BioKert Magazin

Kezdődnek a klasszikus tavaszi vetések

Tél tábornok a héten remélhetőleg ellövi utolsó töltényeit és már nem érkezik komolyabb fagy. Kezdőkkel, enyhe tél után nehéz elhitetni, hogy ilyesmi minden évben előfordul, ezért ne vessék el idő előtt a vetőmagokat.

A tél alá és kora tavasszal vethető zöldségfélék mindegyike elbírja az ilyen gyengébb fagyokat, ezért nem muszáj őket védeni. Persze aki szeretne korai termést, annak célszerű valamilyen zárt termesztő berendezést használni, de amíg hó nincs, addig egy olcsó fátyolfólia is megteszi. A fátyolfóliát kora tavaszi használat után tegyük el, mert később a földibolha ellen tökéletes lesz még!

Nézzük melyek azok a zöldségek, amelyeket mostantól érdemes elvetni?

Nagyon jó, hogy aki csak most kezdi, az is vetheti még a legkorábbi fajtákat, hiszen azok is megnőnek még. Ezeket előző számainkban már részletesen leírtuk.

Ami újdonság:

Céklák.

Elsőként az ún. bébi céklákat lehet szedni.

Vannak kifejezetten erre nemesített fajták (pl: Bona), de picinek szedve a legtöbb gömbölyű típus ( Bíborgömb, Detroit, Monika )  alkalmas erre.   Ezeket főként nyersen, salátákba, levekbe használjuk a tavaszi vitaminhiányos időszakban. Fontos összetevője lehet azonban bébiételeknek is. Mindenképpen saját termesztésű céklát javasolok a kisgyermekek ételébe, mert a túl sok nitrogénnel kezelt gyökérzöldségekben magas lehet a nitrát tartalom, amely megmérgezheti a babákat. Az otthon termelt növényeknél lehetünk csak biztosak abban, hogy nem kapnak sok nitrogént és nem okozhatnak gondot. Érdemes elolvasni a zöldségek leírásait a webáruházban, mert bioban alkalmazható szerves trágyák túladagolása is emelheti a nitrát szintet. Legjobb, ha gyökérzöldségeket nem közvetlenül, frissen trágyázott talajba vetünk.

Tárolásra és főzésre, sütésre talán jobbak a hosszúkás fajták: Cylindra, Alexis

Biodinamikus fajtáink beltartalmi értékei nagyon jók, különlegesség csíkos cékla , amelyet elsődlegesen nyersen, salátákba érdemes használni, mert kevésbé erős íze van és nagyon dekoratív.

Tarlórépák

Ezek a hazánkban kevéssé ismert zöldségek szinte minden feldolgozásra alkalmasak, könnyen termeszthetők és rendkívül egészségesek különböző diétákba is beilleszthetők. Biodinamikus vetőmagjaink között sok fajtáját megtalálja.

Késői borsók.

Általában ezek a nagyobb terméshozamú borsók, amelyeknél már akár eltevésre, vagy nagyobb családi felhasználásra is számolhatunk, hiszen a legkorábbiak kevesebbet is teremnek és gyorsabban el is fogynak, hiszen "rájár" a család, legnagyobb része elfogy nyersen, vagy friss, tavaszi levesbe.

A késői borsók több komposztot, jobb talajt kívánnak, amit viszont hatalmas terméshozammal hálálnak meg. Betegségeik többsége elkerülhető egy kis "támrendszerrel", azaz pár karó közé akasztott olcsó hálóval. Ide tartoznak a Kelvedon csodája, az Onward, a Zsuzsi és a Rondó. 

Hagymák

Már minden hagyma vethető, sőt a magról vethetőknek már muszáj is földbe kerülniük! A dughagymákkal még szakaszos vetésben elmehetünk egészen májusig, de később már célszerű félárnyékos helyre ültetni őket.

Nagyon ajánlom ezeket a talaj és saját szervezetünk védelmére is. A hagymában (és főként a zöldhagymában) levő hatóanyagoknak vírusölő és immunerősítő hatásuk is van!!!

A következő dughagymákat tudom még ajánlani: A Cupidó, a, Setton, a Sturon, a Stuttgarti, a lila Red Karmen , a és a különleges Salotta hagyma.

A tavaszi fokhagyma ritka kincs az immunrendszerünk számára! Fogyasztását frissen ajánljuk, akár zöldhagymaként. Tejfölbe, joghurtba keverve kiváló öntet minden sült ételhez.

Káposztafélék

Immár minden káposztaféle vethető.

Legnépszerűbbek a karalábék, melyekből hatalmas a választékunk.

A brokkolik, leveles kelek, karfiolok, bimbóskelek és minden fejeskáposzta már hidegágyásba, azaz szabadföldben is vethető palántának.

A petrezselymek már csak rövid ideig vethetők, áprilistól pedig inkább a levélpetrezselymeket javasoljuk. Ezzel szemben azonban a pasztinákok vetési ideje még csak most érkezik el.

Sárgarépák

jó néhány késői sárgarépa vetését most kezdhetjük meg (Chatenay, KatrinTinga, Fertődi vörös Flakker ). A koraiak többsége viszont a rövid tenyészideje miatt szakaszosan is vethető és majd ősszel is termeszthető lesz.

Biodinamikus sárgarépa fajtáink édesebbek, jobb ízűek, őket is érdemes kipróbálni, sőt akár vetőmagot is visszafogni.

Nemesítésükről tekintse meg alábbi videónkat:

Retkek

A korai hónapos retkek még vethetők, de már nem sokáig, mert májusban fel fognak magzani.

A késői retkek ideje azonban most jött el. Ilyenek a Jánosnapi, a Müncheni sör, az Óriás japán jégcsap, a Húsvéti rózsa és a fekete retkek.

Levélzöldség- főzeléknövények

A spenótok közül a hidegtűrőket és a sóskát már csak korlátozottan vessük, hiszen május végén már magszárat fognak hozni. Sóskából már inkább a cserepes palántáinkat ajánljuk, de mivel évelő, ezért magról továbbra is vethetjük.

A melegkedvelő spenótokat, a mángoldokat és az olyan különleges levélzöldségeknek, mint a labodáknak most érkezett el a vetési ideje.

Legismertebb melegkedvelő spenótunk az Újzélandi, amit sokan ismernek. Nagyon szuper növény. Egész nyáron szedhető, finom húsos leveleit bőven hozza és elterülve a talajon, elnyomja a gyomokat. Lassan kel, legyünk türelmesek, mert egy-két apró növénykéből is hatalmas bokor növekszik a nyár folyamán.

Kevésbé ismert, de a legértékesebb spenótféle a Malabár, vagy indiai spenót, melyről nézze meg az alábbi videót:

Lassan hazánkban is tért nyernek a világszerte népszerű levélzöldségek a mángoldok. Nagyon sok fajtájuk létezik. Spárga-szerűen felhasználható vaskos, finom levélnyelük, maga a levéllemez pedig spenót jellegű főzeléknek, vagy párolva köretként. Biodinamikus vetőmagjaink között sok fajtája megtalálható.

A labodák ősi magyar főzeléknövények, csak már feledésbe merültek. Spenót szerűen készítsünk belőle főzeléket.

Különleges levélzöldségek között megemlítem még a tengerparti, vagy szarvasagancs útifüvet és a téli porcsint, amelyek évelők, de most a legfinomabbak a zöldéhség idején.

Saláták

Minden salátaféle vethető jelenleg. A koraiak még, a későiek pedig már.

Óriási választékban találhatják meg webáruházunkban a hidegégövi és az ázsiai salátákat. Érdemes válogatni és vetni ezeket, hiszen nagyon gyorsan szedhetők, kis helyen is ereményesen termeszthetők mindenhol (magas és dombágyások, normál és mélymulcs, vagy akár egy balkonláda)

Választékunk különleges biodinamikus és olcsóbb vegyszermentes vetőmagjaink között is rendkívül széles.

Az ökológiai gyepek

Előző számainkban már volt szó a "mindent borító" ökológiai gyepeinkről. Tulajdonképpen amit nem hasznosítunk valamilyen haszonnövénnyel, ott ezt vetjük. Még az igazán nagy meleg beálltáig vethetjük ezt is. Mediterrán mesterkeverékünkhöz tegyünk valamennyi herét (fehéret, vöröset) és ezt vessük el. Eldolgozott talajban 20-30 g/m2, felülvetésnél pedig 10 g/ m2-t.

Az Ecowin professzionális keverék ből jóval kevesebbre van szükség: 5 g/m2

Ilyenkor már meglevő gyepeinkben is kialakíthatunk "virágszigeteket", hogy a hasznos rovarok mindig találjanak virágport.

Erről nézzék meg következő videónkat:

A virágoknál és fűszernövényeknél mindig nézzük meg a leírásokat, mert ahány, annyiféle vetési idővel és móddal kell számolni. Egy részükből kell nevelni palántát, másik részüket rögtön helybe vetjük és vannak amelyek így és úgy is jól érzik magukat.

A melegkedvelő palántákat és a fagyot egyáltalán nem bíró növényeket semmiképpen ne ültessük-vessük szabadföldbe a tavasz végi fagyveszélyes időszak előtt, ami április végén következik csak! Ezek: paradicsom, paprika, padlizsán, babok, tökök, dinnyék, burgonya, tomatilló, bazsalikom, melegégövi spenótok, kukorica, uborka, babok. Megrendelni azonban érdemes, mert például a vetőburgonyák már csak korlátozottan állnak rendelkezésünkre.

Mi az a talajfertőtlenítés?

A fertőtlenítés valaminek a csírátlanítását, az ott levő mikroorganizmusok teljes elpusztítását jelenti. A talajfertőtlenítés szerintem a legdurvább dolog, amit a mezőgazdaságban tehetünk. A talaj az élet alapja, elpusztítása pedig a bolygó elleni bűn.

Mi természetesen soha nem tennénk ilyet, maximum megpróbáljuk a talajban végbemenő biológiai folyamatokat úgy módosítani, hogy számunkra az jobb legyen. Erről szól a komposzttal, szerves trágyákkal való dúsítás, a haszonnövényeink számára hasznos talajbaktériumok szaporítása (baktérium oltóanyagok, komposztálás).

Ide tartozik bizonyos kártevők, vagy kórokozók okszerű és szigetszerű gyérítése. Kertészeti oldalról ez olyan "humbugnak" hallatszik, mára azonban ezeknek az eljárásoknak a része már sokkal hatékonyabb, mint a "mindent ölő" növényvédőszerek.

Használatukhoz az első fontos információ, hogy ezek élőlények, melyek működéséhez bizonyos talajhőmérsékleti optimumra van szükség. Nem függ ez össze a levegő hőmérsékletével, mindig a talajban kell mérni a hőmérsékletet ahhoz hogy működjenek az élő készítmények. Ezt talajhőmérővel lehet legbiztosabban megállapítani. 8 fok felett térnek magukhoz, 10 fok felett már szaporodnak, hőoptimumuk 12-20 fokig van, 30 fok felett pedig elpusztulnak.

Mindezek a tárolási és szállítási hőmérsékletükre is vonatkozik.

A gombabetegségek ellen mi a Trifender Pro élő gombaölő gombát ajánljuk talajkezelésre. A piacon más ugyancsak ezeket a típusú gombákat tartalmazó készítmények is megtalálhatók, de mi jelenleg ezt tartjuk a leghatékonyabbnak.

Rendkívül agresszív gombákról van szó, amelyek a hasznos gombákat is megölik és sokáig a talajban maradanak (egy szezon). Ezért bár állatokra, növényekre veszélytelen készítményről van szó, a talajunk védelme érdekében csak ott használjuk ahol konkrétan kórokzó gombákat szeretnénk gyéríteni és csak akkor, amikor tudjuk hogy ott van a kórokozó, következő évben pedig hagyjuk visszatelepülni a hasznos gombákat, amit komposzttal gyorsítani is tudunk.

Mikor és hogyan használjuk?

Veteményesnél a különböző talajból fertőző gombabetegségek (paradicsom- és burgonyavész, fuzárium, alternária, szklerotínia, stb.) észlelése esetén, illetve ha előző évben ilyesmi pusztított (pl: lerohadt a paradicsom). Ugyenez vonatkozik arra, ha (nagyon helytelenül!!!) ugyanoda teszünk egymást fertőző növényeket. Legjellemzőbb erre a paradicsom egymás után ugyanoda ültetése. Bizonyos irodalmak előszeretettel javasolják egymás után tenni a paradicsomot, de hogy növényegészségügyi szakember ilyet nem ír le az biztos.

Csak folyamatosan hűtőláncban tartott, megfelelő szavatosságú Trifender Pro-t használjuk. 20 g körülbelül 50 m2-re elég. Legjobb ha öntözőkannával juttatjuk ki, majd azonnal bekapáljuk, begereblyézzük, vagy takarjuk mulccsal, mert UV érzékeny. Ezeknél a készítményeknél keverési arányról beszélni értelmetlen, mindegy mennyi vízzel juttatjuk ki, csak bizonyos mennyiség bizonyos felületre jusson ki és a talaj legyen nedves.

A talajlakó kártevők elleni védekezés mérgekkel sem könnyű, biológiai készítményekhez pedig tudás szükséges hozzá.

Általánosabb, de kevésbé agresszív készítményünket az ARTIS Pro-t fonalférgek és kisebb talajlakó rovarok, például nyüvek (cseresznyelégy és diólégy), földibolhák lárvái, tripszek, atkák talajon levő alakjai ellen vetjük be. Utóbbiak ellen nagyon jó hatásfokú, de teljes irtásról azért nem beszélhetünk. Csak egy hónapig működik, ezért a hasznos élő szervezetek utána már visszatelepülnek.

Amire nem jó az ARTIS Pro, arra fonalféreg készítményeinket ajánljuk. Ezek rendkívül szelektívek, ezért a célszervezeten kívül minden mást megkímélnek.

Az egyik hatalmas gond a veteményesekben a lótücsök. Amíg valaki nem találkozott vele a kertjében, addig nem tűnik fontosnak a probléma, amikor azonban megjelenik és egy éjszaka alatt letarolja a kertet, akkor azonnal sírva keresnek meg, hogy adja valami megoldást.

Tökéletes megoldásunk van a problémára, használatának azonban sok feltétele van.

A megoldást úgy hívják: NEMASTAR

Ez egy hasznos fonalféreg készítmény, mely szinte csak a lótücsökre hat, de arra pusztítóbb, mint bármi más, beleértve a világ összes kémiai rovarölőjét.

A környezeti igényei azonban szigorúak. Tárolni és szállítani csak 0-10 fok közötti hőmérsékleten lehet. Talajba kijuttatni esti órákban belocsolással és 12-20 fokos talajhőmérsékleten. Addig "dolgozik" amíg nedves a talaj és van célszervezet, azaz lótücsök.

A készítmény nem olcsó, ezért feleslegesen ne használjuk! Először bizonyosodjunk meg róla, hogy a tüneteket valóban lótücsök okozza. Akinél tavaly volt lórücsök, annak mindenképpen javasolom, mert az akkor lerakott peték most tavasszal fognak problémát okozni!

Figyelem! Sem kémiai rovarölő szerek, sem a biológiai ARTIS-Pro készítmény után ne használjuk!

Másik hasznos fonalféreg készítményünk a NEMATOP.

Ez a cserebogár lárvák ellen használatos készítmény. Ugyanolyan hatékony a cserebogár pajorokra, mint a Nemastar a lótücsökre. A veteményesben azonban nem szoktak akkor a gondot okozni a pajorok, mint a lótücskök. Ezek főként a gyümölcsfákra és a pázsitokra jelentenek veszélyt.

Aki gyümölcsfát telepített és a gödör ásása közben pajorokat talált, annak mindenképpen javasoljuk a NEMATOP használatát, mert ezek a kártevők vezetnek leggyakrabban a friss ültetésű fák halálához. Az idősebb fákat nem ölik, meg, de a gyökerek rágásával, jelentősen gyengíthetik, ezáltal más betegségekre is fogékonyak lesznek.

Mi ugyan elsődlegesen az ökológiai gyepek mellett kardoskodunk, de a monokultúrás gyepek (pázsit) védelmét is meg tudjuk oldani bio készítményekkel. A NEMATOP szerintem a legfontosabb ezek közül. Ha nem akarjuk, hogy a drágán telepített és fenntartott pázsit elkezdjen foltszerűen elhalni a pajorok rágása nyomán, akkor előzzük meg a bajt egy NEMATOP-os kezeléssel. Később erre már nem lesz lehetőség és a vegyszerek hatékonysága csekély erre a problémára.

Hasznos fonalféreg készítményeinket (Nemasztar, artis) csak korlátozott ideig forgalmazzuk. Mivel a járvány miatt csak kiszállítással dolgozunk, ezért az időjárástól tesszük függővé, hogy meddig szállítunk. Amikor a nappali csúcshőmérséklet eléri a 30 fokot, le fogunk állni a forgalmazásával! Gondolkodjon Ön is előre!!!

Azért hogy biztosan átvegyék időben a csomagokat (melyet direkt késő este adunk szállításba hűtőakkuval), díjbekérő alapján előre utalással kell fizetni az érzékeny, élő készítményekért.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden a Biokiskertben és a Bio-Gazdaboltban kapható készítmény teljesen veszélytelen emberre, melegvérű állatokra és növényekre!

Kezeljük a palántákat!

Már előrendelhetők paradicsom, paprika, káposztaféle és saláta palántáink.

A járvány sajnos akadályozhatja a szállítást, de próbálunk alkalmazkodni a változásokhoz és ha rajtunk múlik, mindenki megkapja a megrendelt növényeket.

Aki otthon (is) nevel palántákat, annak most már gondoskodnia kell a kis növények növekvő tápanyagigényének kielégítéséről.  Erre nagyon sok jó lehetőség van, a saját készítésű ázalékoktól, a bio tápoldatokig. Mi elsősorban a zöldséges DCM trágyát javasoljuk erre a célra.

A növekedést és az immunrendszert is fel lehet "turbósítani" valamelyik kondicionáló készítményünkkel. Ilyen például a Fitokondi, vagy a Natur Vita készítményünk, de a professzionális megoldás az Agrosolution liquid.

Mindegyiket permetezve visszük fel a növényekre, de az utóbbihoz különösen jó permetező szükséges, mert egészen kis cseppméretet kell elérni.

Létezik bio tápoldatos technológiánk is gazdálkodók részére.

Amennyiben nem végeztünk biológiai csávázást, akkor a palántakori gombabetegségek ellen védekezhetünk gombaölő gombával. Erre jó a talajban alkalmazható Trifender Pro, vagy a növényen használható Polyversum.

Ilyenkor már megjelenhetnek apró kártevők a palántákon. Ezek leggyakrabban atkák, tripszek, vagy a vásárolt talajjal behurcolt tőzeglegyek. Ellenük narancsolajos permetezéssel (PrevB2) és talajban használható rovarölő gombával ARTIS Pro-val védekezhetünk,

A szerek használatáról a webáruházi leírásuk utolsó részében a "Bio-Gazdabolt ajánlásával" adunk használható információt a kötelező szövegek alatt.

Növények, élő készítmények átadása és a szaktanácsadás

Természetesen mindent megteszünk, hogy élő növényeink és biológiai növényvédelmi készítményeink eljussanak vásárlóinkhoz, de törekvéseinket akadályozhatja az élet. Azt biztosan tudom ígérni, hogy törzsvásárlóinkat és olvasóinkat előnyben fogjuk részesíteni és számukra egyedi megoldásokat fogunk biztosítani.

Székely Gyöngyvér biogazdálkodási szaktanácsadó  

Feliratkozom a BioKert Magazinra!

Ha tetszik a Biokert Magazin, és úgy gondolja, hogy másokat is érdekelhet,
akkor kérem  ossza meg a Facebookon!