Biokert Magazin 2020 december /2

Leírás

Megérkeztek 2021 évi bio vetőmagjaink

Több, mint 15 éve kezdtem bele a biokertészkedésbe. Azóta már én vezetem hazánk legnagyobb bio vetőmag kínálatával rendelkező webáruházát. A következő évi vetőmagkínálat böngészésekor érzett izgalom, azonban 15 éve mindig ugyanolyan, bármelyik oldalán állok a “pultnak”.

Fokozatosan értem el, hogy Magyarországon ugyanolyan széles választék legyen valódi, bio minősített, sőt, biodinamikus nemesítésű vetőmagokból, mint a biotermesztésben élen járó nyugati szomszédunknál. Azóta együtt dolgozunk a ReinSaat osztrák biodinamikus vetőmag nemesítő csapattal, amióta márkaképviseletüket is ellátjuk. Minden utunk a Hornerwaldi gazdaságba, inspiráló élmény. A Biokiskert webáruház munkáját a Hungária Ökogarancia bio minősítő szervezet ellenőrzi évek óta, ezért oldalunkról minden tőlünk vásárló biogazdálkodó letöltheti a szükséges igazoló dokumentációt.

No, de nézzük miben adhat mást egy biodinamikus vetőmag olyan kertészeknek, akiknek egyébként nincs szükségük hivatalos bio minősítésre. Mi az értelme és előnye ezeknek a magasabb árkategóriájú, profi vetőmagoknak?

Első helyen kell említeni azt a szomorú tényt, hogy hazánkban a kapható konvencionális vetőmagok jó része csávázott, azaz növényvédőszerekkel be van vonva. Ezek a felszívódó kémiai anyagok később is megmaradnak a növényben, így azok bio termesztésre alkalmatlanok. A biodinamikus vetőmagok természetesen kezeletlenek.

Második fontos dolog az ellenálló képesség. A mindenhol általános vegyszeres termesztésben nem fordítanak túl sok figyelmet a növények saját ellenálló képességére. Mivel kémiai szerekkel a legtöbb kártevőt és kórokozót képesek elpusztítani, ezért a nemesítésnél első helyre kerültek a vegyszeres árutermelés szempontjából fontos olyan kritériumok, mint például az egyöntetű kinézet, vagy a jó szállíthatóság, pulton tarthatóság. Az olyan számunkra fontos tulajdonságok, mint az ízek, ásványi anyag- és vitamintartalom, a termelők számára pedig az ellenállóképesség, a konvencionális nemesítésben felesleges és értelmetlen dolgok. A biodinamikus nemesítésnek viszont éppen ezek a legfőbb kritériumai. A biodinamikus vetőmagokból fejlődő növények kifejezetten biokerti termesztésre alkalmas, az alapfajtáknál ellenállóbb, jobb ízű fajtaváltozatok.

Harmadik a fajtaválaszték. Ide csak azok a fajták kerülhetnek, amelyek a biokertek komplex ökoszisztémájába illeszkednek. Igazán biodiverz flóra kialakítására ezek alkalmasak, beleértve a zöldtrágyanövényeket és hasznos virágokat is.

Negyedik a különleges fajták. Sok olyan növény is megtalálható (cca. 500 fajtát felsorakoztató) választékunkban, amely más magyar vetőmagkereskedőnél nem. Ilyenek például az ázsiai saláták, tarlórépák, hokkaidó tökök, vadvirágok, gyógynövények, tájfajta paradicsomok-, paprikák, vagy akár a földimandula, vérsóska, labodák, tüskés uborka.

Ötödik a saját vetőmag visszafogás. Egy valódi biokertész arra törekszik, hogy egy kis magán “nemesítés” révén létrehozzon saját kertjére adaptált “tájfajtákat, fajtaváltozatokat”. Valójában az igazi tájfajták is így jöttek létre. A helyiek kiválogatták a kertjükben legjobban teljesítő növényeket és azokból fogtak vissza magokat. Erre a célra nem létezik alkalmasabb a ReinSaat biodinamikus vetőmagjainál. Ezek a tökéletes, előszelektált, kiinduló fajták!!!

Valódi, ellenőrzött bio vetőmagjaink kínálata immár teljes. Tessék böngészni és tervezni a jövő évi vetéseket!

Hogyan vásároljunk vetőmagokat?

Legalább 3 vásárlást javasolunk azoknak, akik egész évben szeretnének kertészkedni, bio zöldséget termeszteni.

Az elsőt érdemes januárra-februárra időzíteni.

Ilyenkor célszerű a következőket megvásárolni:

A különlegességeket. Ezek ugyanis hamar elfogynak. Tavaly a következőkből alakult ki hiány viszonylag korán: White Amaryllis extra édes földicseresznye, NuMex Suave red nem csípős chili, Julietta vírusrezisztens kápia paprika, Kono, japán gourmet padlizsán, Ruthje és Mirimiri ReinSaat nemesítésű koktélparadicsomok, a hipoallergén Földimandula, a szuperédes Nanti ReinSaat selection sárgarépa, a Mezei és a Vadvirág virágkeverékek, a lila bab és borsó, a szóják és lóbabok, a Hokkaidó tökök, ázsiai uborkák, a luffa tök, a leveles kelek, ázsiai saláták, vérsóska, malabárspenót, laboda mix, színes mángold keverék. Az osztrák anyacég készletei márciusig általában kitartanak ezekből a különlegességekből, ezért ha addig éppen nincs a webáruházunkban, folyamatosan a szállítás. 

A legkorábbi vetésekhez szükséges magokat. Ezek a petrezselymek, sárgarépák, hónapos retkek, hagyma vetőmagok, borsók, lóbabok, ázsiai saláták, hidegégövi spenótok, sóskák, korai fejes– és tépősaláták, rukkola, korai zöldtrágyák.

Azok a növények, amelyekből korai palántát lehet nevelni. Ilyenek például a káposztafélék, fejessaláták, ázsiai saláták.

Amelyekből fűtött helyen kell palántát nevelni. Paprika, paradicsom, padlizsán, földicseresznye, zeller, dinnyék.

A második vásárlásnak akkor jön el az ideje, amikor megérkeznek a késő tavaszi vetésre alkalmas magok és más szaporító anyagok, például a vetőburgonyák. Ez általában márciusra időzíthető, de az aktuális Biokert magazinban meg fogjuk írni.

A harmadik vásárlás pedig a másodvetésekre vonatkozik és nyáron jön el az ideje, amikor már látjuk az első félév eredményeit, elkezdenek ürülni a sorok. Ilyenkor általában az időjárás már megmutatta a foga fehérjét, fagyokkal, aszályokkal, esős időszakokkal, így azt is látjuk, hogy mit kellene pótolni.

Segítséget nyújtunk a vetéstervezéshez

Minden bio vetőmagot rendelő vásárlónknak ajándékba adunk egy általunk kifejlesztett, biológiai növényvédelmet figyelembe vevő növénytársítási mátrixot, amely egyrészt tartalmazza az összes nálunk kapható zöldségfajt, másrészt részletes útmutatót tartalmaz a vetés tervezéshez.

Az általam írt Biokerti Naplót érdemes az első vetőmagbeszerzésektől vezetni, így pontosan látható lesz, hogy év közben mivel-mikor kell foglalkozni majd.

Tanfolyamunk a komplex biokertről. bármikor elérhető online, amely nagyon hasznos az egész kert, ezen belül a vetések megtervezéséhez is.

Igényelhető személyre szabott online szaktanácsadás keretében vetés tervezés a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

KIZÁRÓLAG januárban rendelhetők ragadozó atkáink!!!!

Minden fa, cserje, szőlő, málna, szeder és egyéb fásszárú növény kártevőit csökkenti, az atkakártevőket pedig teljesen elpusztítja. Ezerszer egészségesebb minden növény, amelyre telepítjük!!!

Legújabb kutatásainkban szamóca ültetvényekben is működik.

A Typhlodromus pyri ragadozó atkákat tartalmazó filccsíkokat, nagyobb ágakra, a tőketörzsre vagy karra kell kihelyezni februárban, de a kihelyezés idejét úgy válasszuk meg, hogy az a tartós felmelegedés előtt legyen (+10 C fok fölött aktiválódnak).

A filccsíkokban 15-50 db Typhlodromus nőstény van (átlag 20 db). A kihelyezést követően a ragadozó atkák felszaporodása és tartós megtelepedése következik be 2 év alatt, ha folyamatosan jelen van a fitofág atka tápláléka is.

Valódi biológiai növényvédelemnél természetesen nem használunk semmi olyan vegyszert amely károsítaná őket. Bio körülmények között mindig találnak alternatív táplálékot, ezért teljesen nem tűnnek el, akkor sem ha specifikus táplálékuk elfogy. Megfigyeléseink szerint más kártevők egyedszáma is csökken, a ragadozóatkákkal betelepített növényeken.

Egyes dísznövényeket (pl.: tuják, leanderek, stb.) károsító fitofág atkák ellen is “bevethetők”.

Minden a Bio-Gazdabolt által kidolgozott biológiai növényvédelmi technológiába telepíthetők.

Januári működésünk

Folyamatos a rendelések kiszállítása. Ilyenkor élő növényeink többségének szállítása szünetel, ezért csak a GLS kiszállítás működik. Nagyon megbízható futárcég, amelynél kártyás fizetés is lehetséges.

Visszaállítjuk a személyes telephelyi átvételt is, de a járvány miatt inkább a kiszállítást javasoljuk.

Januártól indulnak online (élő) biológiai növényvédelmi tanfolyamaink!

Közel 10 éve indítottuk első biológiai növényvédelmi tanfolyamainkat biogazdálkodók számára.

2015-től kiskertekre is kidolgoztuk biológiai növényvédelmi technológiáinkat és ezzel párhuzamosan hobbikertészeknek is meghirdettünk tanfolyamokat budapesti előadónkba.

A szokásos január-februári időszakban zoom chat-es formában online, mégis élőben tartom meg a haladó, csak biológiai növényvédelmi tanfolyamainkat.

II. Zöldségek biológiai növényvédelme

Ezt a tanfolyamunkat élőben, webkamerán keresztül konferencia beszélgetés technikával tartjuk és elküldjük az előadás anyagát.

3×2 órás interaktív előadás sorozat. Szerdai napokon délelőtti vagy esti időpontokban elérhető januárban és februárban.

A tanfolyam díja 15.000 Ft

Első tanfolyami időpontunk 2021 január 13. szerda. Választható délelőtt 9-11 óráig, vagy este 18-20 óráig. A tematika megegyezik a délelőtti és délutáni tanfolyamnál, ezért szükség esetén meg is lehet cserélni az időpontokat.

III. Gyümölcsök biológiai növényvédelme

Ezt a tanfolyamunkat élőben, webkamerán keresztül konferencia beszélgetés technikával tartjuk és elküldjük az előadás anyagát.

3×2 órás interaktív előadás sorozat. Szerdai napokon délelőtti vagy esti időpontokban elérhető januárban és februárban.

A tanfolyam díja 15.000 Ft

Első tanfolyami időpontunk 2021 február 3. szerda. Választható délelőtt 9-11 óráig, vagy este 18-20 óráig. A tematika megegyezik a délelőtti és délutáni tanfolyamnál, ezért szükség esetén meg is lehet cserélni az időpontokat.

Jelentkezni és bővebb információt kapni a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com címen lehet.

 

Ezeket megalapozza a most már megvásárolható online tanfolyam a komplex biokertről.

 

Mit “kertészkedjünk” a lakásban télvíz idején?

Február előtt eszünkbe se jusson elkezdeni a palántanevelést! (Kivéve persze a fűtött üvegházakba kiültetendőket.)

A téli, szomorú időszakokat tovább nehezíti, hogy kertben sem csinálhatunk semmit…

Ami ez alól kivétel lehet, azok a lakásban, közvetlen fogyasztásra csíráztatott magok, vagy a mikrozöldek.

A Biokiskertben kapható csíráztató magok is nagyon jól hasznosíthatók ilyen célokra. Ilyen például a bio-mungóbab, a bio-retek, a bio-brokkoli, bio-lucerna, bio-mustár, bio-napraforgó, bio-borsó, bio-vöröshagyma, bio-zsázsa.

Ezek a magok víz és meleg hatására gyorsan kicsíráznak. Egészségünkre gyakorolt hatásuk felbecsülhetetlen. A bennük található milliónyi élő növényi enzim segít szervezetünknek harcolni minden negatív hatás ellen.

Következő kategória a szintén lakásban is előállítható mikrozöldek. Ezek tulajdonképpen túlnőtt csírák, amelyeket valamilyen termesztőközegen nevelnek. Minden csíráztatásra alkalmas mag erre is használható.

Lehet jelentkezni tél végi ökológiai metszéseinkre.

Teljeskörű biológiai növényvédelmi kezeléseket végzünk.

Egyik legfontosabb szolgáltatásunk a tél végi koronaalakító és egészségügyi metszés, sebkezelés és lemosó permetezés bio készítményekkel.

Kérjen ajánlatot, melyhez kérjük mellékeljen fényképet is!

Szolgáltatásaink megrendelhetők a gyongyver.bioszaktanacs@gmail.com email címen.

Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 2020 december /2” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük