a helyüket, fűtött helyeken azonban a hajtatási saláták és az Ázsiai levélzöldségek tökéletes választást jelentenek.

tLegismertebb fajtájuk a Pak Choi, vagy bordáskel ismét kapható. A legszebb a nagy rozettákat nevelő Tatsoi, a legcsípősebb pedig a Wasabino. Aki csak most ismerkedik ezzel a zöldségcsoporttal, annak az Oriental Mix keveréket javasolom, amiben szinte mindenből van egy “kicsi”.

Az igazi téli nagyágyúk azonban a hideg égövi spenótok. Ide tartozik a Matador, a Popey, a Monorez, a Verdil.

Ugyanilyen téli Jolly Jokerek a madársaláták (normál, nagylevelű Vit) és a zsázsák (normálnagylevelű zsázsa).

Palánták és évelő levélzöldségek is kaphatók a Biokiskert webáruházban a Cserepes növények kategóriában. Minden készleten levő növény ültethető most, de a levélzöldségek különösen népszerűek ebben az időszakban. A Borbálafű, bár gyógynövény is, mi mégis főként korai levélzöldségként használjuk. Évelő és kissé pikáns íze a nemes rukkolához hasonló. Kis takarással már február végén is csipegethető. Ugyanez vonatkozik a tengerparti, vagy szarvasagancs utifűre, amely azonban leginkább egy jégsalátára hasonlít állagában és ízében, bár a levelei jóval kisebbek és nem fejesednek. A Téli Porcsin már nevében is mutatja, hogy ilyenkor az egyik legjobb választás fűtetlen fóliákba is.

A sarjadék hagyma egy évelő faj, amelyből a legkorábbi zöldhagymát nyerhetjük. A metélőpetrezselyem és metélőhagyma és metélő fokhagyma is elérhető cserepes formában,

Így működik ismeretterjesztő/szaktanácsadó rendszerünk

Elsődleges ez a teljesen ingyenes Biokert Magazin, amely mindig az aktuális feladatokat írja le teljesen pontosan saját technológiáinkkal és termékeinkkel, de mindig csak az aktuális szám érhető el.

Akinek tetszik, az akár ingyenes karácsonyi ajándékként megküldheti a regisztrációs linket kertészkedő barátainak:

FELIRATKOZÁS BIOKERT MAGAZINRA

Másodlagos a Biokerti Napló amely egy Kalendárium, Kiizárólag vegyszerek nélkül kertészkedők számára. Követjük benne az éghajlati változásokat és röviden, tömören megadjuk saját legfontosabb biológiai növényvédelmi technológiáinkat, de terméknevek nélkül, általánosan. A hagyományos könyvekkel ellentétben itt naplószerű üres lapokat is találunk, hiszen a saját jegyzetek a legfontosabbak a biokertünk megismeréséhez!!!

Ez is Kitűnő Karácsonyi ajéndék lehet minden biokertésznek!

Harmadik a helyszíni szaktanácsadás, amely már konkrétan a saját kertre fókuszáló oktatás, szaktanács.

Negyedik pedig a biokert építési, karbantartási szolgáltatásunk.

Indul az őszi metszésekkel a Biogazdabolt Csapata

Az őszi metszések-lemosó permetezések lombhullástól a komoly fagyokig-hóig tartanak. Mi ökológiai metszést alkalmazunk, tanítunk, melynek során a növények egészsége fontosabb szempont a termésmennyiségnél. Természetesen ezt követően biológiai permetszerekkel végezzük a lemosó permetezést.

Jelentkezni a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet.

Kérjen ajánlatot, melyhez kérjük mellékeljen fényképet is!

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2020 november /1” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük