Biokert Magazin 2020 július /3

Leírás

Az esőkkel megérkeznek a komoly kórokozók

A csucsorféléknél (paradicsom, paprika, burgonya, stb.) már a legpusztítóbb gombabetegségek is megjelentek. Elsősorban a fitoftóra gomba hatásai mutatkoznak. Ilyenkor ez már “normális”, de az elmúlt időszak esői sokat rontottak a helyzeten.

A képen az egyetemi Polyversum kísérletünk látható. A beteg paradicsomok fitoftórásak, a középső egészséges a folyamatosan Polyversummal kezelt.

Fontos tudni, hogy ezeknek a növénynek ugyanazok a kórokozói. A burgonyavészt és paradicsomvészt például ugyanaz a fitoftóra gomba okozza. Mivel a talajban telel át, ezért vetésváltással, esetleges Trifenderes talajfertőtlenítéssel tudjuk lassítani a megjelenését, de a növény közvetlen fertőződését megakadályozni, esetleg gyógyítani csak a POLYVERSUM gombaölő gomba képes a bio készítmények közül. Megelőzésként egészséges növényállományokban 5g/10 liter2 töménységben 10-14 naponta kell ilyenkor már permetezni a paradicsomot, paprikát, stb. Amikor már beteg részeket látunk, akkortól 5g/6-8 liter töménység és heti egy permetezés javasolt, de előtte a fertőzött leveleket el kell távolítani. A burgonyánál ez kevés, mert a föld alatti részeket a POLYVERSUM gombaölő gomba nem tudja megvédeni.

A tökféléknél, de leginkább az uborkáknál és persze a szőlőnél megjelent a peronoszpóra, melyre ugyanaz javasolható, mint a paradicsomvészre, a POLYVERSUM gombaölő gomba permetezés a legjobb, amit tehetünk.

Így néz ki:

A tökféléknél, szőlőknél és almásoknál már a lisztharmat is megjelent, amely ellen ilyenkor a PrevB2, vagy a Prosiliconos permetezés a leghatékonyabb a mi technológiánkban. Mindkettőből 50 ml kell 10 liter vízbe.

Így néz ki:

A moníliának ilyenkor indul a gyümölcsöket támadó szakasza. Éréskor egy-egy barna pötty jelenik meg a gyümölcsön, majd nagyon gyorsan (pár nap alatt) lerohad. A folyamatot meggyorsítja a kártevők szívogatása-rágása, ezért ellenük is védekezni kell.

Így néz ki:

Magát a gombabetegséget a fából “kiölni” nem lehet, de tünetmentesen tartható. Ennek azonban egész éves, többlépcsős technológiája van, melynek mostani teendője a POLYVERSUM gombaölő gomba permetezés. Ez még beteg fánál is jelentősen csökkenti a kárt, de önmagában nem elegendő.

Sajnos a szőlőnek egy új gombabetegsége is fellép most már. Ez a feketerothadás. Virágzási időszakban fertőz és főként a fürtöt károsítja. Most kísérletezünk POLYVERSUM gombaölő gombával és úgy tűnik, hogy közvetlenül a virágzásban végzett permetezés megfogja a kórokozót, később azonban már nem tudja megakadályozni a betegséget

A málnán, szedren és szamócán már elindult a bothrytis, vagy szürkepenész. Erre viszont nagyon jó a POLYVERSUM gombaölő gomba.

Így néz ki:

MOST AKCIÓSAN ADJUK A POLYVERSUM gombaölő gomba MINDHÁROM KISZERELÉSÉT

Az 5 g-os POLYVERSUM gombaölő gomba CSAK 999 Ft (10 liter permetszer elkészítéséhez elegendő)

Az 50 g-os POLYVERSUM gombaölő gomba CSAK 6990 Ft (100 liter permetszer elkészítéséhez elegendő)

A 100 g-os POLYVERSUM gombaölő gomba CSAK 9990 Ft (200 liter permetszer elkészítéséhez elegendő) Termelők számára nagyon kedvező ár!!!

További hasznos információk a Polyversum gombaölő gombáról:

VIDEO

Telephelyi átvételünk folyamatos, ezt az egy terméket akár rendelés nélkül is tudjuk adni munkanapokon 8-16 óráig, illetve csütörtökön 10-18 óráig. Törzsvásárlóinknak a kiszállítás is megoldható!

Másodvetések nyár második felére

A nyári időszakban folyamatos a betakarítástól és a fertőzésektől elpusztult növények helye is kiürül. Ne keseredjünk el, mert nincs olyan év, amikor minden jól sikerül, amit a természet egyik kezével elvesz, azt visszaadja a másikkal. Gyakori, hogy valamelyik zöldségből nem sikerül a tavaszi, viszont ősszel csodálatosan muzsikál. A spenótok, saláták és retkek például ősszel sose magzanak fel és még a kisebb fagyok idején is szedhetők.

Most kezdődnek a másodvetések, melyek ősszel fognak teremni. Ez még nem a “tél alá vetés”.

Nézzük végig mik jöhetnek szóba másodvetéseknél:

Babok közül a zöldbabok még augusztusig vethetők, mert októberben még betakaríthatók. Ilyenek a vegyszermentes fajtáink közül a Budai Piaci, a Capitano, a Cheroke, a Juliska, a Maxidor, az Orinoco. Minden biodinamikus zöldbab vetőmag szóba jöhet. Egyedül borsók után nem javasoljuk a vetésüket.

Augusztusban újra vethetők a rövid tenyészidejű borsók. Ezek közé tartozik az összes biodinamikus cukorborsó .

Az augusztusban vetett rövid tenyészidejű kifejtőborsók is szépen beérnek ősszel. Bio magjaink közül a Douce Provence és a Rajnai törpe tökéletes ilyen célra, de a a vegyszermentes Avola, Debreceni sötétzöld és világoszöld és a Léda is tökéletes választás.

A borsókat is szinte bármi után vethetjük a babok kivételével.

A vegyszermentes céklák mindegyike, szakaszosan vethető, egészen szeptemberig. A Biodinamikus cékla vetőmagjaink közül a lila színűek alkalmasak késői vetésre.

A petrezselymek és hagymák közül ilyenkor csak a levéltermőket vessük. Ilyenek a metélőhagymák és a metélőpetrezselymek. Bio petrezselymeink közül választhatjuk a fodros levelű és a simalevelű , sőt az óriás levelű változatot is. A hagyományos metélőhagyma mellett érdemes vastagabb levelű és  metélő fokhagymákat is vetni ilyenkor, hiszen ezek nagyon egészségesek és évelők. Természetesen olcsóbb, vegyszermentes változatban is elérhetők ezek a fajták.

A zellerek palánta formában tökéletes másodvetemények. Nálunk most gumós, szár és metélő változatban is elérhetők.

A retkek mindegyike vethető még-már. A biodinamikus retekmagok és a vegyszermentes retek vetőmagok között is nagyszerű fajtáink vannak! A rövid tenyészidejű, ún. hónapos retkek augusztustól októberig mehetnek szabadföldbe, kis takarás alatt pedig szinte egész télen is.

Még nevében is klasszikus másodvetemények a tarlórépák. A biodinamikus vetőmagok között egész kategória van a tarlórépáknak, de vegyszermentes magok között is megtalálható egy magyar fajta, a Horpácsi tarlórépa.

A sárgarépák között is vannak olyan rövid tenyészidejű fajták, amelyeket őszi friss fogyasztásra egész augusztusban is vethetők. A biodinamikus fajták különösen alkalmasak erre, például a Dolciva, az összes Nanti, melyek közül legnépszerűbb a ReinSaat saját nemesítése, és a Treenetaler. A vegyszermentes magok közül szintén a Nantes fajtákat javasoljuk őszi termesztésre, áttelelőnek pedig az Amsterdamot.

Most jó vetni és palántázni is a Tengerparti (vagy szarvasagancs) útifüvet, amely magról vetve az egyik legkorábbi levélzöldség lesz tavasszal, a palánta pedig már késő ősszel is szedhető.

Ázsiai salátákat csak ott vessünk, ahol nincs földibolha kártétel a káposztaféléken, de ott is inkább csak augusztus második felében. A Rukkolát és a mizunát is ide sorolom. Jelenleg hatalmas a földibolha rajzás és ezek a kedvenceik, szóval csak fátyolfólia alatt próbálkozzunk!

Jelenleg vethető még az Újzélandi nyári spenót, de egyre inkább újra itt lesz az ideje a hidegtűrőknek. Augusztusban már vethető a Matador, a Popeye, a Monorez és a Butterfly. A Verdil téli spenót kifejezetten áttelelésre való, de elég későn vetve a matador is alkalmas lehet rá.

A mángoldok palántáról még termeszthetők a fagyokig. Nálunk kapható a legtöbb mángold palánta a levélzöldség palánták kategóriában.

A saláták mindegyike vethető most. A nyáriak augusztusig, a rövid tenyészidejű (kora tavasziak) pedig augusztus második felétől újra. Hatalmas választékot tartunk a vegyszermentes saláták és a biodinamikus saláta vetőmagok között is.

Őszi termesztésre most vessünk karalábét. Augusztus közepéig bármilyet, onnantól már csak rövid tenyészidejűeket.

Tökfélék közül már csak a cukkinikkel próbálkozzunk! Több fajtát találtok Biodinamikus vetőmagjaink között, de a klasszikus vegyszermentes Black beauty is tökéletes választás.

Az uborkák közül a rezisztens, fürtös, hibrid fajtákkal érdemes másodvetésben próbálkozni, ilyenek a Barbara, a Kolombusz, a Megyer, a Mohikán.

A fűszernövények közül vethetők még a kaprok, a zsázsák,

A cserepes változatú gyógy- és fűszernövényeink többsége évelő, ezért bármikor ültethetők.

Idei kínálatunkból most ajánlom az ősszel beérő gumós zellert, a szárzellert és a két évig betakarítható metélőzellert és muskotályzsályát.

Évelők közül pedig a salátanövényként is használható szavasagancs-, vagy tengerparti útifüvet, a vad-évelő rukkolát, a metélőhagymákat.

Elsődlegesen fűszernövények közül a tárkonyt, a borsikafüvet, a borsmentát, a koreai mentát, a curryfüvet,  a rozmaringokat.

Gyógynövények közül pedig a az Istenfát, a kerti rutát, a kisvirágú füzikét, az echinaceát, a kövirózsát, a margitvirágot a fehér ürmöt, a csabaíre vérfüvet, az orvosi zilizt, az orvosi zsályát, a római kamillát, a Valerianát, vagy macskagyökeret,

Az ökológiai gyepek őszi vetéséről és az augusztusi zöldtrágyákról a következő számban lesz szó.

Tápanyagok a kifáradt kertnek

Ahogy a növényeink elérik a terméscsúcsot, meg kell hoznunk a döntést, hogy kiszedjük őket és valamilyen másodvetést teszünk a helyükre, vagy szükségük lesz tápanyagutánpótlásra.

Ilyenkor valami intenzív állati trágyára van szükségük. Saját kínálatunkból a Bio DCM mikrogranulált vegyes, komposztált trágyákat ajánlom erre a célra. Általában a zöldségeknek valót, de a folytontermő eprek, málnák és a paradicsomok alá inkább a bogyós gyümölcsökre valót, a hosszan virágzó dísznövényekre (pl.: leanderek, rózsák, dézsás és balkon növények), pedig természetesen a virágokra valót.

A csapadékos, nem igazán meleg nyár miatt nehezebben érnek a gyümölcsök, zöldségek. Sok a “zöldtalpas” paradicsom, húzódik a gyümölcsérés.

Ezek ellen a professzionális bio megoldás az új Alga K plusz készítmény, amely egy magas kálium tartalmú algát tartalmaz. Ez az alga tartalmazza mindazokat a természetes növényi hormonokat és tápanyagokat, amelyek a növények cukorszintéziséhez szükségesek, azaz gyorsítják az érést, édesebbé teszik a gyümölcsöket.

Most érdemes talajoltó készítményeinkkel beoltani a komposztot, mert a felszaporodó speciális talajbaktériumok már őszre tökéletes komposztot biztosítanak! A biodiverzitást növelő, a tápanyagok szintjét késleltetve növelő AlgilBio és a kevesebb talajbaktérium fajból álló, de gyorsabb hatású Natur Terra alkalmas erre.

Nézzék meg erről a következő videót:

VIDEO

A sok csapadék kedvez a csigáknak

A hazai fajokat meg lehet fogni különböző hagyományos és alternatív magoldásokkal. Ilyenek például a sörös csapdák, melyek használatáról tekitsék meg következő videónkat:

VIDEO

A spanyol csiga azonban százszor keményebb ellenfél, amely kiszorítja a hazai fajokat is. Szörnyű invazív kártevő, amely egyes területeken akár a kertészkedést is lehetetlenné tudja tenni. Nyugat Európában az északi területek sáskajárásának is nevezik.

Eddig csak a futókacsát tudtuk javasolni ellen, mert az igazán hatékony biológiai készítmény nem volt elérhető hazánkban. 6 évig dolgoztunk rajta és mostanra megérkezett a spanyol csigák elleni NEMASLUG élő BIO készítmény.

Mindkét webáruházunkban kapható és ki is szállítjuk hűtve, express megoldással.

A NEMASLUG magas ára és a leírása ne tévesszen meg senkit, mert okosan használva nagy területre elegendő.

A NEMASLUG profi használatáról, erősen fertőzött területen, nézzék meg alábbi videónkat:

VIDEO

Nincs meleg mégis megérkezett a kalcium hiány

A növények már elérték azt az állapotot, amikor fellép a relatív kalcium hiány.

Ennek a tünetei a terméseken keletkező barnás rothadások, például a paradicsom és cukkini csúcsrothadása, vagy a paprika és almák pöttyökben, és kis köralakú, barna foltokból induló rothadása.

Ilyenkor nem egy mikroba fertőz, hanem a sejtfalak, a bőrszövet válnak áteresztővé a kalcium hiánya miatt, ezért bármilyen a növény felületén levő olyan kórokozó képes megbetegíteni (egyszerre sokféle is), amelyek ellen egyébként megvédené az immunrendszere.

Az esetek többségében ez nem azt jelenti, hogy a talajból hiányozna ez a gyakori ásvány, hanem a felvétele nehézkes a növények számára. A kiegyensúlyozott tápanyagellátás javít hosszútávon ezen a helyzeten, de ha már fellép a probléma, akkor lehet kezelni. Sok házi módszer is létezik, a tejes permetezéstől egészen a kalcium pezsgőtablettáig, de a profi bio megoldás erre az AMINOCAL. Ez a lombtrágya azonnal hat és hosszútávon kezeli a problémát. Sajnos, mivel egy új, professzionális bio készítményről van szó, amelyet nagy gazdaságok számára fejlesztettek ki, ezért csak nagy kiszerelésben kapható. Törzsvásárlóinknak telephelyi átvételre biztosítunk kisebb mennyiséget is, ezért forduljanak hozzánk bizalommal ezzel kapcsolatban is.

VIDEO

A tavaszi levéltetű áradat vírusokat hozott

A vírusok ellen nem sokat tudunk tenni. A terjedésüket tudjuk akadályozni, de teljes védettséget csak a vírusrezisztens fajták adhatnak egy-egy vírusra. Amikor már megfertőződtek a növények, akkor csak csökkenteni tudjuk a vírusok tüneteit bizonyos immunerősítő anyagokkal.

Legjobb hatású erre a Natur Vita algás készítmény, de alkalmas ilyen célra a Fitokond is.

A Fitokondi, gyógynövényes készítmény használatáról nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Cserebogarak és rózsabogarak pusztítják a gyümölcsfákat

A nagy cserebogár fajok és a szép rózsabogarak fejlődésük során hosszú éveket töltenek lárva állapotban a földfelszín alatt. Olyankor láthatatlanok a kertészek számára.

Három évente van igazán nagy rajzás, most egy ilyen év van a rózsabogaraknál. Ezek az élettelen növényi részeken fejlődnek (például a komposztálóban), ilyenkor azonban a kifejlett bogarak hatalmas csapatokban szállnak meg egy-egy gyümölcsöst. Létezik ellenük használható feromoncsapda, de van amikor már az is teljesen hatástalan és oda a termés.

A hozzá nagyon hasonló zöld cserebogár észrevétlenül ugyan, de sokkal nagyobb károkat okoz. Az elmúlt években rendkívüli módon elszaporodott, főként a homoktalajokon. Ez egy olyan faj, amely egyaránt károsítja a lágyszárú növényeket (pl.: szamóca, burgonya) és a fásszárúakat. Utóbbiak közül valamiért minden cserebogár pajor a fiatal meggyfákra pályázik. Sajnos az amúgy mindent elviselő Feketicsi meggyfára is ez jelenti az egyetlen valós veszélyt. A többi gyümölcsfa is veszélyben van persze. Minél fiatalabbak, annál inkább. Az idősebb fák is megsínylik, de mivel nem pusztulnak el, ezért nem gondolunk rá hogy ez lehet az alapprobléma, inkább valamelyik másik betegséget okoljuk, pedig lehetséges, hogy csak a gyökerek rágása miatt az immunrendszer gyengülése teszi lehetővé egy-egy betegség fellángolását.

Fontos, hogy felismerjük, mert ha összetévesztjük a rózsabogárral, akkor nem vesszük elég komolyan. Aki észleli hogy idén rajzanak nála a cserebogarak, annak érdemes a különösen veszélyeztetett növényeknél jövő tavasszal NEMATOP hasznos fonalféreg készítménnyel talajfertőtlenítést végezni!!!

Hamarosan kezdődik a gyümölcstelepítési szezon

A szamóca telepítésével indulunk, amelyet augusztusban kezdünk. Minél hamarabb és minél erősebb palántákat telepítünk, annál nagyobb termésmennyiségre számíthatunk jövőre. A késői, kisebb palánták viszont a koraiságot befolyásolják.

Nagyon sokan vásároltak már tőlünk szamóca palántát az elmúlt években és a visszajelzések alapján választottuk ki a legnépszerűbb biokerti fajtákat, amelyeket biotermelőktől hozunk.

Lesz rendkívül bőtermő a legédesebb fajtából és egy nagyon ellenálló, igazán aromás. A legtöbben ún.: folytontermő fajtákat keresnek, ezeknek azonban a termőképessége és a minősége is elmarad az egyszer termő fajtáktól. Természetesen azért ilyenünk is lesz, de próbáltuk 6 fajtából kiválasztani azt ami legjobban működött biogazdaságunkban.

Itt tekinthető meg video a telepítésről:

VIDEO

Ugyancsak augusztusban rendelhetők és elvihetők is lesznek különleges bogyós és héjas gyümölcseink.

Konténeres gyümölcsfáink között idén sok Feketicsi meggyet is találhatnak vásárlóink, mert akkora az érdeklődés. Ezeket augusztus második felétől lehet majd rendelni és átvenni.

Legnagyobb választékunk természetesen a szabadgyökerű gyümölcsfákból lesz, ezeket azonban csak szeptembertől lehet majd rendelni.

Számítunk rá, hogy a COVID járvány második hulláma miatt korlátozott lehet a gyümölcsfa átvétel, ezért a kiszállítást fogjuk preferálni.

Lehetőség van azonban a telepítéshez szaktanácsot kérni a bioszaktanacs@gmail.com email címen. Nagyobb gyümölcstelepítésnél a szaktanácshoz kedvezményes gyümölcsfa árajánlatot és telepítési ajánlatot is adunk majd. Ilyen esetekben igény szerint telephelyi átvétel, vagy egyedi kiszállítás szóba jöhet majd.

Miben tud segíteni a Biogazdabolt Csapata?

Sokszor írjuk, hogy törzsvásárlóinkat külön eljárásban szolgáljuk ki. Na, de ki lehet a törzsvásárlónk?

Mindenki, aki vásárolt már telephelyi átvétellel a Biokiskert, vagy Biogazdabolt webáruházunkban, vagy részt vett tanfolyamunkon, igényelt személyes szaktanácsot, vagy voltunk nála biokertészeti munkát végezni (metszés, permetezés), biokertet építeni. Egyszóval, aki már találkozott velünk és webáruházi rendelésénél a megjegyzésben ezt feltünteti és kéri valamelyik speciális szolgáltatásunkat, kedvezményünket.

A Biogazdabolt megpróbál olyan lenni, mint a Roxfort… “aki segítséget kér tőlünk, az meg is kapja azt”…

Melyek aktuális szolgáltatásaink?

Most érdemes átfújni az egész kertet Polyversum gombaölő gombával!

A kórokozó gombák tombolnak ilyen időjárásnál, de az összes fa (nemcsak a gyümölcsfák) ilyenkor építi be jövő évi rügyeit, ezért ha most kapnak egy biológiai tisztítást, akkor a jövő évet egészségesen fogják kezdeni.

Egy nagyobb kertnél, magas fáknál igazán alaposan, profi gépekkel lehet csak biológiai készítményeket kijuttatni. Erre mi képesek vagyunk! Árainkban a szaktanács, különleges készítményeink és a munkadíj is benne van. Ezeken felül csak a kiszállási díjat kell megfizetni. Elsősorban Budapest környékén és a Balaton északi oldalán, a Balatonfelvidéken vagyunk “otthon”.

Ilyen gépekkel dolgozunk:

VIDEO

Az őszi termesztéshez most kezdjük újra építeni saját fejlesztésű, magasított ökológiai dombágyásainkat, melyeket közel 10 éve építünk országszerte.

Tekintse meg róla következő videónkat:

VIDEO

Nagyon népszerű szolgáltatásunk az őszi telepítési terv elkészítése. Ilyenkor szaktanácsot adunk, hogy reálisan olyan gyümölcsfákat válasszanak a biokertekbe, amelyek jól érzik ott magukat és megvédhetők a kártevők és kórokozók ellen. Azt is elmondjuk hogy ehhez milyen kezelésekre lesz majd szükség. Aki ilyen segítséget kér tőlünk, annak kedvezményes gyümölcsfa árajánlatot és külön kiszolgálást is adunk a szaktanács mellé!

Online tanfolyamaink javában tartanak, de a gyümölcsök biológiai növényvédelmére még lehet jelentkezni.

További információkat biogazdabolt.hu oldalunkon találnak itt:

TANFOLYAMOK

Szolgáltatásinkat a bioszaktanacs@gmail.com email címen lehet megrendelni.

Kérjen ajánlatot szaktanácsadásra, telepítési terv készítésre, biológiai növényvédelmi kezelésekre, vagy magasított ökológiai dombágyás építésre!

Igény szerint és a koronavírus járvány megkötéseihez alkalmazkodva vidéken kihelyezett, intenzív egynapos tanfolyamok, vagy rövidebb előadások tartását is vállalom, megfelelő számú jelentkező esetén, civil szervezetek megkeresése alapján. Természetesen számlát is adok, amely akár pályázatokhoz is elszámolható.

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2020 július /3” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük