biogyomber webáruház, webshop

Akciós termékek

izsóp (kezeletlen)
izsóp (kezeletlen)

190 Ft
AKCIÓ!
99 Ft

További akciós termékek

Partnereink

csodafa fáklya ricinus
db
Az Afrikából származó ricinus (Ricinus communis)  hazánkban is ismert gyógy- és dísznövény, bár rendkívül mérgező volta miatt sokan tartanak tőle.

A népi elnevezései változatosak, ismert, mint csodafa, csodafű, Jónáska bab, Jónás fája, kikajon, Krisztuskeze, Krisztustenyere, Krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny, kiki, nagysárfű, török-mag, vakondokfa, vakondfű, vakondbab, vagy vakondelhárító cserje, utóbbi elnevezéseit onnan kapta, hogy távol tartja a kertből a vakondot.

Gyors növekedésű, lágy szárú növény. Eredeti élőhelyén évelő, akár 10-12 méter magasra is megnő. Nálunk egyéves növény (rendkívül fagyérzékeny!), a 2,5-3 métert is elérheti. Igen gyorsan egy kis fához hasonlóvá válik és jó árnyékot ad. Hatalmas, csillag alakú, tányérszerű levelei vannak, amelyek miatt az erős szél feldöntheti. A levelek színe a sötétzöldtől a vörösesig, lilásig is terjedhet.
Világospiros vagy rózsaszínű fürtös virágai nyár végén nyílnak, majd színes tüskékkel borított hüvelyekké alakulnak át. Ezekben a hüvelyekben fejlődnek a bab nagyságú, tarka magok.

A magja rendkívül mérgező, a benne található ricin miatt! Gyógyászati alkalmazásra a magból hideg sajtolással és kezeléssel állítják elő a hashajtóként ismert ricinusolajat, amit műszaki kenőcsök adalékanyagaként, világítóolajként és szappanként is használnak.A ricinusból palántát nevelhetünk, amit a fagyok elmúltával ültessünk ki, vagy meleg helyen a szabadföldbe is vethetjük a magot (ajánlatos vetés előtt 24 órára beáztatni a magot). Nagyon fontos, hogy kesztyűt viseljünk a ricinussal, vagy magjával való foglalatoskodásnál!

A ricinus nem válogat a talajban, de nem árt az ültetés előtt fellazítani azt, hogy a növény gyökerei jó mélyre tudjanak terjeszkedni. Ha a gyökerek nem tudnak elég mélyre hatolni, akkor a nyári zivatar, szél eltörheti a ricinusunkat.

A ’Carmencita Red’  fajtának hatalmas, bordós levelei vannak, és szokatlanul nagyok az élénkpiros virágai. A ’Carmencita Pink’  rózsaszín virágai miatt különleges, az ’Impala’  virágai kárminvörösek és barnák. A ricinus jól mutat kerítések, falak mentén, de szoliterként is. Szépen kiemeli a társként mellé ültetett amarántot, napraforgót, hajnalkát.
Megtekintve: 177


KAPCSOLAT

   70-63-73-883
   1203. Bp. Kende Kanuth u. 58.
   Üzenet küldése


HÍRLEVÉL


Adatvédelem GYIK

SSL biztonságos vásárlás     Webáruház bérlés