BioKert Magazin

Folyamatosan frissül vetőmag választékunk.

A vetőmagidény közeledtével akkora az érdeklődés, hogy sajnos nehéz folyamatosan feltölteni a webáruházat az érkező magokkal. Ahol a "jelenleg nincs készleten" felirat szerepel, az az esetek döntő többségében csak ideiglenes hiányt jelent. Érdemes visszalátogatni pár nap múlva.

Jelenleg csak a melegházban termelőknek sürgős valóban a vetőmagbeszerzés. Aki szabadföldre szeretné majd kiültetni növényeit, annak nem kell kapkodnia, akkor sem ha előtte palántát kell nevelnie.

Elsőként a chiliket és földicseresznyéket vetjük el meleg helyen, de ezzel is érdemes várni februárig. Aki már januárban nekikezd, annak gondoskodnia kell a megfelelő mesterséges világításról is.

Téli tanfolyamaink immár az ország több pontján elérhetők

Rád után Biatorbágyon, a Zala megyei Teskándon, és Kaposváron is megrendezésre kerülnek tanfolyamaink. Általában a biokertek kialakítása tanfolyami anyag lesz hallható. Mindegyikre lehet jelentkezni.

Folytatódnak saját budapesti kis előadónkban is a tanfolyamok, ahol még a középhaladó gyümölcs biokertész és a két haladó tanfolyamra vannak helyek.

Kezdő biokertész és biológiai növényvédelem - gyümölcs

Akinek gyümölcsfái, vagy bokrai vannak, arra nehéz évek várnak a klímaváltozás miatt. Egyre több és eddig nem látott kártevő és kórokozó nehezíti a biokertészek dolgát. Az ellenük történő védekezéshez az alapoktól kell ismerni az ökológiai gyümölcstermesztést. Ezen a tanfolyamunkon faj- és fajtaismeret mellett szó lesz a biodiverzitás növeléséről, az ökológiai gyepekről, virágszigetekről, beszóródás elleni védelemről. Itt is lesz lehetőség egyéni konzultációra, ahol telepítési, vagy növényvédelmi tanácsot adunk fényképek alapján.

Január 22. szerda és január 26 vasárnap 9-15 óráig

Haladóknak szól két töményen Biológiai növényvédelmi technológiáinkat taglaló tanfolyamunk, melyből a zöldségest

Január 29. szerda és február 2 vasárnap 9-15 óráig

a gyümölcsöst pedig

Február 5. szerda és február 9. vasárnap 9-15 óráig

tartjuk

Tanfolyamaink egynaposak, nagyon intenzívek, interaktívak és kiscsoportosak. Maximális csoportlétszám 20 fő, ezért lehetőség van közös konzultációra is. A tanfolyamok helyszíne budapesti előadónk a XX. kerület Bocskai u. 13 szám alatt (családi ház!). Autóval könnyen megközelíthető a Határ út és az M5 bevezető felől. Tömegközlekedéssel pedig a Boráros tér, vagy a Határ úti metró állomástól.

Nyitottak vagyunk vidéki tanfolyamok szervezésére, amennyiben valaki (baráti társaság, vagy szervezet) legalább 10 résztvevővel jelentkezik és tud biztosítani egy helyiséget, ahol le tudunk ülni, és egy fehér falra tudok vetíteni (projektort viszünk), akkor szívesen megyek.

Azok a szervezetek, akik rövidebb előadásra szeretnének meghívni, nyugodtan jelentkezzenek. Amennyiben pályázatból finanszírozott előadást kérnek, tudunk arra megfelelő számlát adni.

A tanfolyamok reggel 9-kor kezdődnek, egy pizzaebédet tartalmaznak és 14-15 óráig tartanak, utána pedig kötetlen konzultáció következik.

A tanfolyam díja 12.000 Ft

Tanfolyamaink évek óta nagyon népszerűek, mert olyan témákat érintenek -hobbikertészeknek szóló, mégis professzionális módon-, mint az élő készítményekkel végzett biológiai növényvédelem, a változó éghajlathoz alkalmazkodó kertészkedés, vagy a legkomolyabb új kártevők és kórokozók (pl.: dió burokfúró légy, poloskák, kabócák) elleni védekezés.

Jelentkezni a gyomber.szekely@gmail.com email címen lehet.

Termékeink elérhetősége a tavaszi időszakban

Első szezonális termékünk, a ragadozó atkák rendelhetősége már majdnem lezárult. Aki rendelt, annak február első felében küldünk értesítést hogy mikortól veheti át a termékeket.

Termékeink többsége szezonális. Először mindig Biokert Magazinunk olvasóinak nyitjuk meg a rendelés lehetőségét és érdemes figyelni az itteni információkat, mert oka van, hogy mit, mikor és miért árusítunk. Minden termékünk összefügg biológiai növényvédelmi technológiáinkkal.

Januártól munkanapokon 8-16 óráig van helyszíni átvételi lehetőség Budapest, XX. kerület, Kende Kanuth u. 58. szám alatti telephelyünkön.

Kivétel ez alól a csütörtök, amikor 10-18 óra között várjuk Kedves Vásárlóinkat, ilyenkor 14-18 óráig általában Székely Gyöngyvér biogazdálkodási szaktanácsadónk adja át a termékeket és röviden biológiai növényvédelmi szaktanácsot is lehet kérni tőle. Érdemes erről előtte egyeztetni vele, illetve hozni fényképet a beteg növényről.

Felhívjuk a figyelmet, hogy webáruházként működünk, ezért csak internetes rendelés alapján tudunk kiszolgálni.

Magyarország területére (néhány nagyon érzékeny termékünktől eltekintve) kiszállítás is igényelhető, melyet a GLS és a Sprinter futárszolgálat teljesít. A csomag elindításáról mindig értesítjük vásárlóinkat.

Januárban indult a 2020 évi vetőmag szezon. Gyümölcsfáinkat februártól lehet majd újra rendelni. Gyógy- és fűszernövény palántáink februártól folyamatosan érkeznek majd. Zöldségpalántákra márciustól lehet majd előrendelést leadni.

Törzsvásárlóink számára megpróbálunk egyre több különleges szolgáltatást, ajándékot és kedvezményt biztosítani.

Kérjük, hogy aki már vásárolt nálunk, az megjegyzésben jelezze is újabb rendeléseinél, hogy TÖRZSVÁSÁRLÓ!

Palántanevelés bio-módra

A klasszikus vegyszeres termesztésben az élő talaj egy kerülendő fertőzési forrás a palántanevelésben. Megpróbálnak helyette kókuszrostot, kőzetgyapotot, vagy akár akvakultúrát alkalmazni. Sok vegyszerek nélkül termelő hobbikertész is megpróbálja kiiktatni az élő talajt például hővel sterilizálni amit a palántákhoz használ, vagy azt gondolja, hogy az áruházakban vásárolt zsákos palántaföld jó megoldás...

Ne féljünk a kertünk ökoszisztémájától, hiszen oda fogjuk kiültetni a palántáinkat! Természetesen a legjobb helyről szedjünk a legjobb minőségű kerti földből. Sokan év közben erre gyűjtik a vakondtúrásokból szedett porhanyós kerti talajt. Ezt keverjük saját előállítású komposzttal és különböző szerves tápanyagokkal. Az ilyen palántaföldben tudunk erős, ellenálló és a kertünkhöz tökéletesen alkalmazkodó növényeket nevelni. Aki steril környezetben, mesterségesen neveli a palántákat, annak ugyanígy kell majd védenie később is, mert a saját immunrendszere normálisan ki sem alakul az ilyen növényeknek. Amikor pedig kiültetik, valószínűleg minden kertünkben levő kórokozó meg fogja támadni.

A DCM bio zöldség tápanyag a legtökéletesebb olyan palántaföld dúsítására, amelyben paprikát, tomatillót, vagy paradicsomot nevelünk. Tápoldatozásra, vagy lombtrágyázásra pedig a FITOKONDI gyógynövényes kondicionálót javasoljuk, mert annak az adagolását nem lehet elrontani.

Nagyon sokat javíthatunk palántanevelési eredményeinken, ha bio-csávázást alkalmazunk. Ez a vetőmagok valamilyen bioaktív anyaggal történő kezelését jelenti, amely egy nagyon ősi dolog. Hagyományosan ez valamilyen előcsíráztatásos nedves csávázást jelent. Úgy végezzük, hogy a magot közvetlenül vetés előtt beáztatjuk valamilyen növényi kivonatba pár órára. Ez lehet gyógytea, csalánlé, algakivonat, majd szobahőmérsékleten megszárítjuk éppen csak annyi ideig, amíg már nem tapad, tehát el tudjuk vetni. Tilos 12 óránál tovább visszaszárítani, mert tönkre megy benne a csíra.

Jóval egyszerűbb, modern módszer a POLYVERSUM-os száraz csávázás. Ez egy élő gombaölő gomba, amely a palántával együtt csírázva, azt nemcsak védi a gombabetegségektől (pl.: palántadőlés), hanem stimulálja is, így valami fantasztikus növekedést érhetünk el és nagyon egészséges, erős palántákat. Az alábbi kép saját kísérleteinkből van.

A két termesztő tálcában levő paradicsom palánták azonos fajták és nevelésük mindenben megegyezett, csak amelyiket POLYVERSUMMAL kezeltük, annak a kelése 40%-al jobb volt és ennyivel erősebbek lettek.

A kezelés nagyon egyszerű és gazdaságos. Egy 5g-os csomaggal legalább 10 zacskó magot csávázhatunk. A fehér porszerű anyaggal elkeverjük a magokat, majd egy szűrővel visszanyerjük a felesleget, amit újabb adagnál felhasználhatunk.

Most aki személyesen jön a megrendelt magokért, annak féláron adunk olyan 5g-os POLYVERSUMot, ami nyári felhasználásra már nem, de tavaszi csávázásra még alkalmas.

Megérkezett az idei POLYVERSUM szállítmány is, így a webáruházban abból lehet rendelni, normál áron.

Végül pedig egyik legprofesszionálisabb termékünkről szeretnék szólni, az AGROSOLUTION liquidról. Ez az egyetlen szabadföldi CO2 trágya. A CO2 a növények alapvető működését, a fotoszintézis növeli, mégpedig elképesztő módon. Ez egy régi módszer, melyet évtizedek óta alkalmaznak üvegházakban úgy, hogy egyszerűen CO2 gázt vezetnek be a lezárt helyiségbe. Az új technológiánál viszont nano méretűre porlasztanak olyan természetes Ca ásványokat, amelyekből kémiai reakció során CO2 szabadul fel a növény szöveteiben. Ehhez megfelelő fázisban kell bejutnia a növények légzőnyílásain. Kicsit bonyolult a használata, de aki egyszer kipróbálja, az újra venni fog.

Első dolog, hogy csak intenzív fejlődési szakaszban érdemes használni. Ez a 2-6 lombleveles állapot, illetve fáknál amíg az első levelek el nem érik a teljes méretüket.

Második, hogy akkor kell kijuttatni amikor nyitva vannak a sztómák, azaz a növények légzőnyílásai. Ez a sötét időszak. Jót szoktunk nevetni ilyenkor a "biogazda éjjel permetez" szóláson.

Harmadik fontos feltétel, hogy olyan permetezővel kell kijuttatni, amely nagyon kis cseppméretet tud. Ennek a kritériumnak a jobb háti permetezők már megfelelnek, ilyenkor a legerősebb porlasztást kell beállítani.

Most kell megtervezni a paradicsomok, paprikák, padlizsánok és földicseresznyék palántanevelését

Akinek van lehetősége speciális fénnyel világítási programot alkalmazni, majd fólia alá kiültetni növényeket, az már el is vetheti ezeket.

Akinél ezek a lehetőségek nem adottak, azok várjanak februárig és először a chiliket, majd a földicseresznyéket vessék el.

Idén is lesznek palántáink, de Biokiskert webáruházunk hatalmas fajtakínálatának természetesen csak töredékéből nevelünk palántákat.

Most szeretnék olvasóink figyelmébe ajánlani néhány fajtát ezekből a növényekből:

A chiliket elsősorban bio minősítésű vetőmagjaink közül ajánljuk a legnagyobb fajtaválasztékban. Azért érdemes ellenőrzött, fémzárolt chili vetőmagokat vásárolni, mert szakszerűtlen szaporításkor átporozzák egymást és nem ugyanolyan lesz az utód, mint a szülők.

Nagy kedvencek a kisnövésű, színes bird-típusú chilik, amelyek egy nagyobb cserépben áttelelnek, évelők, így a konyha díszei lehetnek egész télen. Ilyenek az Aurora, vagy a Bolivian Rainbow. A Cayene és Jalapeno a legismertebb fajták, azonban nem a legcsípősebbek. Az igazán brutálisak a Habanerók és néhány ázsiai fajta, például a Thai chili, vagy a Taeyang hot. Létezik azonban olyan is, amely a gyenge gyomrúaknak is biztosítja a különleges chili ízt, ez az alig csípős NuMex Suave.

Ha már chili, akkor készítsünk különböző chili szószokat. Kevesen tudják, hogy a klasszikus közép-amerikai konyhában a " gyümölcsös ízű" chili ételekhez tomatillókat (földicseresznye) is használnak. Immár hazai boltokban is kaphatók az édes, gyümölcsként, nyersen fogyasztható fajtái. Ezek hagyományosan sárga színűek, melyből nálunk is kapható a Mollys és a Schönbrunner Gold. Idén már beszereztünk egy ezeknél is édesebb fajtát a White Amarillys-t. A chilihez viszont az ezeknél sokkal kevésbé édes zöld és lila színűek (Grün és Purple) társíthatók igazán.

Lehet jelentkezni biokertészeti szolgáltatásainkra

Újra beindítjuk biokerti szolgáltatásainkat, amelybe az ökológiai metszéseken kívül a biokertek tervezése, építése, karbantartása, magasított ökológiai dombágyások kivitelezése és a biológiai növényvédelmi kezelések tartoznak.

Már lehet ökológiai metszésekre lehet jelentkezni.

A friss telepítésű, vagy csak pár éves csemeték koronaalakító metszése is kérhető, de az igazán hiánypótló szolgáltatás az idősebb, beteges gyümölcsfák "gyógyító kezelése", melyben egy diagnosztizálás, egy egészségügyi metszés, egy lemosó permetezés és sebkezelés (bioban engedélyezett készítményekkel) foglaltatik.

Vállaljuk részben és egészben

biokertek tervezését,

kombinált árnyékoló, futtató, termesztő berendezések építését,

magasított ökológiai ágyások építését,

bakhátas, mulcsozott, öntözött bio veteményesek kialakítását,

gyümölcsfák szakszerű ültetését,

speciális ökológiai gyepek vetését.

Kérésre árajánlatot küldünk, de ehhez helyszínt és fotót kérünk a fákról.

Jelentkezni a gyongyver@agrotipp2000.hu email címen lehet.

  Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

 

Feliratkozom a BioKert Magazinra!

Ha tetszik a Biokert Magazin, és úgy gondolja, hogy másokat is érdekelhet,
akkor kérem  ossza meg a Facebookon!